• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Slovenská basketbalová liga (SBL) a slovenský basketbal vstupuje do novej éry, titulárnym partnerom jedného z najpopulárnejších halových športov sa stala stávková spoločnosť Niké. Nový sponzor sa zároveň premietne aj do názvu najvyššej mužskej súťaže.

Niké a basketbal patria k sebe. Jasným dôkazom toho je dlhodobé partnerstvo s jedným z najúspešnejších mužských kolektívov BC Prievidza. Teraz jednotka na stávkovom trhu do svojho bohatého sponzoringového portfólia pridala celý slovenský basketbal.

„Žijeme náročnú dobu. Ovplyvnila chod každého odvetvia, športu nevynímajúc. My v Niké si to uvedomujeme. Od svojho vzniku, už 30 rokov razíme cestu aktívnej podpory slovenského športu. Pred niekoľkými dňami sme oznámili partnerstvo so Slovenským zväzom hádzanej, teraz v koncepte podpory tradičných loptových hier pokračujeme s basketbalom. Chceme byť pri zrode výnimočných talentov, sledovať ich napredovanie, víťazstvá a povzbudzovať ich na ich vzrušujúcej ceste,“ povedal v oficiálnom stanovisku generálny riaditeľ Niké, Doc. Ing. Otto Berger, CSc.

Stávková spoločnosť sa stala partnerom ako mužskej, tak aj ženskej reprezentácie. Niké vstupuje aj do oboch klubových súťaží a Slovenského pohára. Mužská liga sa po novom bude volať Niké Slovenská basketbalová liga (Niké SBL), ženská ponesie názov Niké Extraliga žien (Niké EXZ). „Našim zámerom bolo slovenský basketbal podporiť komplexne. Nielen špičku hráčov, ktorá je združená v reprezentácii. Ale aj jednotlivé súťaže. Veď práve v nich rastú nové talenty aj pre reprezentáciu. A navyše klubový basketbal má na Slovensku veľmi silnú základňu fanúšikov a teší sa mimoriadnej obľube divákov. Aj na tom chceme stavať našu spoluprácu,“ ozrejmil spojenie výkonný riaditeľ Niké Ing. Roman Berger, ktorý doplnil na margo cieľov tejto spolupráce: "Našim cieľom je spropagovať basketbal, stále sú rezervy v tom, aby ho ľudia mali k sebe bližšie. Chceli by sme prinášať veľmi kvalitný obsah - videá z každého jedného zápasu s komentárom. U nás v Niké máme skvelú redakciu, streamy chceme obohatiť možno o zaujímavé rozhovory. Máme veľké plány, čo sa týka eventov. Keď pominie táto nešťastná doba, tak chceme robiť krásne podujatia a chceme, aby čím viac fanúšikov chodilo na basketbal. Na to si asi ešte chvíľu budeme musieť počkať."

Niké sa v posledných týždňoch a mesiacoch aktívne zapája do slovenského športu, skrz partnerstvá alebo rôzne finančné podpory. "Prečo sme sa rozhodli podporovať športy? Rozhodnutie prišlo na začiatku pandémie, pretože sme naozaj začali vnímať, do akých problémov sa slovenský šport dostáva. Rozhodli sme sa, že športu musíme pomôcť. Založili sme Fond pre budúcnosť športu, kde pomáhame amatérom, nádejam, malým klubom. Môžem s radosťou dnes povedať, že sme na túto pomoc rozdali viac ako 300-tisíc Eur. Snažíme sa po 30 rokoch vrátiť športu to, čo nám dal," dodal Roman Berger. Do Fondu pre budúcnosť športu sa aktívne zapojili a boli zároveň podporené viaceré kluby - Iskra Svit, 1. BK Michalovce, Energy Team (3x3 basketbal), BK Slovan Bratislava, BK AŠK Slávia Trnava, ŠBK Handlová, BK Trenčín.

"Veľmi pozitívne vidíme túto spoluprácu a že k takémuto kroku vôbec došlo. Myslím si, že takáto komplexná spolupráca je pre obe strany prospešná. Budem sa tešiť, aby sme to posunuli ďalej. Nedalo sa to lepšie načasovať. Môže to byť odrazový mostík a potešujúca správa pre reprezentácie a kluby. To je základ, kvôli ktorému to všetci robíme - pomôcť klubom. Gro peňazí, ktoré pôjdu do basketbalu, tak sú nasmerované klubom. Znížia sa im náklady, primárne na výkon rozhodcov. Poplatky by mali mať zabezpečené. Možno vďaka tejto spolupráci chceme rozšíriť ligu minimálne na osem účastníkov. Verím, že do budúcnosti to otvorí cestu aj pre ďalších partnerov, nechceme skončiť len pri tejto spolupráci. Verím, že sa nám podarí značku Niké propagovať v najlepšej možnej miere," vyjadril svoje dojmy riaditeľ SBL Peter Mičuda. 

Kto je Niké?

Niké bola založená v roku 1991, je najstaršou a zároveň najväčšou stávkovou spoločnosťou na Slovensku. Úspech spoločnosti je postavený na využívaní najmodernejších technológií pre dokonalý zážitok z hry. Vďaka neustálym inováciám v spolupráci s technologickými gigantmi je Niké naďalej najobľúbenejšou značkou na slovenskom trhu. Niké je však známa aj aktívnou podporou slovenského športu. Je hrdým partnerom slovenskej športovkyne roka za rok 2020 Petry Vlhovej. Je generálnym partnerom hokejového i futbalového Slovana, ale aj Slovenského zväzu hádzanej. Spája sa aj s úspešnými značkami vo svojom odvetví ako sú cyklistické preteky Okolo Slovenska, či Medzinárodný maratón mieru.

Záznam tlačovej konferencie: 

Foto: Youtube