• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Iskra Svit získala veľké meno na pozíciu hlavného trénera. Do boja o najvyššie pozície povedie tím legendárny 55-ročný ruský kouč Oleg Meleščenko.

Finále Slovenského pohára a len 6. miesto v Niké SBL bolo pre vedenie klubu rozhodne sklamaním, preto prvou úlohou bolo poučenie sa z chýb v sezóne 2021/2022. Z tohto dôvodu sa rozhodli „medvede“ staviť na meno, ktoré má nielen na Slovensku výrazný cveng a je zárukou kvality. Meleščenko dokázal s mladým družstvom Interu v predchádzajúcom ročníku útočiť na horné poschodia tabuľky, podobnú snahu sa bude snažiť realizovať aj pod Tatrami. Dlhoročné skúsenosti z medzinárodného basketbalu sa pokúsi odovzdať tiež do mládežníckych kategórií Iskry.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dohodnúť na spolupráci s tak kvalitným trénerom, ako je Oleg Meleščenko. V momente, keď sa objavila možnosť dohody s Olegom, tak sme neváhali a urobili sme všetko pre to, aby sme sa dohodli. Očakávame, že kvalitatívne posunie náš klub na vyššiu úroveň a zároveň posunie aj našich mládežníckych trénerov. Tešíme sa na spoluprácu a veríme v úspešnú sezónu,“ ozrejmil angažovanie nového trénera prezident klubu Ján Drobný.

Trénerský životopis Meleščenka je plný úspechov a zaujímavých basketbalových zastávok. S ruským Chimki Moskovský región sa stal štyrikrát vicemajstrom Ruska, zahral si vo finále Eurocupu a vyhral nadnárodnú VTB ligu. Na Slovensku pôsobil najskôr na lavičke Levíc, neskôr ho angažoval Inter Bratislava, kde získal v roku 2014 najskôr majstrovský titul a o rok neskôr aj Slovenský pohár. Práve súčasťou klubu z hlavného mesta bol tiež v predchádzajúcich dvoch sezónach. Okrem ligovej scény je aktívny aj pri reprezentácii ako šéf lavičky výberu Slovenska.

„Športový život trénera a hráčov je počas leta plný zmien. Niekto nedostane žiadnu možnosť na zmenu, niekto ich dostáva stále. Ja som veľmi vďačný vedeniu Svitu za to, že sa ozvali. Pre mňa je to výzva, pretože som s nimi na jednej vlne s tým, že chceme byť víťazi a urobiť dobré družstvo. Čo z toho vyjde, to ukáže čas. Je tam pekná vízia toho, že chcú viac zapojiť mladých hráčov, ale aj zahraničných basketbalistov, aby z toho bola dobrá spolupráca. Chcú, aby hrali hráči, ktorí sú celý život súčasťou Svitu. Svit sa z historického pohľadu chce vrátiť na miesta, na ktoré v minulosti patril. Ja s tým súhlasím. Ľudia to robia v období, keď je ťažké zohnať peniaze a celková situácia s financiami nie je veľmi dobrá, ale oni chcú a stále do toho investujú. Chcel by som byť toho súčasťou, aby som pomohol. U každého človeka existujú ambície byť jedným z najlepších a chceme ukázať, že vo Svite vieme hrať basketbal. Ľudia v tomto meste ho milujú, pre takéto malé mesto robia množstvo vecí. Chceme patriť k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku je. Ďakujem, že sa na mňa obrátili a verím, že nesklamem celú podtatranskú basketbalovú komunitu,“ povedal nový tréner Iskry. 

Zdroj: iskrasvit.sk

Foto: Vladimír Dorňák