• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred štartom ligového ročníka 2021/2022, vedenie Mestského basketbalového klubu Handlová muselo čeliť neľahkej úlohe, ktorou bola záchrana jedného z najtradičnejších tímov v najvyššej basketbalovej súťaži. Ekonomická situácia je v prevažnej väčšine športových klubov na Slovensku v nelichotivej, priam až kritickej situácii a podobné problémy sa nevyhli ani handlovským „baníkom.“ Ich štart v nadchádzajúcej sezóne bol ohrozený a ešte donedávna viac ako neistý.

Po náročných rokovaniach prichádza radostná správa

V uplynulom týždni musela Správna rada na čele s prezidentom Jánom Spevárom, učiniť ťažké rozhodnutie, ktorého obsahom malo byť potvrdenie, respektíve odrieknutie účasti medzi slovenskou basketbalovou elitou. V prípade, že by sa „zeleno-čierni“ do blížiaceho ligového ročníka neprihlásili, išlo by o historicky najvýznamnejšiu negatívnu udalosť v ére klubu. Od samostatnosti slovenskej basketbalovej ligy na basketbalovej mape ani raz neabsentovali a z pohľadu ich priaznivcov by sa jednalo doslova o tragickú situáciu. Udialo by sa tak dokonca vo veľmi symbolickom kalendárnom roku, v ktorom handlovský basketbal oslávi okrúhlych osemdesiat rokov svojej existencie. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo handlovskí basketbaloví zanietenci nedovolili pád klubu na samé dno.

Basketbal v Handlovej pokračuje

„Baníci“ aj napriek ťažkej finančnej situácii napokon prihlášku do súťaže podali a handlovská basketbalová verejnosť sa tak môže tešiť na 28-mu sezónu v Slovenskej basketbalovej lige. Na manažment Handlovej ale čaká kus tvrdej driny. Pred tým, ako Hornonitrania vstúpia do ligového ročníka 2021/2022, musia vyrovnať všetky povinnosti a záväzky z uplynulej sezóny a tým splniť podmienky stanovené riadiacimi orgánmi SBL. Ich hlavnou ambíciou bude bojovať, aj napriek najnižšiemu rozpočtu aký kedy k dispozícii mali a v rámci svojich možností tešiť svojich verných fanúšikov dobrými výkonmi.

V útrobách handlovskej športovej haly sa začalo pracovať na skladaní tímu

Dôležitým faktom je, že Handlovčania začali pracovať na kompletizovaní súpisky. Podľa slov prezidenta klubu Jána Spevára, v súčasnosti prebiehajú prvé rokovania. Prvotne boli oslovení hráči, ktorí handlovský dres obliekali aj v uplynulej sezóne. Pod handlovskými košmi sa ale pochopiteľne objavia i nové tváre, ktoré budeme postupne basketbalovej verejnosti predstavovať. Okrem iného sa pripravuje niekoľko noviniek a aj o nich budú fanúšikovia v pravidelných článkoch informovaní.

Bez divákov to zmysel nemá

Najväčšou túžbou handlovského manažmentu zostáva, aby sa basketbal vrátil do starých koľají a aby sa hral v prvom rade pre divákov, fanúšikov a  partnerov, vďaka ktorým môžu Handlovčania pod ligovými košmi účinkovať. V útrobách handlovskej športovej haly veria, že na jeden z najtradičnejších klubov Slovenska čaká nová a dlhá cesta, ktorá prinesie príbeh s úspešným ťažením. „Chcel by som znova poďakovať všetkým, ktorí nám veria, podporujú nás a stoja za nami. Veľmi rád by som dal do pozornosti, že transparentný účet, na ktorý môžu naši priaznivci prispievať je stále aktívny. Touto cestou ubezpečujem širokú basketbalovú verejnosť, že všetky vyzbierané financie budú použité na pomoc basketbalu v meste Handlová a každé zinkasované euro bude podložené relevantným dokladom. Čiastku, ktorú od verejnosti obdržíme, použijeme najmä na energie a poplatky voči riadiacim orgánom súťaže,“ dodal prezident handlovského Baníka Ján Spevár.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Vladimír Dorňák