• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Slovenská basketbalová liga skončila len niečo pred vyše mesiacom, ale vedenie súťaže sa už pripravuje na štvrtú sezónu najvyššej basketbalovej súťaže na Slovensku. Aj tentoraz bude plná výrazných zmien.

Dve najdôležitejšie správy prišli v závere mesiaca júna. O svojej neúčasti najskôr informoval MBK SPU Nitra, posledné družstvo zo sezóny 2016/2017. Dôvodov k neprihláseniu družstva do súťaže bolo viacero - vysoké konkurenčné prostredie vrcholových športových klubov v Nitre, nadväzujúca nemožnosť získania dostatočného objemu financií od potenciálnych sponzorov v regióne na bezproblémové odohratie celej sezóny a aj nízka kvalita voľných slovenských hráčov s nepomerom k ich platovým požiadavkám. Po 15 rokoch tak z basketbalovej mapy zmizne dvojnásobný majster Slovenska (2005, 2009) a víťaz Slovenského pohára (2012). „Tradičný účastník SBL bude v lige chýbať. Aj keď v posledných rokoch Nitra ustúpila zo svojich pozícií, miesto na basketbalovej mape určite mala. Je škoda, že družstvo, ktoré má vo svojej zbierke aj majstrovské tituly a Slovenský pohár, nebude pokračovať. Verím, že basketbal v Nitre úplne neskončí a v budúcnosti sa pokúsi o návrat do najvyššej súťaže,“ vyjadril sa riaditeľ súťaže Peter Mičuda.

Tesne na to sa „pridal“ aj minuloročný nováčik a siedmy celok z predchádzajúceho ročníka MBK Lučenec. Ich dôvody k neprihláseniu boli nasledovné – zlyhanie pri rozšírení partnerov klubov, ktorí by vstúpili finančne alebo personálne do štruktúr, nedostatok vlastných hráčov a problém so zabezpečením kvalitných slovenských hráčov. Počet účastníkov sa v krátkej chvíli znížil z jedenásť na deväť. „Lučenec ukázal po minuloročnom vstupe do SBL ambície a jeho účinkovanie by som hodnotil pozitívne. Aj preto som bol veľmi prekvapený, že klub nenašiel prostriedky na to, aby v lige pokračoval. Určite je to sklamanie pre fanúšikov, ktorí patrili k najlepším v súťaži, ale aj pre ostatnú basketbalovú verejnosť. Možným prísľubom do budúcnosti môže byť aj to, že mládež v Lučenci bude pokračovať,“ netajil Mičuda sklamanie. 

K zlým správam sa však pridala aj pozitívna. Po piatich rokoch sa opäť v najvyššej súťaži predstaví Žilina. Účastník prvoligovej súťaže mal k postupu našliapnuté už po základnej časti, v skupine o prvé až piate miesto jasne triumfoval. „Rozhodli sme sa hlavne kvôli mládeži, pre ktorú chceme, aby mala kde hrať a malo to aj pokračovanie,“ zdôvodnil prihlášku generálny manažér Žiliny Ondrej Šoška. MBK Žilina sa spolieha na širokú liaheň svojich odchovancov, oprieť sa tiež môže aj zrekonštruované priestory Športovej haly Rosinská. Po dlhších úvahách sa vedenie rozhodlo zabojovať medzi slovenskou elitou. „Už pred rokom sa otvorene hovorilo o tom, že Žilina by mohla rozšíriť rady účastníkov SBL. Preto jej víťazstvo v prvej lige a následné prihlásenie sa do SBL, vnímam ako logický krok smerom k navráteniu najvyššej súťaže do mesta, kam basketbal patrí. V posledných rokoch sa mládežnícke družstvá Žiliny pravidelne zúčastňovali finálových turnajov o majstra Slovenska, preto by práve odchovanci mali tvoriť kostru družstva. Verím, že sa predstaviteľom klubu podarí zložiť družstvo, ktoré bude konkurencieschopné. Podstatné bude, aby hrali atraktívny basketbal a prilákali do svojej haly divákov,“ povedal riaditeľ SBL.

