• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred víkendovými tretími zápasmi štvrťfinále play-off Eurovia SBL visí vo vzduchu len jedna zásadná otázka: Koľkých semifinalistov spoznáme cez víkend?

Situácia je pomerne jasná. V sériách prvého kola hraných na tri víťazstvá vedú štyri mužstvá už 2:0 na zápasy a dnes, resp. Komárno až zajtra, si môžu definitívne zabezpečiť účasť medzi najlepšími štyrmi.

Prievidzi, Komárnu, Interu a Handlovej zostáva spraviť už len povestný posledný krok. Hoci práve o tom sa hovorí, že často býva najťažší. Naproti tomu, Spišská Nová Ves, Banská Bystrica, Karlovka aj Svit sa ocitli na pokraji vyradenia.

BEZ VEĽKÝCH PREKVAPENÍ

Keby sme sa spýtali kohokoľvek zo zainteresovaných, naisto by nám povedal, že je to buď – alebo a že nič iné ako víťazstvo už neprichádza do úvahy. Aj preto sme si na prognózy radšej prizvali dve legendy. Peter Mičuda (nar. 1972) je rekordérom v počte majstrovských titulov. V drese Interu a potom Pezinka ich získal dovedna deväť. S Viliamom Ridzoňom (nar. 1975), odchovancom prievidzského basketbalu, boli spoluhráčmi v Pezinku. Okrem toho Ridzoň pôsobil aj v Nitre, Spišskej Novej Vsi, znova v Prievidzi a naposledy v Handlovej. Dovedna získal tri tituly.

Kým my sme pred štartom play-off prorokovali, že pre Spišskú Novú Ves v sérii s Prievidzou, Karlovku proti Interu aj Banskú Bystricu v konfrontácii s Komárnom by každé víťazstvo bolo veľkým úspechom, obaja bývalí reprezentanti im dávali o čosi väčšie šance. Keď sa ich pýtame, čo považujú za prekvapenie doterajšieho priebehu štvrťfinále, Mičuda hovorí: „Nedá sa povedať, že by ma niečo prekvapilo, ale očakával som domáce víťazstvá Banskej Bystrice a Svitu.“ Ridzoň má podobný názor: „Možno, že v stredu doma žiadny tím nič neuhral. Boli to vyrovnané zápasy, ale čakal som, že Svit viac zaberie a že aspoň jeden z domácich tímov vyhrá.“

HOP ALEBO TROP

Ako sme spomenuli už v úvode, kľúčovou otázkou je, kto si zabezpečí postup do semifinále v najkratšom možnom čase a komu sa ešte, naopak, podarí zdramatizovať vývoj dosiaľ jednoznačne sa vyvíjajúcich štvrťfinálových konfrontácií. Priebeh predošlých duelov nám naznačil, že prekvapiť môže prakticky hocikto. Azda len nováčik z Karlovky totiž dosiaľ ani v jednom mestskom derby nepotrápil úradujúceho majstra bratislavský Inter.

„Myslím si, že Inter a Prievidza určite nedopustia nejaké komplikácie,“ zamýšľa sa Viliam Ridzoň a pokračuje: „Svitu v Handlovej aj Banskej Bystrici v Komárne už pôjde o všetko. Nemajú čo stratiť, bude to hop alebo trop, preto pôjdu na maximum a posnažia sa ešte niečo spraviť. Ale budú to mať ťažké, lebo hrajú na ihriskách súperov. Handlovej aj Komárnu sa možno bude hrať ľahšie, keď vyhrávajú o dva zápasy.“ Banskej Bystrici, ktorá s Komárnom odohrala dva veľmi vyrovnané duely (vonku prehrala 85:90, doma 107:110 po predĺžení), verí aj Peter Mičuda: „Keď sa na to pozerám, jediný, kto podľa mňa môže ešte zamotať sériu, je Banská Bystrica. To je mužstvo, ktoré má potenciál a má kvalitných hráčov. Okrem toho nepredpokladám, že by niekto ďalší mohol výraznejšie prekvapiť.“

SEMIFINÁLE SNOV?

Vzhľadom na konečné poradie po základnej časti aj na prognózy pred prvým kolom play-off sa opatrne začalo hovoriť aj o možnom zložení semifinálových dvojíc. Tie vzhľadom na dosiaľ hladký vývoj prvého kola získavajú jasné kontúry.

Ak sa žiadny zo štyroch tímov, ktoré dnes prehrávajú už 0:2 na zápasy, nevzbúri, dočkáme sa v ďalšom kole dvoch spektakulárnych dvojíc. Zbrane by si totiž skrížili veľkí rivali. V prvom prípade Prievidza s Handlovou, aktéri najtradičnejšieho slovenského basketbalového derby a Komárno s Interom, starí známi, ktorí majú nevybavené účty z ligového finále roku 2013 i z nedávnych bojov o Slovenský pohár. „Momentálne si ako fanúšik basketbalu neviem predstaviť lepšie semifinálové dvojice než tie, ktoré sa črtajú,“ konštatuje niekdajší reprezentačný pivot Mičuda a dodáva: „Som presvedčený, že by sme mohli vidieť vypredané haly v Prievidzi, Handlovej i Komárne a vysoké návštevy aj na Interi dané i tým, že Komárno je blízko. Ako fanúšika slovenského športu by ma nesmierne potešilo, keby boli vypredané všetky štyri haly a ľudia by videli minimálne také kvalitné zápasy, aké nám ponúkol pred dvomi rokmi vo finále Inter s Komárnom, pretože to bola veľmi dobrá séria so šťastnejším koncom pre Interi. Čo sa týka divákov, asi nemohlo byť lepšie finále. A o Prievidzu a Handlovú sa tiež neobávam, lebo nech by sa prípadné semifinálové derby skončilo akokoľvek, ľudia by isto odchádzali zo zápasov spokojní.“

V trocha ošemetnej situácii by sa ocitol Viliam Ridzoň, bývalý hráč oboch hornonitrianskych mužstiev. On však kontruje: „Nebolo by to zas také ošemetné. Ja som Prievidžan. Takže fandil by som Prievidzi, ale nejako by som to asi neprežíval. Nech zvíťazí dobrý basketbal!“

 

 

ŠTVRŤINÁLE PLAY-OFF

Prievidza (1.) – Spišská Nová Ves (8.)   2:0 na zápasy – 93:66 (d), 73:64 (v)

Komárno (2.) – Banská Bystrica (7.)     2:0 na zápasy – 90:85 (d), 110:107 pp (v)

Inter (3.) – Karlovka (6.)                     2:0 na zápasy – 96:68 (d), 89:59 (v)

Handlová (4.) – Svit (5.)                      2:0 na zápasy – 90:71 (d), 85:87 (v)

 

NAJBLIŽŠÍ PROGRAM

DNES: Prievidza – Spišská Nová Ves, Inter – Karlovka, Handlová – Svit (všetky 18:00).

ZAJTRA: Komárno – Banská Bystrica (17:00).

 

FOTO: P3GUE.SK