• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Handlovská súpiska je kompletná. Dnes podvečer o tom informoval športový riaditeľ klubu Ivan Kartáč. Vedenie MBK Handlová sa dohodlo na spolupráci s dvadsaťštyriročným reprezentačným pivotom Michalom Čekovským. Odchovanec košického basketbalu tak oficiálne skompletizoval handlovský tucet mien, ktoré budú v sezóne 2018/2019 hájiť farby Baníka.

Michal Čekovský odštartoval svoju kariéru v košickom klube KAC Jednota, odkiaľ ešte vo veľmi mladom veku prestúpil do Považskej Bystrice. Na Považí bol zverencom svojho súčasného trénera Petra Tordu. „S Mišom som pracoval ešte v mládežníckych tímoch Považskej Bystrice a o tom, že už vtedy patril k najväčším talentom na Slovensku, niet pochýb. Od tých čias navyše nabral množstvo skúseností. Je to hráč, ktorého vynikajúco poznám a viem, čo môžem od neho na palubovke očakávať,“ skonštatoval Torda.

Slová Petra Tordu podtrhuje aj fakt, že Michal sa vo svojich šestnástich rokoch dostal do hľadáčika európskeho veľkoklubu Partizan Belehrad. V Srbsku pôsobil dve sezóny, od roku 2011 do roku 2013. V spomínanom období obliekal dres juniorského tímu. „V tomto období som si začal uvedomovať, že vstupujem do veľkého basketbalu. Spomínam si, že po príchode do Srbska som bol trochu stratený, pretože v tom čase som neovládal jazyky. Prišiel som do úplne nového sveta, a to len vo svojich šestnástich rokoch, takže som bol spomedzi všetkých spoluhráčov najmladší. Postupne som sa naučil srbský jazyk a zapadol som do herného systému. Po dvoch rokoch postihli klub finančné problémy a množstvo hráčov z Belehradu odchádzalo. Medzi nimi som bol aj ja,“ opísal pôsobenie v Partizane Mišo.

V sezóne 2013/2014 odišiel zo Srbska do španielskeho tímu Cannarias Basketball Academy, ktorý sa pravidelne zúčastňuje na Euroleague Nike International Junior Tournament a je účastníkom rôznych turnajov po území USA, kde pre mladých basketbalistov vzniká šanca ukázať sa pred skautmi zo zámorských súťaží. Túto šancu si nenechal ujsť ani 211 centimetrov vysoký Košičan. „Po skončení pôsobenia v Srbsku som bol v kontakte so Šimonom Krajčovičom a Borisom Bojanovským, ktorí si akadémiou v Španielsku prešli. Práve oni ma presvedčili, že Španielsko bude pre mňa najlepším odrazovým mostíkom do budúcnosti,“ povedal handlovský center.

Na jednom z turnajov za veľkou mlákou si svojimi výkonmi získal pozvánku na univerzitu do Marylandu Terrapins, ktorá v rámci súťaže NCAA spadá do veľmi populánej konferencie Big Ten. „Na turnaji v New Yorku som sa zapáčil. A opäť sa začínalo všetko odznova. Musel som sa učiť reč, naberať kilogramy a zvykať si na americký štýl basketbalu. Teraz môžem skonštatovať, že v Marylande som prežil krásne štyri roky, spoznal som množstvo hráčov, ktorí v súčasnosti pôsobia v NBA a Eurolige a vyštudoval som sociológiu,“ zhodnotil pôsobenie v USA Michal. Vo svojej poslednej univerzitnej sezóne odohral 28 zápasov, v ktorých nastupoval v priemere na sedemnásť minút a zaznamenával 6,4 bodu a tri doskoky na jedno stretnutie.

V Marylande „Čeky“ pôsobil od roku 2014 a štúdium na univerzite zavŕšil v aktuálnom kalendárnom roku, kedy sa vrátil späť do Európy. Iba nedávno sa dohodol na kontrakte so srbským tímom FMP Belehrad, no od jeho pôsobenia v najvyššej srbskej súťaži napokon upadlo. „Po skončení školy som dostal ponuku do FMP Belehrad, no nie všetko sa vykryštalizovalo tak, ako som si predstavoval. Po mojom príchode ma prekvapilo niekoľko vecí. Klub angažoval aj množstvo iných hráčov a o miestenku v kádri bolo treba ešte zabojovať. Nemal som teda istotu, či sa na palubovke v drese svojho nového zamestnávateľa vôbec objavím. Navyše podľa môjho názoru som do koncepcie tímu nezapadol,“ dodal s úsmevom sympatický Košičan.

Po spomínaných udalostiach prišla ponuka z Handlovej. Tréner Torda mapoval počínanie si Čekovského v Belehrade a po neúspešnom kontrakte okamžite zareagoval. Michal jeho ponuku prijal a dnes sa predstavil na prvom tréningu handlovskej športovej haly. „Veľmi ťažko sa v tomto období hľadá európsky tím, ktorý nemá uzavretú súpisku. Po tom, ako som rozviazal zmluvu s FMP, som sa začal zaoberať ponukou od trénera Tordu. Všetko sa zomlelo rýchlo a približne za štyri dni sme boli dohodnutí,“ vysvetlil Michal.

Michal by mal v Handlovej doplniť kvarteto pivotov a jeho ambície pred sezónou sú vysoké. „Vždy som tvrdil, že najvyššia slovenská súťaž má úroveň a vystupujú v nej vynikajúci hráči. Jediný problém vidím v nelichotivej situácií, ktorá šport na Slovensku v súčasnosti zužuje. Určite ale nie je jednoduché sa na úrovni SBL presadiť. Teraz sa sústredím v prvom rade na tímový cieľ, ktorým je čo najlepšie umiestnenie. Chcem ale taktiež dokázať, že basketbal hrať viem a fanúšikov Handlovej tešiť dobrými výkonmi,“ zavŕšil Čekovský.

Tréner Torda nemal ešte donedávna v otázke obsadenia postov rozohrávača a pivota jasno, dnes už ale viedol tréning takmer s kompletnou zostavou. K tímu sa okrem Michala Čekovského pridá americký rozohrávač Fabyon Harris. Obaja novici sa musia aklimatizovať a oboznámiť sa nielen s prostredím, ale aj s novými spoluhráčmi. „Som rád, že sme definitívne uzavreli otázku súpisky. Dnešný tréning absolvoval už aj Michal Čekovský a Fabyon Harris by sa mal pridať v utorok. Konečne sa môžeme plnohodnotne pripravovať na nastávajúcu sezónu. Teší ma aj fakt, že na najbližší prípravný zápas proti rakúskemu celku BK Klosterneuburg Dukes budeme kompletní,“ dodal v závere rozhovoru handlovský kouč.

Autor: Pavel Procner, zdroj: mbkha.sk

Foto: Fiba.basketball