• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Vedeniu Levických Patriotov sa podarilo získať do tímu ďalšiu posilu zvučného mena, k družstvu trénera Tea Hojča sa pripojí 29-ročný estónsky krídelník Tanel Kurbas.

Reprezentačný krídelník začínal s profesionálnym basketbalom v domácej súťaži v tíme Audentese SG/Noortekoondis. Prvá sezóna mu priniesla hneď striebro z európskeho šampionátu hráčov do 16 rokov v Rumunsku. Pred sezónou 2008/2009 sa presunul do BC Kalev/Cramo Tallinn, kde získal skúsenosti z účinkovania v Baltickej lige, nadnárodnej VTB lige a tiež v Eurochallenge pohári. Na svoje konto si pripísal aj svoj prvý majstrovský titul. Kurbas si svojimi postupne zlepšujúcimi sa výkonmi vybojoval angažmán v Tartu Ülikooli.

V jeho farbách napokon odohral šesť rokov, počas ktorých sa stal raz majstrom a v štyroch prípadoch víťazom Estónskeho pohára. Kurbas sa vypracoval na člena základnej zostavy s konštantne stabilnými číslami. Tie dokázal potvrdiť aj na medzinárodnej scéne v Eurochallenge Cupe, Európskom pohári FIBA a v Baltickej lige. S Tartu sa dostal okrem toho do finále Baltického pohára a ligy, tiež do štvrťfinále Eurochallenge pohára. Už v roku 2010 si nová levická posila zahrala za estónsku mužskú reprezentáciu, od roku 2015 je jej pravidelnou súčasťou.

Kurbas získal počas svojej kariéry aj viaceré individuálne ocenenia, v sezóne 2014/2015 sa stal najužitočnejším hráčom finále estónskej ligy, krídelníkom roka a samozrejme nechýbal ani v najlepšom tíme ročníka. Práve v tomto roku sa dostal s Estónskom aj na európsky šampionát, v štyroch zápasoch mal priemer 5,3 bodu, 2,0 doskoku a 1,0 asistencie. V predchádzajúcej sezóne si 29-ročný rozohrávač prvýkrát zahral mimo svojej rodnej krajiny, na kontrakte sa dohodol so švédskym Södertälje Kings. V lige sa s tímom dostal až do finále, v 44 zápasoch mal priemerne na svojom konte 9,9 bodu, 2,9 doskoku a 1,5 asistencie. Predstavil sa tiež v Európskom pohári FIBA, kde odohral deväť duelov s priemerom 7,6 bodu a 1,7 doskoku na zápas.

Nový levický krídelník sa momentálne pripravuje s reprezentačným tímom na predkvalifikáciu MS 2019 v Číne, súperom Estóncov v C-skupine bude Macedónsko a Kosovo.

Ladislav Garaj, generálny manažér BK Levickí Patrioti: „Sme nesmierne radi, že sa nám podarilo tento prestup dotiahnuť do konca. Na pozíciu tri sme hľadali hráča takmer mesiac, prešli sme hrozne veľa opcií, niekoľko krát sme už boli blízko k dohode a nakoniec z toho vzišlo. Potom sa objavil možnosť získať hráča, ktorý hoci je v ideálnom basketbalovom veku, má za sebou už obrovské množstvo ťažkých zápasov na medzinárodnej scéne. Veríme, že jeho skúsenosti pomôžu nášmu družstvu v ťažkých zápasoch, ktoré nás čakajú v lige a v Alpsko-adriatickom pohári. Tanel Kurbas je momentálne s reprezentačným tímom, do plnej prípravy sa zapojil ale neskôr pre zranenie z finálového zápasu vo Švédsku. Do predkvalifikačných bojov pravdepodobne nezasiahne, k nášmu tímu by sa tak mohol pripojiť skôr."

Mala ukážka schopností novej levickej posily:

Autor: Ladislav Garaj, zdroj: basketballevice.sk

Foto: fiba.com