• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvých 11 mesiacov nového vedenia Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) priniesol stabilizáciu smerovania organizácie, ale zároveň aj vytýčenie jasných cieľov do budúcnosti. To všetko odznelo z úst prezidenta SBA Miloša Drgoňa na riadne konferencii v Bratislave.

„Boli to hektické mesiace. Mali ste sami možnosť vidieť, čo sa počas tej 'skvelej' korony udialo. To nik nevedel predpokladať. Skôr to teda bolo o tom, aby sa urobilo na začiatku volebného obdobia veľa analytických rozhodnutí, nastaviť procesy a keď sme sa už tešili, že sa rozbiehajú nastavené procesy, tak sa to zrazu na dva mesiace zastavilo. Museli sme hľadať nové riešenia a som rád, že sme ich nejakým spôsobom našli. Podarilo sa mužskú, ženskú reprezentáciu a mládežnícke kategórie aspoň zachrániť,“ povedal prezident SBA Miloš Drgoň.

Vďaka novele zákona o športe sa dajú v rámci SBA odlišným spôsobom rozdeľovať dostupné finančné prostriedky, ktoré mala organizácia k dispozícii. „Novela zákona pomohla len k tomu, že budeme môcť iným spôsobom používať povinné percentá, o ktorých zákon hovorí. Ešte nemáme úplne presne nastavené to, že ako s týmto naložíme, lebo je viacero variantov. Určite sa chcem vyhnúť vyhadzovaniu peňazí ako keby z helikoptéry, musí to byť systémové opatrenie, ktoré nám pomôže prežiť o čosi lepšie,“ uviedol šéf SBA.

V sezóne 2019/2020 bolo zaregistrovaných celkovo 83 klubov a počet registrovaných hráčov bol 4330. Zvýšenie týchto počtov je jeden z hlavných cieľov Drgoňa: „Musíme cielene hľadať takých ľudí, ktorí chcú robiť basketbal, či na Kysuciach alebo na Orave. Chceme pomôcť práve im, pretože pomáhať tým, ktorí fungujú, je síce skvelé, ale stále nás bude rovnaký počet. Štandardné mestá sú ako keby už nasýtené počtom basketbalistov, to je demografia. Ak chceme zvýšiť členskú základňu, tak musíme ísť do nových miest. Iná možnosť nie je.“

V najbližšom období plánuje SBA využiť aj projekt Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) na zlepšenie športovej infraštruktúry. „Projekt SOŠV, ktorý bol schválený, je o dovybavení dvoch hál na to, aby sme spĺňali základné pravidla Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) - stojace koše, LED panely, IRS systém, '24-sekundovka'. Nie je to nevyhnutnosť, ale investícia a musíme to rozumne vymyslieť, aby sme to vedeli použiť všade tam, kde to vieme na zápasy reprezentácií,“ ozrejmil Drgoň detaily.

Postupnými krokmi sa realizuje aj rekonštrukcia športovej haly na bratislavských Pasienkoch, z ktorej sa má v budúcnosti stať Národné basketbalové centrum. „Národné basketbalové centrum je vo fáze pripravenosti. Všetky povolenia na úrovni mestskej časti Nové mesto, magistrát Bratislavy atď. Verím, že na jeseň spúšťame prvú časť projektu - rekonštrukcia strechy. Verím, že do roku 2022 budeme úspešní,“ dodal prezident SBA.

Foto: archív