• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Handlovským basketbalovým priaznivcom sme iba prednedávnom priniesli informáciu o predĺžení spolupráce so srbským lodivodom Brankom Maksimovičom, ako aj s kvartetom hráčov Halada, Petráš, Dolník a Stehlík. Vedenie handlovského "Baníka" ohlásilo ďalšie meno, ktoré vystuží súpisku hornonitrianskeho celku v súťažnom ročníku 2019/2020. Po úspešných rokovaniach sa manažmentu "zeleno-čiernych" podarilo zlanáriť do svojich radov reprezentačného krídelníka Tomáša Mrviša.

Odchovanec handlovského basketbalu sa do dresu domovského klubu vracia po piatich sezónach. Dvadsaťosemročný reprezentačný krídelník nastúpil za Handlovú po prvý raz v sezóne 2008/2009. Rok na to sa mu podarilo získať prvú medailu na ligovej úrovni. V súťažnom ročníku 2009/2010 vybojoval s Handlovou bronz. Išlo o posledné medailové umiestnenie "Baníkov" v doterajšom priebehu súťaže. „Na toto obdobie si spomínam, akoby to bolo včera, veď išlo o môj prvý medailový úspech v najvyššej súťaži. Vážim si ho o to viac, že som ho dosiahol v klube, kde začínali moje prvé basketbalové kroky. Viem, že od tej doby sa v Handlovej z medaile netešili už ani raz a preto sa vraciam domov s ambíciou toto nelichotivé konštatovanie zmeniť. Verím, že sa nám to podarí,“ povedal s úsmevom na tvári handlovský odchovanec.

Sympatický, 200 centimetrov vysoký krídelník odohral za Handlovú päť sezón, od roku 2008 do roku 2014, s výnimkou sezóny 2012/2013, kedy si odskočil do metropoly Tekova, kde sa upísal vtedajšiemu levickému Astrumu. V sezóne 2014/2015 sa rozhodol, že Slovensko opustí a vyskúša si pôsobenie v českej národnej lige, kde o jeho služby prejavil záujem basketbalový klub Ariete Prostějov. S „orlami“ sa mu podarilo vybojovať bronz a prvenstvo v Českom pohári. „Na pôsobenie v Prostějove spomínam vždy s úsmevom na tvári. V šatni sa zišla dobrá partia, ktorá hrala kolektívny a nesebecký basketbal, teda presne ten herný štýl, aký ja preferujem. V Čechách som navyše získal mnoho skúseností, ktoré som si neskôr preniesol naspäť do slovenskej ligy,“ skonštatoval Mrviš.

Napriek úspešnému pôsobeniu v českej najvyššej súťaži, sa Tomáš po roku rozhodol, že sa vráti na Slovensko, kde prijal ponuku od bratislavského Interu. "Do Interu som sa rozhodol odísť najmä po komunikácii s vtedajším trénerom Brankom Maksimovičom, s ktorým prechovávam veľmi korektné vzťahy. Najmä jeho zásluhou som posledné obdobie kariéry strávil na Pasienkoch. Málokto ale vie, že sezóna, kedy som debutoval za Inter, bola pre mňa tou najhoršou, akú som kedy zažil. Už v jej polovici som mal chuť z Bratislavy utiecť, pretože manažment Interu odvolal trénera, chémia v šatni nefungovala a moja minutáž bola mizivá. Potom sa ale udiala vec, ktorá mi v odchode zabránila a môj život sa v sekunde zmenil naruby," zaspomínal Mrviš.

Tomášovi osud zasadil tvrdú ranu, po ktorej sa zdalo, že sa so svojim zbožňovaným basketbalom bude musieť navždy rozlúčiť. V zápase 30. kola sezóny 2015/2016, sa na palubovke komárňanského Riekeru, v súboji s domácim rozohrávačom T.J. Bannisterom zrazil tak nešťastne, že priamo na hracej ploche prišiel o obličku. „Pochopiteľne, že na toto obdobie spomínam veľmi nerád. Ale ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Po tom, ako ma lekári a basketbalová verejnosť odpisovali, som si povedal, že sa vrátim ešte silnejší a pripravenejší. Myslím si, že sa mi to podarilo a nielenže hrávam najvyššiu súťaž do dnes, ale verím, že môj príbeh je vzorom aj pre mladých basketbalistov. Tu by som sa ale chcel zastaviť a poďakovať svojmu bývalému klubu, ako sa k tejto situácií postavil. V období, keď ešte nebolo zrejmé ako sa to s mojim zdravotným stavom bude vyvíjať, prišiel manažment Interu s ponukou na predĺženie zmluvy do nastávajúceho ligového ročníka. Navyše som mal zabezpečenú tú najlepšiu lekársku starostlivosť. Toto zažijete naozaj iba málokde,“ zdôraznil Tomáš Mrviš.

Na súpiske úradujúceho majstra pôsobil od sezóny 2015/2016 až po súčasnosť. So "žlto-čiernymi" získal dva majstrovské tituly, dve tretie miesta a vo svojej premiérovej sezóne sa tešil aj zo zisku Slovenského pohára. A ako sám vraví, určite nechce svoju medailovú vitrínu uzavrieť. „Ja som mal vždy len tie najvyššie ambície, a to bez ohľadu na to, aký dres som si obliekol. Ani do Handlovej neprichádzam s iným myslením a pre úspech som pripravený urobiť čokoľvek. Keď nám bude priať šťastie a vydrží zdravie, môžu sa diať veľké veci,“ uzavrel handlovský odchovanec.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Lukáš Droppan