• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na začiatku decembra sa rozhodlo vedenie Patriotov Levice k hráčskej rošáde. H'enri Wade-Chatman využíva ponuku z Estónska a žlto-zelený dres si vyzlieka. Na jeho voľné miesto prichádza 29-ročný britský rozohrávač Devon Van Oostrum.

Hráčske zmeny ozrejmil na úvod generálny manažér Ladislav Garaj: „V prvom rade chcem poďakovať H'enrimu za jeho účinkovanie v našom klube. Hoci väčšinu času nehral na svojej pozícii, pomohol nám ustáť zložitú situáciu na pozícii rozohrávača a pričinil sa o postup zo skupiny Európskeho pohára FIBA. Keďže liečba Draška Kneževiča sa nedá urýchliť, potrebovali sme na post jednotky priniesť hráča, ktorý je na tejto pozícii zvyknutý hrať. S H'enrim a jeho agentom sme sa veľmi seriózne dohodli. Prajeme mu v novom pôsobisku v Estónsku všetko dobré. S Devonom sme sa dohodli na dvojmesačnej zmluve teda do posledného zápasu v skupine Európskom pohári FIBA, následne si sadneme a povieme si čo ďalej.“

Van Oostrum sa narodil v Holandsku, ale už od mládežníckeho veku reprezentuje Veľkú Britániu. Hneď na úvod profesionálnej kariéry si vyskúšal Euroligu s Laboralom Kutxa Vitoria, respektíve Adriatickú ligu s Cibonou Záhreb. Veľkú väčšinu kariéry spojil so Španielskom, ale zahral si aj vo Fínsku, Holandsku, Grécku alebo napríklad Litve. V predošlom roku hral druhú najvyššiu súťaž v Španielsku, za Huescu mal priemer 12,2 bodu, 1,7 doskoku a 2,7 asistencie.

Týmito výkonmi si vyslúžil miesto v reprezentačnom tíme Veľkej Británie, s ktorou si zahral nedávno na majstrovstvách Európy. V aktuálnom ročníku bol súčasťou ambiciózneho Londýnu Lions, ktorý je súčasťou Eurocupu. „Teším sa, že som sa stal súčasťou ambiciózneho klubu a verím, že mu pomôžem pokračovať v úspechoch na ligovej scéne a v Európskom pohári FIBA,“ vyjadrila sa nová posila Patriotov.

Van Oostruma čaká neľahká úloha, v podstate okamžite rozbehnúť do nabitého zápasového kalendára Levičanov. „Našli sme podľa všetkých referencií veľmi dobré riešenie na vzniknutú situáciu. Van Oostrum by mal priniesť stabilitu na poste rozohrávača na oboch koncoch palubovky. Prichádza k nám zároveň hráč so skúsenosťami na medzinárodnej úrovni, čo môže byť veľmi dôležité. Potrebujeme ho čím skôr zapracovať do hry, pretože zápasový program je nahustený,“ uviedol tréner Michal Madzin.

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: fiba.basketball