Vytlačiť
Kategória: Správy

Nad basketbalovým klubom z Handlovej visel až donedávna veľký otáznik. Nelichotivá finančná situácia, ktorá zužuje nejeden športový klub na Slovensku, je permanentnou prekážkou pred začiatkom každej jednej ligovej sezóny.

V uplynulom súťažnom ročníku sa „baníkom“ nepodarilo oslniť a ich vystúpenia zanechali v divákoch negatívny dojem. Napriek tomu, že boli mnohými pasovaní za čierneho koňa súťaže, opak sa stal skutočnosťou a ich vystúpenia nenaplnili očakávania vedenia klubu. A to aj napriek konštatovaniu, že disponovali pomerne kvalitným kádrom, ktorého ambíciou boli vyššie priečky. Veď bilancia ôsmich prehier v rade v samom závere dlhodobej časti, nepotrebuje žiaden ďalší komentár.

Pred handlovským manažmentom stála neľahká úloha

Po nezvládnutej uplynulej sezóne sa vedeniu handlovského basketbalu naskytlo hneď niekoľko otázok. Má zmysel pokračovať v podobnom trápení? Je rozumné investovať do nefungujúcej koncepcie? Zvládneme vôbec financovanie ďalšieho ročníka? Zabezpečíme prostriedky na zazmluvnenie kvalitných hráčov? Tieto a mnohé ďalšie otázky rezonovali útrobami handlovskej športovej haly. A veru, vedeniu tohto klubu nie je čo v súčasnosti závidieť. Odštartovať novú sezónu a súčasne vyrovnávať záväzky z tej starej, nie je ani náhodou závideniahodnou situáciou.

Handlovčania sa napokon rozhodli bojovať

Aj napriek súčasnej situácii v slovenskom športe sa predstavitelia handlovského klubu rozhodli, že to predsa len znova skúsia. A tak sa za zatvorenými dverami handlovskej športovej haly začalo pracovať. Výsledkom úvodných rokovaní sú prvé mená, ktoré sa objavia na súpiske "baníkov". Začnime teda doma a predstavme si handlovských odchovancov, ktorí budú bojovať za zeleno-čierne farby.

Prvými posilami sú odchovanci Baníka

Manažment handlovského Baníka povolal do svojich služieb fanúšikom dobre známeho krídelníka, ktorý začal s basketbalom práve v Handlovej. Atleticky disponovaný, 201 cm vysoký navrátilec si musel pre zranenie od basketbalu nejaký čas oddýchnuť. S radosťou ale môžeme svojim priaznivcom oznámiť, že sa na súpisku vracia Branislav Mátych. Spolu s ním sa rodnému klubu na ďalšiu sezónu upísal Peter Vojtek, ktorého ste v uplynulom ligovom ročníku pravidelne vídali v handlovskom drese. Aj jeho ale odstavilo zranenie a tak si v druhej polovici základnej časti sezóny 2021/2022 musel od basketbalu oddýchnuť.

Nie všetko ide podľa predstáv

Vedenie MBK usilovalo aj o predĺženie kontraktov s Romanom Skvašikom, či Adamom Krčmárikom. Kým prvý menovaný sa dohodol na lukratívnejších podmienkách v Komárne, v druhom prípade od dohody upadlo doslova v hodine dvanástej. Po verbálnej dohode s Adamom sme obdržali telefonát, ktorým považskobystrický odchovanec svoj ústny prísľub vetoval a upísal sa konkurenčnej Prievidzi. Táto skutočnosť mrzí o to viac, že práve Handlová bola jeho odrazovým mostíkom pre štart v najvyššej basketbalovej súťaži. V každom prípade, obom hráčom prajeme veľa úspechov vo svojich nových kluboch.

Z vlaňajšieho torza tímu zostáva iba Peter Vojtek

Bývalý slovenský reprezentant do 20 rokov Peter Vojtek sa v uplynulej sezóne vrátil pod ligové koše po dlhej odmlke. Profesionálnu kariéru ukončil v sezóne 2015/2016, no pre „comeback“ sa rozhodol po piatich rokoch, a to v období, keď ho potreboval rodný, handlovský klub. Húževnatý, 197 cm vysoký „forward“ okrem veľkého basketbalu pôsobí i v 3×3 basketbale a netají sa tým, že práve zápasy v trojkovom basketbale sú jeho najlepšou prípravou na novú sezónu. Na nastávajúci ročník sa teší a handlovskému klubu je vďačný za prejavenú dôveru. „Vzhľadom na to, že som v uplynulej sezóne zaznamenal veľmi smolné obdobie a zranenie členka ma na dlhú dobu vyradilo zo zápasového rytmu, ponuke zotrvať v rodnej Handlovej som sa potešil. Som rád, že sme s vedením MBK našli spoločnú reč a dotiahli podpis zmluvy do úspešného konca. Teším sa tiež na svojich nových spoluhráčov a samozrejme na úžasných fanúšikov,“ skonštatoval po podpise zmluvy Peter Vojtek.

V poradí druhým hráčom handlovskej zostavy sa stal Branislav Mátych. Dvadsaťdvaročný krídelník odštartoval svoju hráčsku kariéru v Handlovej, odkiaľ ešte v juniorskom veku odišiel do klubu IMC Považská Bystrica. V rámci najvyššej súťaže debutoval v drese Žiliny, ešte v sezóne 2018/2019. Rok na to sa ale vrátil do domovského klubu, aby mu v ligovom ročníku 2019/2020 pomohol. Sezónu na to síce svoj kontrakt na hornej Nitre predĺžil, no jeho účinkovanie zastavilo zranenie. V súčasnosti je už zdravotne fit a pripravený naskočiť do ligového kolotoča. „Som veľmi rád, že sa po operácii kolena a následnej rehabilitácii opäť vraciam do ligového kolotoča. Verím, že môj návrat okorením dobrými výkonmi a Handlovej pomôžem k čo najlepším výsledkom. Pred sezónou som dostal tri ponuky, ktoré ma po tak dlhej pauze potešili, no rozhodol som sa pre domovskú Handlovú. Verím, že sa náš káder čoskoro skompletizuje,“ vyhlásil handlovský odchovanec.

Už v blízkej dobe Vám prinesieme ďalšie mená, ktoré pribudnú na súpisku handlovského Baníka. V súčasnosti intenzívne pracujeme aj na obsadení trénerskej stoličky.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Matúš Potočár/Lukáš Droppan