• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V uplynulých dňoch vyvolalo vlnu nespokojnosti medzi handlovskou športovou verejnosťou rozhodnutie poslancov, ktoré si odklepli na 13-tom zasadnutí Mestského zastupiteľstva. Okrem iného sa zaoberali treťou zmenou rozpočtu mesta, ktorá výrazne ovplyvnila priame dotácie športových klubov.

Výsledkom bolo stopnutie finančnej dotácie pre basketbal, ktorej celková výška v kalendárnom roku 2020 mala činiť 70.000 eur. Z tejto sumy prijal klub polovicu, teda 35.000 eur. Použité prostriedky činovníci klubu pred poslancami riadne zdokladovali. Druhá polovica vyššie spomínanej sumy “baníkom” vyplatená nebude a preto musia pristúpiť k iným alternatívam financovania.

Ako jediný sa proti tomuto rozhodnutiu postavil poslanec Ján Spevár, ktorý je zároveň prezidentom handlovského Baníka. Ten žiadal kompromis, ktorým by bolo vyplatenie čiastky vo výške 20.000 eur. Jeho požiadavka však bola jednomyseľne zmietnutá zo stola. Rozhodnutie Mestského zastupiteľstva “zeleno-čiernym” nielenže skomplikovalo situáciu, ale ohrozilo existenciu klubu ako takého. Zostali odkázaní na malých sponzorov, ktorí ale taktiež bojujú s existenčnými problémami.

"Zosypala sa nám koncepcia stavania úspešnej dlhotrvajúcej značky, s ktorou sme vyrukovali iba pred začiatkom uplynulej sezóny. Jej myšlienkou bolo postaviť tím na maximálnom počte slovenských hráčov, za hlavnej pomoci našich odchovancov. Žiaľ, prichádzame o lídrov tímu, ktorých lákaju vyššie finančné ponuky. Prišli sme takmer o všetkých, s ktorými sme do ďalšej sezóny počítali," skonštatoval prezident hornonitrianského klubu Ján Spevár.

IMG 4147

Na vzniknutú situáciu okamžite zareagovali fanúšikovia Baníka, ktorí sa rozhodli, že svojmu klubu pomôžu. “Hneď ako som sa dozvedel o tejto nelichotivej situácii, vedel som, že klub potrebuje našu pomoc. Oslovil som preto prezidenta klubu Jána Spevára a dohodli sme si oficiálne stretnutie. V uplynulú nedeľu sme sa stretli a hľadali spolu riešenia, ako finančne pomôcť. Navrhol som zorganizovať zbierku, do ktorej sa bude môcť zapojiť verejnosť. Spoločne sme sa napokon dohodli, že manažment MBK zriadi transparetný účet, na ktorý môže každý, komu na osude handlovského basketbalu záleží, prispievať ľubovoľnou čiastkou. Uvedomovali sme si, že ak vyrukujeme s týmto nápadom, musíme ísť práve my príkladom a preto každý jeden člen fanklubu, až do septembra venuje z vlastných prostriedkov 20 eur mesačne. Túto čiastku berieme ako vklad na akýsi “imaginárny” výjazd, no reálne sa celková vyzbieraná suma pripíše na spomínaný transparentný účet. Okrem toho navštívime ulice mesta, kde budú môcť občania prispieť do našej kasy osobne,” vysvetlil zakladateľ zoskupenia "Handlovskí fanatici", Ladislav Stráňovský.

Približne po týždni sa tento nápad pretavil do reality a vedenie hornonitrianskeho klubu zriadilo transparentný účet, ktorý poslúži na záchranu klubu. “Veríme, že ľuďom na basketbale v našom meste záleží a spoločne najvyššiu súťaž s dlhoročnou tradíciou udržíme. Transparentný účet, na ktorý môžu naši priaznivci prispievať, bude 24 hodín denne zverejnený a ktokoľvek môže do neho nahliadať. Zostáva už iba dúfať, že aj táto cesta pomôže v nezávideniahodnej situácií, ktorá náš klub nečakane zastihla,” zamyslel sa Spevár.

Číslo transparentného účtu, na ktorý môžete prispevať ľubovoľnou sumou: SK500900 0000 0050 6254 7055

Stav účtu je zverejnený na webovom odkaze transparentneucty.sk a môžete ho ho priebežne sledovať. Po kliknutí na odkaz sa zobrazí políčko, do ktorého zadáte číslo účtu a následne sa zobrazí aktuálna vyzbieraná suma.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Lenka Molnárová