• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Vlna nevôle po odporúčaní Pandemickej komisie vlády SR, ktorá navrhovala päťnásobné zníženie limitov kapacity, priniesla želaný efekt. V platnosti tak zostáva aktuálne nariadenie, že na zápasy SBL a ostatných basketbalových súťaží sa dostane najviac 500 divákov.

„Odkedy bolo avizované pandemickou komisiou, že sa hromadné podujatia dosť zásadným spôsobom sprísnia od 1. októbra, boli sme vo veľmi intenzívnom kontakte, aby sme prišli s riešením. Dohodli sme sa, že bez ohľadu na to, ako sa nám podarí presvedčiť ústredný krízový štáb o tom, že by sme nemali až takto zásadne skresať počty prítomných, chceme podať pomocnú ruku športovej aj kultúrnej obci. Po zasadnutí ústredného krízového štábu, ktorý ešte zasadá, sme chceli informovať, že s naším návrhom sa nám podarilo uspieť a pravidlá budú také, že budú de facto platiť opatrenia v platnosti od 1. septembra,“ informoval počas brífingu predseda vlády SR Igor Matovič.

Športové podujatia v interiéri tak zostávajú aktuálne na limite 500 ľudí. Do týchto počtov sa počítajú len diváci, nie hráči, tímy a organizátori. Ak sa bude hrať v tzv. „zelenej oblasti“, tak sedenie bude možné v každom druhom rade. Oranžové a červené regióny budú znamenať sedenie v každom štvrtom rade. Občerstvenie nebude dovolené.

Pôvodne návrhy Pandemickej komisie vlády SR by mali likvidačný dopad na šport a kultúru. V súčasných zelených okresoch malo prísť k obmedzeniu maximálneho počtu osôb v exteriérových hromadných podujatiach na 200 osôb s povinnosťou nosiť rúško a v interiérových hromadných podujatiach na maximálne 100 osôb. V oranžových a červených okresoch malo prísť ešte k výraznejšiemu obmedzeniu - v exteriéri maximálne 100 osôb, resp. v interiéri 50 osôb.

Štát zároveň prisľúbil finančnú pomoc športovým klubom. „Je podstatné, že podávame pomocnú ruku. Preto sme boli v intenzívnej komunikácii so športovcami. Potrebujeme nájsť čo najadresnejšie opatrenia. Športu umožníme mať tam divákov, hoci si uvedomujeme, že to nie je plná kapacita. Stále dolaďujeme finálny kľúč podpory,“ povedal minister financií Eduard Heger.

Aktuálne pracuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na troch schémach, ktoré by mali vykryť straty v športe. Ministerstvo školstva vo štvrtok zorganizuje spoločné stretnutie desiatich športových zväzov, sekcie športu MŠ a predstaviteľov Ministerstva hospodárstva SR.

Foto: Vladimír Králik/codnes.sk