• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Komisia mužských basketbalových klubov Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) schválila na svojom stretnutí v Žiline viaceré novinky, ktoré sa dotknú súťažného ročníka 2020/2021.

Najaktuálnejšou témou je riešenie hygienických a bezpečnostných opatrení, ktoré sa budú týkať súťažných zápasov, či SBL, ale aj ostatných súťaží. Viac svetla do tejto situácie priniesol prezident Miloš Drgoň: „FIBA zasadá 17. augusta. Oni rozhodnú, čo s medzinárodnými súťažami a reprezentáciami. Na základe toho zistíme, čo sa ide diať. Až na základe toho sa bude tvoriť kalendár. Môže sa napríklad stať, že sa liga preruší na mesiac, ak sa presunie novembrové okno na február. Ťažko teraz niečo riešiť. FIBA by mala pripraviť manuál, čo všetko očakávajú od federácií, aby splnili. Na základe toho pripravíme pre kluby materiál, ktorý budeme konzultovať s hlavným hygienikom. Všetko je ešte pred nami.“

Diskutovaným bodom bolo tiež upravenie mládežníckych kategórií v nadväznosti na Medzinárodnú basketbalovú federáciu (FIBA). Návrh počíta s tým, že jednotlivé kategórie - juniori (U19), kadeti (U17), starší žiaci (U15) v budúcnosti posunú svoju vekovú hranicu o rok smerom nahor, ako je tomu pri európskych šampionátoch (U20, U18, U16). „Ide o diskusiu, ktorú vedú reprezentační tréneri. Pre nich je ľahšie vybrať hráčov/hráčky z rovnakej kategórie, ako majú v súťaži. To je ich pohľad, môj je v tomto zatiaľ paradoxne opačný. V okolitých krajinách to nie je však jednotné,“ uviedol Drgoň.

Významnou novinkou do nového súťažného ročníka je vyhlásenie kategórie „U23“. Prípadný záujemca môže prihlásiť svoje družstvo do 1. ligy alebo 2. ligy. Prezident SBA prezradil detaily k tejto záležitosti: „Nechceme strácať hráčov/hráčky, ktoré skončia v kategórii juniori a ešte nemajú kvalitu na to, aby išli hrať najvyššiu súťaž. Možno sa niekoho dotknem, ale myslím si, že prvá liga nie je pre 19-ročného hráča optimum. Nie kvôli tomu, že by tam nehral, ale často sa v tejto súťaži nie dostatočne trénuje. Hráč/hráčka stratí tréningový proces, ktorý už nedobehne.“

DSC 5879

Inovácií sa dočkal aj Slovenský pohár, konkrétne jeho kvalifikačný systém. Po novom budú už jeho súčasťou účastníci SBL s tým, že kvalifikačné duely budú hrať na palubovkách tímov z nižších súťaží. Štvrťfinále sa opäť bude hrať pravdepodobne spôsobom z predchádzajúceho ročníka (t.j. na palubovke lepšie postaveného tímu po polovici základnej časti), najlepšie tímy sa následne stretnú na jednom mieste v rámci Final Four. „Nemôžeme sami začať čakať, že basketbal vznikne v regiónoch len tým, že my to chceme. Musíme urobiť sami niečo také, čo im ten šport ukáže. Je to trochu aj PR pre mužskú ligu a z dlhodobého hľadiska asi iná cesta nebude,“ dodal Drgoň.

Postupne sa rozbieha aj proces obsadzovania postu hlavného trénera pri reprezentačných tímoch, družstvo do 16 rokov povedie Peter Sestrienka, kategóriu „U15“ Richard Ďuriš a „U14“ preberie Jozef Ištok. Národné výbery čaká cielená príprava, v novembri, decembri a vo februári sa stretnú tímy do 20, 18 a 16 rokov. Mladšie kategórie budú mať kempy na jeseň, jar a v júni. Samozrejme, všetky tieto termíny platia za predpokladu, že súťaže nečaká žiadna nútená prestávka, respektíve iný nepriaznivý scenár.

Zároveň sa stanovil termín prihlášok do SBL, o konečnom počte účastníkov sa rozhodne najneskôr 20. augusta.

Foto: archív MD, Lukáš Droppan