• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalový cestovateľ Saša Jankovič si našiel nové pôsobisko. Stálica slovenských paluboviek sa upísala Handlovej.

Piatym Slovákom do partie sa stal tridsaťštyriročný skúsený krídelník Saša Jankovič. Rodák z chorvátskej Rijeky nie je v našej najvyššej súťaži žiadnym novicom. Na Slovensko prišiel pred trinástimi rokmi. V sezóne 2006/2007 zaznamenal debut v drese Levíc. „Do Levíc som prišiel ešte ako mladý dvadsaťdvaročný hráč. Na toto obdobie si živo spomínam, veď išlo o môj prvý profesionálny kontrakt mimo Chorvátska. Začiatky neboli jednoduché, pretože som prišiel do krajiny s inou kultúrou, mentalitou a zvykmi. Hneď od začiatku som bol ale obklopený vynikajúcimi ľuďmi, ktorí mi pomohli adaptovať sa. Za zmienku stojí generálny manažér Ladislav Garaj, spoluhráč Ladislav Lutovský, ale aj vtedajší tréner Pavol Sooš, ktorý mi dôveroval aj v období, keď to z mojej strany na palubovke nefungovalo úplne podľa predstáv,“ zaspomínal handlovský krídelník. V očiach divákov sa Saša stal povestným najmä vynikajúcou muškou spoza trojkového oblúka. Basketbalovou verejnosťou bol často označovaný za „tichého zabijaka“, ktorý najmä v závere stretnutia dokázal zobrať opraty zápasu do vlastných rúk. „Streľba spoza oblúka je moja obľúbená záležitosť, ale myslím si, že je omnoho viac spôsobov, ako môžem pomôcť svojmu tímu. S trénerom Maksimovičom som už v minulosti spolupracoval a som presvedčený, že on sám najlepšie vie, ako ma môže využiť. Ja som pripravený urobiť pre družstvo maximum. Aj keď som v poslednom období dostal niekoľko ponúk, rozhodol som sa pre Handlovú. Musím povedať, že sa pod to do veľkej miery podpísal fakt, že si konečne môžem znova zahrať v jednom tíme s Tomášom Mrvišom, ktorého považujem za člena svojej rodiny," vysvetlil Jankovič.

V priebehu deviatich sezón sa 206 centimetrov vysoký krídelník predstavil na súpiskách siedmych tímov. V sezóne 2006/2007, kedy išlo o jeho debut pod slovenskými košmi, podpísal už spomínanú zmluvu s Levicami a v ďalšom ročníku odišiel pod Zobor, kde obliekal dres tímu Casta SPU Nitra. „V Nitre som pracoval pod vedením nekompromisného kouča Ľubomíra Urbana. V tomto období som absolvoval veľmi náročné tréningy. Bola to ale dobrá skúsenosť, pretože v súčasnosti, keď mi je počas tréningu ťažko, tak si spomeniem na sezónu v Nitre a v duchu si poviem, že keď som prežil „Mexa“, tak prežijem všetko," porozprával so smiechom Saša Jankovič.

Po spomínaných dvoch sezónach sa vrátil do rodného Chorvátska a od roku 2007 do roku 2012 vystriedal domovské tímy KK Zabok, Torpedo Rijeka a Kvarner Resort Novi Rijeka. V sezóne 2012/2013 bol už ale znova súčasťou SBL. Tentoraz sa dohodol na spolupráci s basketbalovým klubom ŠKP Banská Bystrica. „Zo Slovenska som v tom čase odišiel, pretože prišla lukratívna ponuka z Chorvátska. Vtedy bola chorvátska liga veľmi kvalitnou súťažou a v rámci nej som si mohol zahrať proti euroligovému celku Cibona Záhreb, ale aj iným tímom pôsobiacim v kvalitných európskych súťažiach, ako napríklad Cedevita, Zadar, či Split. Potom nasledovalo obdobie, kedy som zatúžil hrávať za svoju rodnú Rijeku. Myslím si, že ide o nostalgiu, ktorá občas prepadne každého športovca. Po štyroch rokoch som opäť zacítil, že potrebujem zmenu a keď prišla príležitosť zo Slovenska, neváhal som,“ skonštatoval handlovský debutant.

Pod Urpínom si Saša zahral jednu sezónu a nasledovala zastávka pod Tatrami. V ligovom ročníku 2013/2014 sa mu podarilo so svitskou Iskrou vybojovať bronzovú medailu a získať tiež Slovenský pohár. Po tomto úspešnom období prejavili o jeho služby záujem "obuvníci" z Komárna, s ktorými sa nielenže dohodol na spolupráci, ale v ročníku 2014/2015 s nimi získal majstrovský titul. Pred začiatkom sezóny 2015/2016 siahol po chorvátskom krídelníkovi bratislavský Inter, v ktorom sa ale zdržal iba do polovice súťaže. V druhej polke prišla ponuka z košického KB a Saša tak cestoval na opačnú stranu republiky. V sezóne 2016/2017 sa vrátil do Svitu a v posledných dvoch sezónach pôsobil opäť v Komárne, odkiaľ si iba vlani odniesol druhý bronz vo svojej kariére.

Saša sa ale nechystá svoju vitrínu úspechov uzavrieť. „V prvom rade, musíme počkať, kým sa súpiska nášho tímu definitívne uzavrie. Až potom môžem byť konkrétnejší. No za seba už teraz viem povedať, že som prišiel do Handlovej tak, ako do každého tímu, čiže s tými najvyššími cieľmi. Verím, že budeme disponovať kvalitným tímom a dúfam, že handlovskí fanúšikovia nám budú oporou. A my sa im za to budeme snažiť odvďačiť atraktívnym basketbalom. Ďalšou vecou, na ktorú sa veľmi teším je, že si budem môcť zahrať tradičné hornonitrianske derby. Viem, že sa v posledných zápasoch Handlovej proti Prievidzi príliš nedarilo, preto dúfam, že sa to v nastávajúcej sezóne zmení,“ dodal Jankovič.

Novopečený „Handlovčan“ v súčasnosti prežíva krásne obdobie svojho života. Iba prednedávnom sa z neho stal čerstvý „ženáč“ a do Handlovej prichádza aj so svojou manželkou Soňou. „Ešte si tento fakt až tak veľmi neuvedomujem, veď som sa oženil iba pred troma týždňami. Väčší vplyv to malo na moju manželku Soňu, ktorá si ešte len zvyká na nové meno. Musím ale povedať, že Soňa je mojou obrovskou oporou a všade, kde som doposiaľ pôsobil, bola so mnou a stála pri mne. Preto viem, že inak tomu nebude ani v Handlovej a na nastávajúcu sezónu sa spoločne veľmi tešíme,“ uzavrel rozhovor sympatický basketbalista.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Daniel Faix