• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po desiatich rokoch bude mať levický basketbal zastúpenie aj v druhej najvyššej súťaži mužov – v 1. lige. V sezóne 2008/2009 účinkovalo družstvo Basketbal Levice „B“ v tejto súťaži naposledy. Zo šestnástich tímov skončili vtedy "žlto-zelení" na 11. mieste. Potom hralo levické „béčko“ dlhé roky v tretej najvyššej súťaži – 2.lige "Západ", ktorú niekoľkokrát aj vyhralo, avšak bez ambícií posunúť sa o súťaž vyššie. V poslednej sezóne sa tento tím do súťaže neprihlásil.

ŠBK Junior Levice v spolupráci s Levickými Patriotmi už dlhší čas diskutovali o myšlienke vytvoriť družstvo mužov, ktoré by účinkovalo v 1. lige. Cieľom oboch klubov je vytvoriť medzistupeň pri prechode hráčov z juniorky do SBL. Prekážkou bol dlho termínovník súťaží, kde však v nasledujúcej sezóne nastanú konečne určité zmeny, ktoré otvorili dvere tomuto projektu. „Už dlhšiu dobu sme avizovali a vyslovovali nespokojnosť s tým, že na asociácií bola 1. liga mužov odsúvaná do pozadia. Hoci práve to je podľa nášho názoru súťaž, v ktorej by mali mladí slovenskí hráči získavať prvé skúsenosti medzi mužmi. Vedenie SBA štyri roky tvrdohlavo búšilo do SBL-ky, bolo to však akoby chceli dom začať stavať od strechy. Za posledných desať rokov sa počet tímov v druhej najvyššej súťaži mužov scvrkol na polovicu, rovnako tak tomu je aj u juniorov či kadetov. Tým, že sa schválili zmeny hracích dní v súťažiach, je to prvý malý krok k tomu, aby sa mladým talentovaným hráčom pomohlo pri prechode z juniorskej kategórii k mužom,“ povedal generálny manažér Levíc Ladislav Garaj.

Od novej sezóny budú úradnými hracími dňami v juniorskej lige piatok a sobota, prvá liga mužov sa bude hrať v nedeľu. V prípade, ak v daný víkend nekolidujú zúčastneným klubom obe súťaže, môžu sa tímy dohodnúť aj na iných hracích dňoch. „Túto myšlienku diskutujeme minimálne jeden rok. Vôľa na strane vedení oboch klubov je veľká. Základnou myšlienkou je vytvoriť priestor a podmienky na plynulý prechod hráčov do ligy. Preto sme pristúpili k rokovaniam a riešili sme praktické veci, akými sú tréner, zloženie družstva, hracie dni, forma tréningov, samozrejme finančné náklady a v neposlednom rade názov družstva,“ hovorí Gabriel Sirotňák, prezident ŠBK Junior.

Družstvo by malo byť tvorené prevažne z Levičanov, či už bývalých hráčov, alebo aktívnych. „Povedali sme si, že v prvom roku je dôležité vytvoriť „akékoľvek“ družstvo, len aby sa to rozbehlo. Preto sme oslovili aj bývalých hráčov, ktorí už nemajú ambície účinkovať v lige. Našim plánom nie je tím na jednu sezónu. Máme strednodobú víziu v horizonte 3 - 5 rokov, ktorou je, aby prvoligový tím bol zdrojom slovenských hráčov pre extraligový tím,“ dodáva Sirotňák.

Oba kluby momentálne oslovujú hráčov do novovznikajúceho družstva, základ tímu je už prakticky jasný. „V tomto družstve dostanú príležitosť hráči z tímu Patriotov, ktorí majú menšiu minutáž, ďalší potencionálni slovenskí hráči z iných klubov, ktorí prejavili záujem a samozrejme hráči, ktorí ukončili juniorskú súťaž v ŠBK Junior, ale aj aktívni 2 - 3 hráči z juniorského tímu ŠBK Junior. Zvyšok tímu budú dopĺňať skúsení bývalí hráči Levíc, ktorí dlhodobo hrali v 2. lige. Sme radi, že štartujeme tento projekt, lebo sa nám v posledných rokoch stávalo, že mnohí hráči ŠBK Junior skončili juniorskú súťaž a napriek tomu, že ešte študovali v Leviciach, ukončili hráčsku kariéru, alebo hrali prvú ligu mužov v iných mestách. Veríme, že sa k našej myšlienke pripoja aj iné kluby na Slovensku a tzv. „B-družstvá", ktoré by mali byť liahňou slovenských hráčov, by mohli mať aj iné extraligové kluby,“ hovorí Sirotňák.

O tom, kto bude trénerom družstva, by sa malo rozhodnúť v najbližších dňoch. „Samozrejme, máme predstavu, chceme ju ale konzultovať najskôr s kandidátmi na túto pozíciu. Čo sa týka tréningového procesu, ten bude pravdepodobne obmedzený na jeden, maximálne dva spoločné tréningy, tým že časť hráčov bude trénovať s Patriotmi a časť s juniormi Levíc," hovorí generálny manažér Patriotov.

Družstvo už je prihlásené do novej sezóny 2019/2020 pod názvom ŠBK Junior – Patrioti Levice. Financovať tento projekt by mali oba kluby spoločne zo svojich rozpočtov.

Zdroj: basketballevice.sk

Foto: Lukáš Droppan