• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Projekt Alpsko-jadranského pohára prechádza v tomto čase transformáciou. Nadnárodná súťaž má nové vedenie so smelými plánmi - zvýšenie kvality tímov a zápasov, zlepšenie marketingu a tiež stabilizovanie úspešnej regionálnej súťaže. To všetko aj za účasti tímov zo Slovenskej basketbalovej ligy.

Alpsko-jadranský pohár vznikol pred piatimi rokmi. Z SBL si v tejto súťaži úspešne počínalo MBK Rieker Com-Therm Komárno (víťaz v sezóne 2016/2017), Patrioti Levice (finalista sezóny 2018/2019 a jediný účastník všetkých ročníkov) a BC Prievidza (účastník Final Four v sezóne 2015/2016). Slovenská stopa je v tejto súťaži badateľná, preto aj nové vedenie súťaže myslí prirodzene na účastníkov našej najvyššej súťaže.

Pred ďalšou edíciou Alpsko-jadranského pohára prichádza vo vnútri súťaže k mnohým zmenám. Najvýraznejšia je na funkcionárskych postoch, konkrétne vo vedení súťaže. Zatiaľ čo v predchádzajúcich rokoch sa starala o chod výhradne rakúska strana, tak od sezóny 2020/2021 pribrali do riadenia Mareka Imreho z Patrioti Levice a Jakuba Duru z českého BK ARMEX Děčín.

„V súčasnej ťažkej dobe vidíme v AAC veľký priestor na vybudovanie prestížnej a atraktívnej stredoeurópskej súťaže. Preto sme spolu s niektorými klubmi iniciovali určité kroky, ktoré nám pomôžu posunúť AAC týmto smerom. Sme radi, že okrem Levíc, ktoré boli doteraz súčasťou každej sezóny, prejavili záujem o účasť v AAC aj ďalšie dva slovenské tímy. Sme presvedčení, že jedine pravidelná medzinárodná konfrontácia pomôže pozitívnemu vývoju slovenského basketbalu. Z predbežných rokovaní to zatiaľ vyzerá tak, že nasledujúci ročník bude mať najkvalitnejšie zloženie tímov v histórii súťaže,“ uviedol Imre na margo zmien.

DSC 7706

Alpsko-jadranský pohár by mal mať opäť 16 účastníkov. Samotný výber klubov bude prebiehať na základe kvality družstiev, ale aj histórie v rámci tejto súťaži. SBL by mohla mať tri miestenky, veľký záujem znie aj z českej strany. O účasť prejavili záujem aj tímy z Rakúska, Chorvátska, Maďarska, Poľska a Slovinska. Novinkou budú tzv. „prize money“, finančnej odmeny sa dočkajú finalisti a semifinalisti nadchádzajúceho ročníka. Okrem toho sa súťaž dočká novej trofeje pre víťaza a jedná sa aj o možnom hlavnom sponzorovi súťaže.

Foto: Facebook, Lukáš Droppan