• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Slovenská basketbalová liga má za sebou deväť kôl a Handlovčania hlásia prvú zmenu na svojej súpiske. Manažment Baníka sa musel predčasne rozlúčiť so srbským krídelníkom Dušanom Vicentičom. Rodák z Belehradu, ktorý sa upísal Handlovej na jednu sezónu, prišiel na hornú Nitru z univerzitného klubu Virginia Wesleyan College, ktorý pôsobí v zámorskej NCAA2.

V Handlovej zažíval debut

Handlová bola Vicentičovým premiérovým pôsobiskom na profesionálnej úrovni. Za "baníkov" nastúpil v šiestich zápasoch, na palubovke trávil v priemere 21,3 minúty, dosahoval 9,3 bodu a 5 doskokov na jeden duel. V poslednom období ho ale začali sužovať zdravotné problémy, ktoré mu nedovoľujú pokračovať v aktívnej kariére. “Mrzí ma, že sa s Dušanom musíme na isté obdobie rozlúčiť, pretože sa do tímu zapracoval nielen herne, ale aj mimo palubovky. V šatni bol obľúbený a jeho pôsobenie v tíme malo vynikajúci vplyv na utužovanie chémie. Teraz na neho čakajú vyšetrenia, ktoré ukážu, akým smerom sa bude uberať jeho budúcnosť. Verím ale, že sa v Handlovej opäť stretneme,” smutne skonštatoval tréner Danilo Rakočevič.

Vicentičove miesto nezostalo prázdne

Hornonitrania nenechali nič na náhodu a na túto nelichotivú situáciu okamžite zareagovali. Vicentičove miesto na handlovskej súpiske nezostalo dlho prázdne a "zeleno-čierni" povolali do svojich radov čiernohorského krídelníka Nikolu Rakočeviča. Ide o 29-ročného strelca, ktorý je bratom súčasného handlovského kouča Danila Rakočeviča. “Nikolu pochopiteľne veľmi dobre poznám po hráčskej, ale i osobnostnej stránke. Myslím si, že je vhodným kandidátom na obsadenie pozície 2 a verím, že naplní presne to, čo od neho očakávam. Má bohaté skúsenosti v európskom basketbale a jeho prednosťou je streľba z vonku,” vysvetlil tréner Baníka.

Do Handlovej prichádza z druhej španielskej ligy

Rodák z Podgorice začínal svoju kariéru vo veľkom štýle a jeho talent neunikol pozornosti európskeho veľkoklubu Real Madrid, ktorý ho v juniorskom veku zobral pod svoje krídla. V Madride strávil dve sezóny a neskôr prejavila záujem o jeho služby Zaragoza. Privoňal si tak k najvyššej španielskej súťaži, známej pod názvom ACB. Následne obliekal dresy klubov Grupo Iruna Navarra, CB Clavijo, KK Zeta 2011 Golubovci, Mywigo Valladolid, Ribeira Sacra CB Breogan Lugo a Caceres Patrimonio de la Humanidad. V poslednom menovanom klube začínal v sezóne 2016/2017 a zotrval v ňom až doposiaľ. Vlani odohral za tento druholigový španielský celok 22 zápasov, v ktorých dosahoval v priemere 11 bodov.

DSC 3697

Slovensko je jeho druhým európskym pôsobiskom

Nikola Rakočevič strávil svoju doterajšiu kariéru v Španielsku a Slovensko je jeho druhým európskym pôsobiskom. Do Handlovej prichádza s cieľom naplniť potreby klubu, zastať pozíciu 2 a byť pre svojich spoluhráčov prínosom. “V prebiehajúcej sezóne som bol až do tejto chvíle bez klubu. V uplynulom období som síce dostal niekoľko ponúk, ani jedna však moje predstavy nenaplnila. Po dlhej dobe strávenej v Španielsku som zacítil, že potrebujem zmenu. Preto som na ponuku z Handlovej okamžite súhlasne zareagoval. Verím, že to bude dobrá voľba pre mňa, rovnako ako pre vedenie klubu,” povedal s úsmevom na tvári sympatický krídelník.

Prezident handlovského Baníka verí, že klub našiel plnohodnotnú náhradu

“Veľmi nás mrzí, že sa musíme s Dušanom Vicentičom rozlúčiť. V mene handlovského klubu mu chcem poďakovať za odvedenú prácu. Treba skonštatovať, že naše očakávania naplnil a s jeho výkonmi sme boli spokojní. Na Dušana teraz čakajú odborné vyšetrenia doma v Belehrade a my sme v rozbehnutej súťaži nemohli čakať ako dopadnú. Ide o dôležitý post, ktorý nemôže zostať neobsadený. Aj keď nám je ľúto, ako sa veci v súvislosti s Dušanom vyvinuli, predsa len ide o mladého človeka a zdravie je podstatne dôležitejšie ako basketbal. Preto nastal čas sa na isté obdobie rozlúčiť. Verím, že Nikola Rakočevič plnohodnotne zastane jeho miesto,” vysvetlil pre klubovú stránku prezident MBK, Ján Spevár.

Highlighty novej posily Handlovej:

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: elperiodicoextremadura.com, Lukáš Droppan