Vytlačiť
Kategória: Správy

V januári stihli mužstvá v Eurovia SBL odohrať osem kompletných kôl. Základná časť sa nachýlila do fázy, keď už každé zaváhanie môže mrzieť dvojnásobne a naopak, niektoré víťazstvá majú cenu zlata.

Prišlo aj k striedaniu na čele tabuľky, keď sa vpred predrala Prievidza, ktorá odsunula Komárno na druhú a Inter na tretiu pozíciu. Nemenej zaujímavé sú však aj boje na opačnom póle tabuľky, kde Nitra postupne strácala čo i len teoretické šance na postup do play-off a kde mužstvá zvedú ešte tuhý boj o priečky znamenajúce postup do vyraďovacej časti. Mužstvá v snahe vybojovať si čo najlepšiu východiskovú pozíciu pred bojmi o medaily zháňali zahraničné posily.

Eurovia SBL sa rozhodla, že na stránke basketliga.sk každý mesiac vyhlási najlepších jednotlivcov v kategórii Hráč mesiaca, Slovenský hráč mesiaca a Najlepšia päťka mesiaca. Výsledky v prvých dvoch kategóriách určujú hlasovaním manažéri a tréneri jednotlivých klubov účinkujúcich v SBL. Najlepšiu päťku volí redakcia stránky basketliga.sk.

Pripomeňme si, že v októbri sa Hráčom mesiaca stal Luka Igrutinovič z Levíc. Medzi Slovákmi dominoval Peter Sedmák. V novembri aj decembri zažiaril v hlasovaní T. J. Bannister z Komárna, medzi Slovákmi najprv obhájil prvenstvo Peter Sedmák a potom v decembri zvíťazil Lukáš Hoferica z Karlovky. Pozrime sa, kto sa stal Hráčom mesiaca a Slovenským hráčom mesiaca za január.

Hráč mesiaca

T. J. Bannister. Nie nadarmo sa vraví, že do tretice všetko dobré. Komárňanský tvorca hry uspel v ankete v novembri, decembri a v januári tak skompletizoval svoj hetrik. Aj vďaka jeho dirigentským i streleckým kvalitám malo Komárno v sledovanom období výbornú bilanciu 7 víťazstiev – 1 prehra, keď prehralo len v Prievidzi (64:89). Dva body však ukoristilo aj v bratislavskej Hant Aréne, kde Interu uštedrilo prvú domácu prehru v sezóne (87:78). Proti Svitu (108:71) si navyše Bannister utvoril nové sezónne maximum, keď rozdal 16 asistencií.

Do hlasovania sa tento raz nezapojil jeden z desiatich klubov, no aj tak dostala opora MBK Rieker od hlasujúcich o bod viac než minulý mesiac. Navyše na druhej priečke s odstupom jediného bodu skončil Bannisterov spoluhráč Saša Jankovič!

Výsledky:

1. T. J. Bannister (Komárno) – 23 bodov (z 54 možných)

2. Saša Jankovič (Komárno) - 22

3. Lakeem Jackson (Svit) - 17

Slovenský hráč mesiaca

Milan Žiak. Banská Bystrica v januári vyhrala presne polovicu z ôsmich duelov. Žiak exceloval najmä v druhej polovici mesiaca, keď v štyroch zápasoch dosiahol priemerne 21 bodov a významnou mierou tak prispel k dôležitým trom víťazstvám. Aj vďaka ním si Banská Bystrica upevnila postavenie na siedmej pozícii a mohla „pokukávať“ aj po vyšších priečkach. Slovenský reprezentant dosiahol svoje strelecké maximum v 28. kole, keď sa proti Komárnu vytiahol 24 bodmi. Na víťazstvo to však nestačilo a „policajti“ vtedy podľahli „lodiarom“ 88:97. Na prekvapujúcom víťazstve nad Interom (84:83), ktoré prišlo 28. januára, sa Žiak podieľal 20 bodmi a bol tak najlepším strelcom svojho tímu (a spolu s Petrom Sedmákom) i celého stretnutia. Dobrú formu si preniesol aj do nového mesiaca, keď rovnako 20 bodmi pomohol Bystričanom senzačne vyradiť Prievidzu už v úvodnom kole Budiš Slovenského pohára (80:78). Ale to je už iná kapitola...

Žiak, triumfoval v hlasovaní trénerov a generálnych manažérov celkom presvedčivo. Nazbieral 33 bodov, pričom až šesťkrát sa ocitol na prvej pozícii.

Výsledky:

1. Milan Žiak (Banská Bystrica) – 33 bodov (z 54 možných)

2. Roman Vido (Nitra) - 19

3. Lukáš Hoferica (Karlovka) - 14

 

Najlepšia päťka mesiaca

G: T. J. Bannister (Komárno)

G: Milan Žiak (Banská Bystrica)

G/F: Igor Marič (Prievidza)

F: Lakeem Jackson (Svit)

F/C: Saša Jankovič (Komárno)