• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po troch rokoch zmizne z basketbalovej mapy Slovenskej basketbalovej ligy mesto Žilina. Aj napriek predchádzajúcim pozitívnym stanoviskám, prišiel od vedenia klubu prekvapivý obrat. Slávia totiž nepodá prihlášku do najvyššej súťaže v sezóne 2020/2021.

„Rozhodnutie prišlo z finančných dôvodov. Akcionári klubu spoločne a férovo povedali, že nie je z nich strany možné zabezpečiť financie tak, ako tomu bolo v predchádzajúcom ročníku. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli nepodať prihlášku do nasledujúceho ročníka SBL. Všetci v klube sa zachovali férovo, voči hráčom, trénerom a organizáciám vyplatíme do konca tohto mesiaca podlžnosti, aby sme zanechali za sebou čistý stôl. Nie je to bežná situácia, ale vždy sme sa snažili hrať čestnú hru,“ povedal nám predseda správnej rady Jozef Galdun.

Do mesta pod Dubňom sa vrátil profesionálny basketbal po piatich rokoch, keď v lete 2017 podal do SBL prihlášku klub PP & TV Raj Žilina. Po nováčikovskej sezóne prišla zmena názvu a tiež klubových farieb, čo mal byť prvý krok na ceste za vyššími métami. „Šošoni“ sa v najvyššej súťaži etablovali, počas ďalších dvoch rokov sa pohybovali v horných poschodiach tabuľky. Stanoviská po predčasnom ukončení sezóny nenasvedčovali tomu, že by Žilinčania nemali byť naďalej súčasťou najvyššej súťaže.

„Hráčom dlhujeme okolo 7 až 8 tisíc eur, ostatok ako tréneri, manažment a rôzni dodávatelia evidujeme sumu na úrovni cca. 15-tisíc eur. Všetky naše nevyplatené záväzky sú maximálne do 30-tisíc eur. Basketbal určite nezahynie, otázne je v akej podobe bude pokračovať naďalej,“ odznelo pred niekoľkými týždňami z úst predsedu správnej rady klubu.

IMG 8194

Ani ďalšie informácie sa neniesli v takom duchu, že by mohlo prísť k najhoršiemu scenáru. Z trénerskej stoličky síce odišiel predčasne Ivan Kurilla, ale v hre boli stále viaceré alternatívy - pokračovanie so zníženým rozpočtom, respektíve zlúčenie s prvoligovým Academikom Žilina. Pozitívne signály vyšli aj 11. júna po zasadnutí valného zhromaždenia. „Všetci akcionári - Juraj Málik, George Trabelssie, Ján Majerský, Marián Čuraj sa dohodli, že rovnakým dielom dofinancujú ostatné podlžnosti klubu, ktoré by sa mali vyplatiť do 30.júna 2020. V priebehu aktuálneho týždňa budeme mať sériu rokovaní o doplnenie akcionárskej štruktúry do klubu alebo aj možnosti prevzatia klubu novými akcionármi. Uvidíme, ale zánik mužského basketbalu v Žiline podľa mňa nehrozí. My intenzívne riešime trénerskú otázku a prípravu na novú sezónu,“ vyjadril sa Galdun pre Žilinský večerník.

V priebehu niekoľkých desiatok hodín tak prišlo k radikálnej zmene. „Skúšali sme sa spojiť aj s ostatnými klubmi v Žiline, aby sme dostali basketbal v Žiline pod jednu strechu. Nechcem sa nikoho dotknúť, no neprišla taká ochota, akú sme asi očakávali. Momentálne ide značka Slávie na vedľajšiu koľaj. Aj keď plánujeme vyplatiť všetky záväzky a ponúkame 'čistý' klub na odpredaj za 1 euro, tak žiaden záujemca sa nenašiel. Možno som trochu odvážny, ale stále verím, že sa situácia môže pozitívne zmeniť. Času do novej sezóny je ešte dosť,“ uviedol funkcionár Žiliny.

IMG 9075

Nič na zmene stanoviska nezmenila ani avizovaná podpora mesta, ktorá doteraz nepodporovala výraznejším spôsobom basketbal. „Každý od nás chcel len peniaze - mesto, SBA, SBL. Takto nie je možné šport na profesionálnej úrovni robiť. Mesto sa po dlhej dobe konečne spamätalo, ale dotácia by nebola vo vysokej výške. V iných mestách pri tom dávajú na basketbal oveľa vyššie čiastky,“ pokračoval Galdun.

Ako to bude s budúcnosťou basketbalu v Žiline a samotnými hráčmi? „Basketbal v Žiline určite bude pokračovať, to vám môžem garantovať. Niektorým hráčom a ich agentom sme oznámili, že si môžu hľadať nové pôsobisko. Niektorí sa presunú do prvoligového Academicu,“ dodal na záver predseda správnej rady.

Foto: Daniel Stehlík