• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Predsezónna príprava klope na dvere a do jej začiatku zostávajú už iba dva týždne. Preto sa v útrobách handlovskej športovej haly sústredí všetko na skompletizovanie hráčskej súpisky. Tá sa iba nedávno rozšírila o ďalšiu posilu. Na hornú Nitru prichádza 26-ročný americký rozohrávač s nemeckým pasom, Jordon Talley.

Kariéru odštartoval v zámorskej NCAA

Rodák z Richmondu zbieral prvé skúsenosti svojej kariéry v univerzitnej súťaži NCAA, v ktorej debutoval v sezóne 2013/2014. Popri štúdiu na vysokej škole, štyri roky obliekal dres tímu University of North Carolina Wilmington. Tá účinkuje v konferencii Colonial Athletic Association. Absolventami tejto univerzity sú aj legendárne mená, ako napríklad John Calipari, ktorý sa po ukončení hráčskej kariéry chopil trénerského kormidla a stál na lavičkách New Jersey Nets, či Memphis Tigers. Ďalším absolventom je Brian Rowsom, ktorého si zas môžeme pamätať ešte ako hráča tímov Indiana Pacers, Pau Orthez, či Charlotte Hornets. Za zmienku stojí aj Matt Fish, ktorý bol taktiež študentom a hráčom tejto školy a neskôr sa preslávil ako tréner celkov LA Clippers, New York Knicks, Denver Nuggets, Washington Bullets, či Miami Heat. Bývalým hráčom Wilmingtonu je i súčasný krídelník zámorského LA Lakers, Devontae Cacok.

Na univerzite patril k lídrom tímu

Prvé dve sezóny síce Jordon Talley nepatril v Caroline k lídrom tímu, no postupne sa jeho výkony zlepšovali. V poslednom roku svojho pôsobenia na univerzite dosahoval v osobných štatistikách veľmi solídne čísla. Práve v čase, kedy "morskí jastrabi" získali konferenčný titul, bol súčasťou ich súpisky aj handlovský debutant. Bolo to v sezóne 2016/2017 a 185 cm vysoký "playmaker" bol počas nej najvyťaženejším hráčom celého mužstva. Na palubovke trávil v priemere 30,1 minúty na jedno stretnutie. S fantastickým streleckým priemerom 16,9 bodu bol druhým najlepším strelcom tímu. K týmto vynikajúcim číslam pridal 5,7 asistencie na duel. "Myslím si, že som mal šťastie na trénerov a spoluhráčov, ktorých som mal okolo seba počas celej vysokoškolskej kariéry. Dovolím si tvrdiť, že som bol súčasťou historicky najlepšieho tímu, aký kedy táto univerzita mala," vyhlásil nový hráč handlovského Baníka.

Spoza veľkej mláky rovno do Európy

Po absolvovaní vysokej školy viedli jeho ďalšie kroky do Európy, kde sa dohodol na premiérovom profesionálnom kontrakte v druhej najvyššej nemeckej súťaži. Bolo to v sezóne 2018/2019 a jeho prvým zamestnávateľom sa stal celok Hebeisen White Wings Hanau. V tomto tíme nastupoval pravidelne v základnej päťke a počas tridsiatich zápasov si vytvoril štatistiky 8,8 bodu, 1,3 doskoku a 1,9 asistencie. V uplynulej sezóne pôsobil v gruzínskej Superleague, konkrétne v klube BC Titebi. Aj tu bol najvyťaženejším hráčom, odohral osemnásť zápasov a na ihrisku trávil v priemere 30,3 minúty na jeden duel. Zaznamenával 14,1 bodu na zápas, čím sa stal druhým najlepším strelcom tímu. Okrem toho doskakoval v priemere 3,8 lopty a rozdával 6,4 asistencie. Handlová sa stala pre amerického rozohrávača tretím európskym pôsobiskom. "Slovenskú ligu som si vybral, pretože cítim, že by to mohla byť dobrá cesta na uchytenie sa a budovanie si kariérneho životopisu. Nikdy predtým som ale o Slovensku a basketbalovej lige v tomto štáte nepočul. Do povedomia mi ju podsunul môj agent a ja som si okamžite urobil prieskum. Cítil som, že SBL by mi mohla sadnúť a preto som sa rozhodol skúsiť si pôsobenie v nej. Teším sa na stretnutie s trénerom, novými spoluhráčmi a fanúšikmi. Verím, že v dobrej nálade odštartujeme nový ligový ročník. Do Handlovej prichádzam s jediným cieľom a tým je víťaziť. Ak sa nám to bude dariť, každý v tíme bude spokojný, lepšie sa bude dýchať aj manažmentu klubu a mnohým z nás to môže zaručiť lepšiu basketbalovú budúcnosť," dodal 185 cm vysoký rozohrávač.

Handlovčania očakávajú príchod lídra

Jordon Talley by sa mal okamžite po svojom príchode zaradiť k lídrom tímu a vedenie klubu od neho očakáva permanentne vyrovnané výkony. "V prvom rade by som chcel v mene celého klubu Jordona v Handlovej privítať. Verím, že sa u nás bude cítiť dobre a že naplní očakávania, ktoré na neho spolu s trénerom kladieme. Očakávame od neho dobre odvedenú prácu, ktorou bude šíriť dobré meno nášho klubu," poznamenal prezident MBK Ján Spevár. 

Highlighty novej posily Handlovej:

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Facebook