• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na Spiši vážne zbroja pred novou basketbalovou sezónou. Len pred niekoľkými dňami v BK AC LB Spišská Nová Ves angažovali kvalitného slovinského trénera Tea Hojča a teraz posilňujú aj svoje funkcionárske rady. Hoci Ivan Kurilla bol v posledných troch sezónach trénerom v BK Slávia Žilina (predtým PP & TV Raj Žilina) na rodný Spiš prichádza v pozícii člena výkonného výboru, s prioritnou úlohou pomôcť pri dosahovaní vyšších mét ako v nedávnej minulosti.

„Chcem pomôcť klubu, kde som kedysi začínal a bol aj šéftrénerom. Teraz momentálne už trénovať nebudem, nemám tú ambíciu. Moje pracovne povinnosti sa budem snažiť spojiť s basketbalom. Budem sa orientovať na organizačno-technické či iné funkcionárske veci. Nevylučujem ani metodickú pomoc v rámci trénerstva pri mládeži, ale aj v A-tíme. S novým trénerom Hojčom som už teraz v kontakte,“ uviedol Ivan Kurilla pre klubový web BK 04 AC LB Spišská Nová Ves.

Štyridsaťjedenročný Kurilla má už bohatý pracovný životopis. V minulosti trénoval okrem Žiliny aj mužov Lučenca, Banskej Bystrice či Košíc, ženy Ružomberka zasa doviedol do štvrťfinále Európskeho pohára FIBA. Na dolnom Liptove pôsobil aj ako športový a marketingový riaditeľ vo futbalovom klube MFK Ružomberok. Okrem toho je známy aj ako dlhoročný tréner mládežníckych basketbalových reprezentácií Slovenska. Všetky tieto skúsenosti a kontakty chce teraz využiť v prospech Spišskej Novej Vsi.

„V Spišskej som začínal svoju trénerskú púť. S miestnymi funkcionármi sme priatelia. Počas tých rokov som vždy zostával v kontakte so Spišom a mal som vnútorný pocit návratu. Za 23 rokov už mám istý nadhľad aj skúsenosti a verím, že ich zúročím,“ zdôraznil skúsený tréner, ale aj funkcionár.

Ivan Kurilla krátko zhodnotil aj takmer trojročnú žilinskú kapitolu, ktorú, žiaľ, nemohol dokončiť podľa predstáv. Mužstvu pod jeho vedením patrila v tabuľke 5. priečka s možným posunom vyššie pred play off, ale vtedy zasiahla vyššia moc a pandémia nového koronavírusu zastavila na niekoľko mesiacov celoplošne aj šport na Slovensku. „Súťaž bola vyrovnaná ako už dávno nie. Mali sme ambíciu skončiť do 4. miesta a boli sme blízko. Rok predtým sme skončili na piatom mieste a teraz sme ešte vyladili a posilnili družstvo. Napríklad slovenské trio Tot, Rožánek a Merešš napredovalo výraznými krokmi, čo sa odrazilo aj na pozvánkach do reprezentácie. Veľmi sme sa tešili na play off, škoda, že sa to nedohralo,“ skonštatoval Kurilla. Po chvíli ešte doplnil: „Do Žiliny som mal ísť už v roku 2008, ale vtedy to z rodinných dôvodov nebolo možné. Keď prišla ponuka druhýkrát, cítil som, že je to tá správna chvíľa. Beriem to ako splatenie dlhu voči Žilinčanom.“

V basketbalovom klube v Spišskej Novej Vsi možno vznikne v novej sezóne zaujímavá situácia. Budú v ňom pôsobiť až traja muži, ktorí v nedávnej minulosti sedeli na trénerských stoličkách v najvyššej súťaži SBL. Hlavným trénerom bude Teo Hojč (predtým Levice), jeho asistentom pravdepodobne Erich Korfanta (predtým hlavný tréner Spišskej Novej Vsi) a na funkcionárskom poli bude tím zastupovať už spomenutý Kurilla. „Myslím si, že to bude fungovať. Erich Korfanta už dostal šancu robiť v extralige, je to domáci srdciar a dosiaľ nikdy neopustil Spišskú Novú Ves. A s trénerom Hojčom vychádzam veľmi dobre. Vždy to tak bolo,“ pripomenul Kurilla.

Nová posila Spišiakov sa zatiaľ nechcela púšťať do debát o možných príchodoch hráčov. Na konkrétnosti o budovaní kádra je príliš skoro. „Pýtate sa na slovenských hráčov? Manažér Mišo Buza má svoju predstavu a tá moja nie je príliš rozdielna. Máme rovnaký pohľad na veci. Ja môžem využiť aj svoje desaťročné skúsenosti z trénovania mládežníckych reprezentácií Slovenska. Mám dosť dobrý prehľad nielen o herných, ale aj povahových vlastnostiach slovenských hráčov. Z pohľadu výstavby tímu je to často kľúčové. Reprezentačnú dvadsiatku som trénoval aj v tejto nedokončenej sezóne. Samozrejme, hlavná zodpovednosť pri formovaní kádra bude na Mišovi Buzovi a Teovi Hojčovi,“ podotkol Kurilla.

Na záver nezabudol pridať optimistickú víziu do blízkej budúcnosti, hoci nová sezóna bude zrejme negatívne ovplyvnená súčasnou koronakrízou a teda ekonomickými dopadmi na jednotlivé kluby. „Nikto nevie, ako bude v novej sezóne vyzerať skladba jednotlivých tímov. Ono sa to však stavia prakticky odznova v každej sezóne, či tu bola korona alebo nie. Basketbal je na Slovensku taký populárny, že ľudia opäť prídu do hál. O tom nepochybujem. Fanúšikovia budú hladní po športe aj po výsledkoch. Verím, že náš klub sa bude posúvať vyššie, že prídu víťazstvá a s nimi sa bude čoraz viac zapĺňať aj hľadisko divákmi,“ zakončil Ivan Kurilla.

Zdroj: basketsnv.sk

Foto: Daniel Stehlík