• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na hornú Nitru prichádza ďalšia zahraničná posila, ktorá podporí krídelný priestor handlovských „baníkov“. Desiatym hráčom súpisky „zeleno-čiernych“ sa stal nórsky reprezentant Nikolas Skouen. Do Handlovej prichádza z tímu Froya Basket, s ktorým sa v uplynulej sezóne umiestnil na šiestom mieste najvyššej nórskej BLNO.

V drese nórskeho klubu odohral  v priebehu súťažného ročníka 2017/2018 dvadsaťdeväť zápasov. Na palubovke trávil v priemere 36 minút a dosahoval 25,6 bodu, päť doskokov a štyri asistencie na stretnutie. Spoza oblúka dosiahol až takmer 39%-tnú úspešnosť, keď zo 187 pokusov premenil 73. Patril k lídrom svojho bývalého tímu a handlovský kormidelník Torda očakáva, že v tomto trende bude pokračovať aj pod jeho taktovkou. „Od Nikolasa očakávam, že sa hneď po príchode zaradí k lídrom tímu. Je to strelecky disponovaný hráč, ktorý je platný aj v obrane. Verím, že mu Handlová sadne a moje slová sa potvrdia,“ skonštatoval Torda. 

V drese nórskeho národného tímu odohral v aktuálnom kalendárnom roku päť duelov, v ktorých zaťažil bodový účet súperov z Malty, Írska, Moldavska, Gibraltáru a San Marína 34-mi bodmi.  Svoju basketbalovú kariéru odštartoval v zámorskej NCAA, kde patril k lídrom školského tímu Pepperdine University, pôsobiaceho v prestížnej konferencií West Coast. „Pôsobenie v univerzitnom tíme Pepperdine považujem ešte do dnes za jeden zo svojich vrcholov kariéry, pretože sa mi tam hneď po príchode podarilo získať plné štipendium a prepracovať sa do základnej päťky družstva, v ktorom bola veľmi silná konkurencia. Za úspech považujem aj fakt, že v NCAA som si zahral proti množstvu súčasných hráčov pôsobiacich v NBA, či v Európskej lige,“ zaspomínal Skouen.

Po úspešnom absolvovaní vysokej školy, začal tento 190 centimetrov vysoký krídelník zbierať skúsenosti v Európe, konkrétne v Nemecku a v Španielsku. V LEB 2, čo je tretia najvyššia španielska súťaž, obliekal dresy tímov BC Gipuzoka San Sebastian a Saski Baloia. Okúsil aj basketbal v nemeckej regionálnej lige, v tíme MTV Herzoege Wolfenbuettel. Eurovia Slovenská basketbalová liga bola pre neho až donedávna veľkou neznámou. „O najvyššej slovenskej súťaži som nemal doteraz žiadne informácie, no po tom, ako ma oslovil handlovský kouč, sme s mojim agentom začali sledovať zápasy Handlovej z ostatných ročníkov. Mal som ponuky aj z iných klubov, avšak rozhodol prístup trénera Tordu, ktorý si o mne zisťoval množstvo informácií, komunikoval s reprezentačným trénerom Nórska a preto sa mi ponuka zo Slovenska zdala najserióznejšia. Ako posledný fakt, ktorý zavážil, bola podpora mojej rodiny,“ opísal svoje rozhodnutie nórsky reprezentant. 

Nikolas Skouen je tak desiatym hráčom Tordovej družiny, ktorej chce pomôcť k dobrým výsledkom. Jeho prioritou bude nesklamať záujem a dôveru štyridsaťročného lodivoda a pretaviť svoje skúsenosti do výkonov v drese svojho nového zamestnávateľa. „Mojim cieľom je hrať najlepšie ako viem, pomôcť družstvu a dostať zo seba v každom zápase maximum. Chcem, aby bol spokojný tréner, ale aj spoluhráči a v prvom rade fanúšikovia, na ktorých sa už teraz veľmi teším,“ zavŕšil rozhovor nórsky krídelník. 

Highlighty novej posily Handlovej:

Autor: Pavel Procner, zdroj: mbkha.sk

Foto: Fiba.basketball