Sezóna 2017/2018 tak bude mať párny počet účastníkov – desať. Prihlášku si podali: BK Inter Bratislava, MBK Rieker Com-Therm Komárno, KB Košice, BC Prievidza, BK Levickí Patrioti, Iskra Svit, MBK Handlová, VŠEMvs Karlovka Bratislava, BK 04 AC LB Spišská Nová Ves a MBK Žilina. Základná časť sa podobne ako pred rokom bude hrať štvorkolovým systémom (2x doma, 2x vonku), ligový kolotoč si dá prestávku počas oficiálnych asociačných termínov a Slovenského pohára . Úvodný rozskok nového ročníka je na programe 30.9.2017. „Na poslednej schôdzi SBL sa kluby dohodli, že pri počte desiatich klubov v lige sa bude hrať 4-kolovým systémom. V základnej časti sa odohrá 36 kôl s následným play off. Oproti uplynulému ročníku bude v základnej časti o osem kôl menej, čo dáva družstvám možnosť kvalitnejšie trénovať a lepšie sa pripraviť na súťaž. Verím, že to pomôže hlavne mladým hráčom,“ zhodnotil Mičuda systém súťaže.  

Okrem tradičných ligových zápasov je v hre aj účasť slovenských tímov v medzinárodných súťažiach. Inter mal záujem o účasť v Európskom pohári FIBA, ale napokon nedostal od Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) výnimku na svoje koše v Hant aréne. Záujem je však o Alpsko-jadranský pohár, ktorý vyhrali v sezóne 2016/2017 basketbalisti Komárno. O túto nadnárodnú súťaž prejavili podľa našich informácií záujem Levičania, Prievidžania, Komárňania a Košičania. „Po minuloročnom úspešnom pôsobení Prievidze v Európskom pohári FIBA som predpokladal, že sa víťaz SBL predstaví v pohári opätovne. Je škoda, že Inter prihlášku nepodal, lebo kontakt s basketbalovou Európou tým pádom Slovensko stráca. Verím, že aspoň účasť klubov v Alpsko-jadranskom pohári bude mať úspešné pokračovanie. Veľkou škodou v tomto prípade je aj to, že basketbalová asociácia nemotivuje kluby finančnou dotáciou na účasť v pohároch, tak ako je to pravidlom v iných športoch. Nemožno sa potom diviť, že zástupcovia klubov si dvakrát rozmyslia či budú bojovať v pohári, alebo peniaze použijú na doplnenie kádra,“ vyhlásil šéf SBL.

Pred novou sezónou prejde modernizáciou aj oficiálny ligový web, pokračovať by mala spolupráca s televíziou 213, ktorá vysielala z každého kola jeden zápas a tiež pripravovala momentálne jedinú basketbalovú reláciu na Slovensku – Spod košov. Novinkou v sezóne 2017/2018 bude, že všetky stretnutia odvysiela internetová televízia Huste.sk. Redakcia portálu basketliga.sk tiež pripravuje viacero noviniek, o ktorých Vás včas bude informovať. „Počas celého roka sme sa snažili či už na našej webovej stránke, alebo v spolupráci s partnermi prinášať čo najkvalitnejší basketbalový servis pre všetkých fanúšikov. Určite v tom chceme pokračovať aj naďalej. Verím, že na live vysielanie na huste.sk a na pravidelné priame prenosy na 213 si diváci zvyknú a sledovanie SBL im bude prinášať radosť. Najpodstatnejšie ale bude, aby si kluby aj naďalej udržali divácku podporu v halách. Veď priemerná návštevnosť blížiaca sa k tisícke divákov na jeden zápas je najlepšou vizitkou pre mužský basketbal na Slovensku,“ povedal na záver Mičuda.

Foto: Vladimír Dorňák