Vytlačiť
Kategória: Správy

Turbulentný týždeň majú za sebou hlavne funkcionári BK 04 AC LB Spišská Nová Ves. Po tom, čo sa z rôznych dôvodov rozlúčili s legionárskou dvojicou Belardo – Vranješ, si predčasne zbalil kufre aj hlavný tréner Spišiakov Georgios Bitzanis.

Ten neustál posledný výkonnostný sklz "modro–bielych" a posledným povestným klincom bola víkendová prehra na domácej palubovke s Lučencom. „V klube sme to vyhodnotili tak, že tím jednoznačne potrebuje nový impluz. Chceme ešte družstvo naštartovať pred play off a zvolili sme si tento spôsob. Chcem však vysloviť odchádzajúcemu trénerovi veľkú vďaku. Priniesol do klubu absolútne profesionálny prístup a niekedy som mal pocit, že nie všetci sa s týmto prístupom úplne stotožnili. Toto však budeme riešiť až po sezóne, teraz sa chceme plne koncentrovať na záver sezóny. Mužstvo povedie doterajší asistent Erich Korfanta,“ objasnil pozadie Bitzanisovho odchodu športový manažér Spišiakov Michal Búza.

Grécky odborník tak svoju ročnú misiu na Spiši nedokončí. Nechajme najprv hodnotiť fakty. Spišiaci sa pod jeho vedením po rokoch „sucha“ opäť pozrú do play off. Prebojovali sa na záverečný turnaj o Slovenský pohár, kde sa dokonca dostali do semifinále. Krk však rodákovi z Atén zlomila predovšetkým slabá obrana, s ktorou sa Spišiaci borili celú sezónu. Aké iné faktory sa podieľali na jeho predčasnom konci, necháme v kabíne Spišiakov, slová športového manažéra však naznačujú, že nie všetci hráči pochopili náročnú filozofiu profesionálneho basketbalistu, ktorú Bitzanis razil. Napriek tomu však grécky kouč odchádza zo vztýčenou hlavou. „Po konverzácii s manažmentom sme sa priateľsky dohodli na ukončení spolupráce. Myslím si, že sme urobili kus dobrej roboty, tím sa rokoch dostal do play off, uhrali sme semifinále na Slovenskom pohári. Ďakujem predsedovi klubu, ako aj celému manažmentu i trénerským kolegom za podporu počas môjho pôsobenia. Vďaka patrí aj hráčom a v neposlednom rade aj fanúšikom. Určite budem sledovať tím a veľmi mu držať palce. Vôbec neodchádzam so zášťou, či zlými pocitmi,“ rozlúčil sa Bitzanis.

Spišiakov tak povedie do zvyšku sezóny ako aj do bojov do play off Erich Korfanta. Ten už raz ako „záchranár“ na Spiši pôsobil. V sezóne 2016/17 preberal počas rozbehnutého ročníka káder od Dávida Demečka. Vtedajší tím ťahal hrôzostrašnú v mnohým ohľadoch rekordnú sériu prehier a bol to práve Korfanta, ktorý dokázal tím zodvihnúť z výsledkového prachu. Čosi podobné sa od neho očakáva aj v súčasnej situácii. „Ťažko porovnávať tieto udalosti. Vtedy som prišiel k tímu ako „nový“ kouč, teraz som s družstvom počas celej sezóny pracoval ako asistent. Manažment sa rozhodol ako sa rozhodol, neprináleží mi to komentovať, hoci si o tom myslím svoje a po sezóne sa k tomu určite vrátime. Tím preberám v istom útlme, chlapci sú „dole“, hlavne po psychickej stránke. Z časti je tomu na vine aj fakt, že aj oni si uvedomujú, že ich možnosti nezodpovedajú postaveniu v tabuľke. Možnosti a limity však treba ukázať na ihrisku, nie v šatni, či predzápasových komentároch. Musíme s v prvom rade zamerať na seba, príliš často sme riešili hru súperov a akosi sme zabúdali na vlastnú „povahu“. Musíme do hry vložiť oveľa viac emócie, oveľa viac srdca, musíme chcieť a bojovať za svoj klub. Herne príliš nie je času niečo dramaticky meniť, ku kozmetickým zmenám samozrejme príde. Ak sa reálne pozrieme na tabuľku, pravdepodobne nás čaká play off s Interom a všetci odborníci očakávajú hladký postup favorita. Určite nemám ružové okuliare, no môžem fanúšikom sľúbiť, že kožu na palubovke nepredáme lacno. Ideme bojovať, nič iného nám v tejto situácii neostáva,“ skonštatoval staronový tréner BK 04 AC LB SNV Erich Korfanta.

Zdroj: basketball-snv.sk, Foto: Daniel Faix