• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Situácia s víťazom 1. ligy (druhej najvyššej súťaže) sa zamotáva. Predseda klubu Academic ŽU Žilina Milan Rožánek tvrdí, že jeho družstvo má záujem o štart v nasledujúcom ročníku Slovenskej basketbalovej ligy. 

Žilinčania si vybojovali právo účasti v SBL v sezóne 2019/2020 víťazstvom na Final Four turnaji v domácom prostredí. Podarilo sa im to vďaka účasti niektorých hráčov, ktorí sú však súčasťou už etablovaného účastníka v najvyššej súťaži - PP & TV Raj Žilina. Na úvod tejto problematiky prikladáme reakciu Milana Rožánka po nevyhnutnej gramatickej korekcii: 

„S údivom sme si prečítali v príspevkoch na viacerých portáloch konštatovanie, že ani jedno družstvo z účastníkov Final Four 1. ligy mužov 2018/2019 v Žiline nemá záujem štartovať v SBL mužov v sezóne 2019/2020. Dokonca P. Mičuda sa vyslovil, že sa kontaktoval s predmetnými družstvami a ani jedno nemá záujem štartovať v 'extralige' v budúcom ročníku 'extraligy' mužov. Chcem vás ubezpečiť, že moju maličkosť - Milana Rožánka, predsedu BO Academic ŽU Žilina a súčasne víťazného družstva Academic ŽU Žilina, nikto v predmetnej veci neoslovil a nekontaktoval. Naopak, ja som sa informoval na SBA ohľadom termínu prihlasovania sa do 'extraligovej' súťaže mužov. Dúfam, že víťazovi 1. ligy - družstvu Academic ŽU Žilina bude umožnené, respektíve ponúknuté prihlásiť sa do najvyššej súťaže. Vedenie družstva Academic ŽU Žilina od pondelka 13. mája 2019 intenzívne v tejto veci pracuje.“

Situácia tak nabrala zaujímavý smer s ohľadom na to, že v rámci SBL už úspešne funguje značka PP & TV Raj Žilina. Tá sa v aktuálnom ročníku umiestnila na piatej pozícii a viacerí hráči z tohto družstva si "predĺžili" sezónu účinkovaním v 1. lige. Pri pohľade na oficiálnu súpisku sa natíska otázka, ako by v prípade účasti dvoch družstiev fungovali niektorí momentálne pendlujúci (poz. hráči na hosťovaní) hráči. 

Každé rozšírenie SBL je vítanou správou pre ligu. Pri tomto prípade sa dostáva na jazyk otázka, či by sa v jednom meste mal takto trieštiť basketbal medzi dvoma rôznymi inštitúciami. Všetkým nám predsa ide o jedno, aby sa basketbal robil pre divákov a mali sme z neho radosť...

Foto: Daniel Stehlík