Vytlačiť
Kategória: Správy

Iskra Svit zaplnila na súpiske predposledné miesto pre legionára, pod kôš angažovala 25-ročného všestranného amerického krídelníka De'Seana Parsonsa.

Nová zámorská akvizícia „medveďov“ má vzhľadom na svoj vek za sebou bohatú kariéru. V univerzitnom systéme začínal na nižšej úrovni, na Salt Lake Community College si však urobil dobré meno. Viackrát sa dostal do najlepšieho konferenčného tímu, v jednom prípade získal ocenenie pre najlepšieho hráča sezóny. Nasledoval tak prestup do NCAA, konkrétne na školu Portland State. Aj tam zostal nič dlžný svojho mena, tiež sa dostal do jedného z All Star tímov konferencie.

Profesionálnu kariéru odštartoval Parsons v Rusku, na zmluve sa dohodol s druholigovým Jekaterinburgom. Počas sezóny sa však sťahoval do arménskeho Aragacu, kde sa stal jednou z hviezd ligy. Patril k lídrom v počte bodov, doskokov, asistencií a ziskov. Všetko korunoval ziskom majstrovského titulu. Predošlý ročník sa upísal fínskemu Loimaa, v druhej najvyššej súťaži odohral 13 duelov, priemerne si zapisoval do štatistík 22,5 bodu, 9,6 doskoku, 5,0 asistencie, 3,5 zisku a 1,0 bloku. Tieto čísla mu vyniesli zaradenie do All Stars tímu súťaže a tiež ocenenie pre najlepšieho krídelníka sezóny. „Parsons doplní našu podkošovú dvojicu Bizub a Harabin. Pracujeme ešte na jednom pivotovi,“ povedal prezident Ján Drobný.

Vedenie klubu zároveň oznámilo, že dres Iskry Svit si opäť oblečie 35-ročný rozohrávač Roman Findura. Pre domáceho odchovanca to bude už 11. sezóna v rade medzi „medveďmi“. Okrem toho dostane premiérovo v „áčku“ šancu aj dvojica mladíkov, konkrétne 18-ročný pivot Dávid Harabin a 17-ročné krídlo Adrián Lysák.

DSC 3071

Prvý menovaný už naberal skúsenosti aj v prvoligovom B-tíme, kde mal priemer 5,3 bodu a 5,5 doskoku na zápas. Lysák si zahral pred dvoma rokmi v reprezentačnom tíme Slovenska do 16 rokov. V družstve juniorov odohral 22 duelov, priemerne v nich dosahoval 15,3 bodu, 9,4 doskoku, 2,8 asistencie a 3,4 zisku.

Svit už má takmer kompletné družstvo pre sezónu 2020/2021. Letnými posilami sú Američan Dominic Green a Šimon Turza. Klub si udržal veľkú väčšinu hráčov z predchádzajúceho ročníka, pod Tatrami pokračuje Daquaise Andrews, Saša Avramovič, Stanislav Baldovský, Martin Bizub, Michal Kuzmiak a Adam Monček.

Highlighty novej posily Svitu:

Zdroj: iskrasvit.sk

Foto: Facebook, Lukáš Droppan