Vytlačiť
Kategória: Správy

Niké SBL sa oficiálne vracia na televízne obrazovky. Na prvé priame prenosy sa môžu tešiť diváci už v najbližších dňoch. Ako k spolupráci prišlo, ako to bude vyzerať a na čo sa všetko sa môžu tešiť fanúšikovia na stanici RTVS :Šport? Máme pre vás všetky podstatné odpovede a tiež program úvodných televíznych prenosov.

Súčasťou oficiálneho nadviazania tejto spolupráce bola diskusná relácia O športe. Proces návratu basketbalu a celkovo palubovkových športov odprezentoval na úvod riaditeľ sekcie športu RTVS Matej Hajko: „Postupne sme v rámci projektu 'palubovkové stredy' dostávali súťaže na obrazovky. Prišla pandémia, muselo sa to pozastaviť a o to ťažšie to bolo opäť rozbehnúť. Je to o peniazoch, každý zápas stojí nejaké prostriedky. Prišla spolupráca a veľká ochota od Niké, aby sa to dostalo do televízie. Vďaka ním je to zabezpečené a my môžeme poskytnúť priestor. Považujem za dôležité, aby sme ako verejnoprávny vysielateľ na televíznych obrazovkách dávali priestor čo najširšiemu spektru športových odvetví, pomáhali ich propagácii a popularizácii. Je prirodzené, že slovenské športové súťaže a kluby sú súčasťou vysielania verejnoprávnej televízie a veľmi ma teší, že rovnako to vnímajú aj naši partneri a spoločne sa nám darí tento cieľ napĺňať. Priame prenosy palubovkových športov na obrazovkách :Športu sú významným momentom pre kluby, športovcov, divákov, ale najmä pre popularizáciu hádzanej a basketbalu na Slovensku.“

Ako naznačil Hajko, tak primárnym vysielacím dňom bude stredapodvečerný čas. Na priame prenosy sa môžu tešiť fanúšikovia basketbalu aj cez víkend. Samozrejmosťou budú predzápasové a pozápasové rozhovory. V ďalších sezónach sa k tomu pridá sprievodný program. „Po dvojročnom vákuu, kedy diváci nemohli chodiť do hál a kluby bojovali v podstate o prežitie, tak toto vnímam pozitívne. To, že sa basketbal dostáva na obrazovky, je dobrá vec. Už to bolo vidieť pri nedávnych vystúpeniach reprezentácie,“ vyjadril sa riaditeľ Niké SBL Peter Mičuda.

Prvým priamym prenosom relácie "Niké palubovka" bude stredajšia dohrávka 27. kola, o 16.30 h proti sebe nastúpi PrievidzaInter Bratislava. Cez víkend v o 16.00 h uvidia diváci reprízu minuloročného finále, Patrioti Levice privítajú Spišských Rytierov.

„Prečo RTVS? Je to jednoduché. Šport patrí na obrazovky RTVS, keďže je to verejnoprávna televízia a má najväčší dosah. A zároveň v nej pracujú špičkoví športoví odborníci, vďaka čomu bude mať prezentácia daných športov profesionálny výstup. Jednotlivé súťaže budú mať dostatočný priestor, o súboje bude väčší záujem a som presvedčený, že v tejto dobe návrat duelov na obrazovky ocenia aj samotní fanúšikovia. To, čo ideme robiť s RTVS je komplexné. Nebude to len vysielanie športu. Chceme, aby to bolo pravidelné. Pracujeme na tom, aby sa dalo vysielať z oveľa viac hál a mohli sa vidieť všetci. Je to dlhodobý projekt, krok po kroku chceme robiť veci. RTVS sme predali licenciu a cieľom je počas troch rokov vybudovať niečo, na čo si zvyknú a budú mať radi,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Niké Roman Berger.

„Verejnoprávna televízia je pre basketbal správnou cestou, ako prezentovať naše najvyššie súťaže mužov a žien, má totiž najväčšie pokrytie. Veľmi sa teším, že titulárny partner oboch líg takto našiel basketbalu opäť cestu k pravidelným prenosom, ktoré si určite nájdu fanúšikovskú obec. Vidieť svoje vzory na obrazovke bude motivujúce aj pre deti, ktoré sa v mládežníckych kluboch venujú tomuto krásnemu športu,“ dodal prezident Slovenskej basketbalovej asociácie Miloš Drgoň.

Foto: Lukáš Droppan