Vytlačiť
Kategória: Správy

Nováčkom v Slovenskej basketbalovej lige bude v tejto sezóne minuloročný víťaz prvoligovej súťaže Slávia TU Košice. Košičania neplánujú byť v súťaži fackovacím panákom, ich ambície siahajú oveľa vyššie.

V metropole východu nenechali nič na náhode a počas prípravného obdobia urobili v klube nespočetné množstvo zmien. Hneď prvou zmenou prešiel trénerský post, na lavičku zasadol skúsený a úspešný Štefan Svitek, pre ktorého je to návrat do kolotoča mužského basketbalu. Svitek bude okrem Košíc viesť aj ženskú reprezentáciu Maďarsku. Za asistenta si vybral bývalého slovenského reprezentanta Richarda Leška, ktorý musel kvôli pretrvávajúcim zdravotným problémom ukončiť svoju hráčsku kariéru. Zmenou prešiel aj klubový názov, zo Slávie TU Košice je Klub Býkov (KB) Košice. Značka Slávia TU však nezaniká, pod touto hlavičkou bude vystupovať B tím v prvej lige. Známe je aj dejisko domácich stretnutí, Košičania budú hrať v Angels aréne a Steel Aréne.

Po vyriešení týchto otázok prešlo vedenie klubu ku skladaniu kádra. Obnovenú košickú premiéru v najvyššej súťaži zažije niekoľko strojcov minuloročného prvoligového titulu. Štefanovi Svitekovi budú k dispozicíí aj naďalej slovenskí reprezentanti Baldovský a Hintoš, po troch rokoch opäť okúsi najvyššiu súťaž skúsený Róbert Nuber, skúsenosti má tiež bývalý hráč Spišskej Novej Vsi Oto Ulman a šancu ukázať sa dostane aj domáci odchovanec Peter Lechman. Jediným legionárom, ktorý bude pôsobiť v Košiciach aj ďalšiu sezónu je chorvátsky krídelník Tomislav Radoš. Šesť mien ostalo, šesť mien bolo potrebné zaplniť novými tvárami a hneď v úvode dostali košickí fanúšikovia vynikajúcu správu. Do známeho prostredia sa po sedemročnej odmlke vracia slovenský reprezentant a domáci odchovanec Michal Baťka. Ďalšie mená následne na seba nenechali dlho čakať. S veľkou ofenzívnou silou vyrukovali Košičania hlavne na poste rozohrávača, kde sa im podarilo získať dvoch zaujímavých hráčov. Okúsiť premiérovo SBL-ku prichádza stále ešte len 19-ročný talentovaný rozohrávač a žilinský odchovanec Róbert Rožánek. Rožánek prichádza s kvalitnou minuloročnou vizitkou, s priemerom 17.2 bodov na zápas sa zaradil medzi top 5 najlepších strelcov súťaže, k svojmu bodovému kontu pridával ešte aj 2.2 doskokov, 4.0 asistencií a 1.5 ziskov. V juniorskej súťaži jednoznačne kraľoval vo viacerých ukazovateľoch, veď posúďte sami: 36.2 bodov, 5.2 doskokov, 5.1 ziskov a 9.2 asistencií na zápas. Svoje kvality potvrdil žilinský talent aj na európskom šampionáte B divízie do 20 rokov, kde bol s 18.4 bodmi na zápas štvrtým najlepším strelcom turnaja a mal taktiež takmer 52% úspešnosť streľby za tri body. Rovnocennou dvojičkou Rožánekovi bude minuloročný dirigent hry v Lučenci Ray Jones jr. Jones úspešne reštartoval svoju kariéru v prvej lige, kde bol v minulej sezóne druhým najlepším strelcom so zápasovým priemerom 21.8 bodov a v zápasoch ešte pridával 4.8 doskokov, 6.5 asistencií a 4.1 ziskov. Aj on je dobrým strelcom za tri body, bude zaujímavé sledovať ich adaptáciu na najvyššiu súťaž.

Tri voľné podkošové miesta na súpiske zabrali hráči spoza oceánu. Čerstvo z univerzity prichádza okúsiť európsky basketbal absolvent Indiana State University Jake Kitchell. Kitchell hrá na pozícii krídelníka a s Indianou mu pred rokom len tesne ušla účasť na NCAA turnaji, keď v konferenčnom finále podľahli Wichita State. Na Slovensko prichádza americký krídelník s priemerom 6.5 bodov, 5.0 doskokov a 1.5 asistencií na stretnutie. Ďalším nováčikom v európskom basketbale a taktiež hráčom, zastávajúcim pozíciu krídelníka je Luis Jacobo. Jacobo má za sebou taktiež štúdium v Indiane, konkrétne na Indiana University-Purdue University-University Fort Wayne. V záverečnom ročníku dosahoval veľmi dobré čísla na zápas - 14.9 bodov, 4.6 doskokov a 1.3 asistencií, čím sa mu dostalo nominácie do konferenčného All Stars tímu. Posledné dve sezóny pôsobil Jacobo v Dominikánskej republike, ale šťastie skúšal aj v D-League, kde sa však nepresadil. Do Košíc prichádza ako porazený finalista s tímom Huracanes del Atlantico, kde mal priemerne takmer 8 bodov a 2 doskoky na zápas. Záverečným menom na súpiske nováčika je Reggie Keely. Keely už má za sebou dva ročníky v Európe. Vynikajúco atleticky vybavený hráč začínal s kariérou na univerzite v Ohiu a jeho prvé profesionálne kroky viedli do holandskej Eredivisie. V uplynom ročníku sa Keelymu podarilo vystriedať v troch kluboch. Sezónu začal v Amsterdame, z ktorého sa presunul na mimoriadne krátke pôsobenie v macedónskom Skopje, aby sa nakoniec v rámci súťaže upísal klubu KK Strumica. Za krátku etapu v Macedónsku si stihol vybudovať solídne meno, o čom svedčí aj zaradenie do legionárskeho All Stars tímu. Za Strumicu síce odohral len šesť stretnutí, ale jeho štatistiky boli viac ako nadpriemerné - 17.5 bodov, 8.5 doskokov, 1.7 asistencií, 1.3 ziskov a 1.2 blokov na stretnutie.

Káder Košíc je na momentálnu chvíľu uzavretý, vedenie klubu však priznáva, že ešte môže prísť k jednej - dvom hráčskym zmenám. Nováčik už od 5. augusta naplno zaberá v príprave a čoskoro začne aj s cyklom prípravných zápasov.

Foto: Viktor Wurm, Lukáš Kendra, Peter Peniaško