• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po zverejnení informácie o príchode prvej americkej posily do Handlovej, predstavujeme ďalšieho Slováka, ktorý sa pridá k pätici zazmluvnených hráčov. Kvarteto Slovákov doplní rodák zo Žiaru nad Hronom Jakub Kádaši. Bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska do 16 a 18 rokov pôsobí na profesionálnej basketbalovej scéne už sedem sezón.

Mladý, no úspešný

Napriek svojmu nízkemu veku má odchovanec Žiaru nad Hronom na svojom konte pomerne bohatý basketbalový životopis a množstvo úspechov, ktoré sa poniektorým hráčom nepodarí získať ani za celú kariéru. Vo svojich 23. rokoch sa môže pýšiť majstrovským titulom, striebrom, bronzom a ziskom Slovenského pohára.

Zlákal ho európsky basketbal

Jakub Kádaši odštartoval profesionálnu kariéru v sezóne 2015/2016 pod vedením trénera Miljana Čuroviča v Prievidzi. Hneď vo svojom ligovom debute si zavesil na krk zlatú medailu, ktorú Prievidžania získali po úspešnej finálovej sérii proti Komárnu. Pod slovenskými deravými košmi dlho nezotrval a po roku strávenom v Prievidzi, podpísal kontrakt s druholigovým nemeckým tímom Science City Jena. V Bundeslige odohral necelé dve sezóny, no ešte v priebehu tej druhej sa vrátil na Slovensko. Tentoraz sa stal jeho novým basketbalovým domovom Lučenec, ktorý bol pre 200 cm vysokého krídelníka iba zastávkou na dokončenie sezóny. V ďalšom ročníku opäť obliekol dres Prievidze, s ktorou vybojoval ligové striebro. Vicemajstrovský titul získal práve pod vedením Tihomira Bujana, s ktorým sa opäť stretne v jednom tíme.

Návrat na hornú Nitru

Aj v sezóne 2019/2020 sa žiarsky odchovanec rozhodol pre hornonitriansky celok a ako sa neskôr ukázalo, urobil dobre. V spomínanom ligovom ročníku získal s Prievidzou druhú najcennejšiu trofej – Slovenský pohár. Po dvoch úspešných sezónach v prievidzskom BC ho to opäť zlákalo do zahraničia. Tentoraz si to namieril do štvrtoligového španielskeho klubu ESET Ontinent. Tam nastúpil do 15-tich stretnutí, v priemere dosahoval 7,9 bodu, 3,5 doskoku a 1,4 asistencie.

Do bohatej medailovej zbierky pridal bronz

V uplynulej sezóne podpísal kontrakt s Komárnom, kde do svojej zbierky získal ďalší cenný kov, tentoraz bronz. V Komárne príliš veľa priestoru nedostal a aj to bol dôvod poobzerať sa po novom pôsobisku. A práve Handlová by mohla byť tímom, v ktorom si vypýta vyššiu minutáž. „Od Komárna som dostal ponuku aj do ďalšej sezóny, no zlákala ma dlhodobá vízia, s ktorou Handlová vstupuje do súťaže. Zámerom manažmentu je udržať vo svojom tíme slovenských hráčov na dve a viac sezón a tým budovať budúcnosť klubu. Ponúknutý mi bol dvojročný kontrakt, ktorý som s radosťou prijal. Do nového klubu sa teším hneď z niekoľkých dôvodov. V Handlovej bola vždy veľmi dobrá základňa fanúšikov a diváci hnali svojich k lepším výkonom. Vždy boli šiestym hráčom Baníka, ktorý všetkým dodával energiu a chuť víťaziť. Na osobné ciele, respektíve tímové ambície je ešte priskoro, no verím, že sa v Handlovej stretne dobrá partia chalanov, ktorí budú chcieť niečo dosiahnuť. Veľmi sa teším aj na populárne banícke derby a atmosféru počas vzájomných zápasov s Prievidzou. Ešte ako desaťročný chlapec si pamätám, že na týchto zápasoch som si častokrát nemal kam sadnúť a obe haly praskali vo švíkoch. Neskôr som mal tú česť, byť súčasťou hornonitrianskych konfrontácii ako hráč Prievidze. Teraz ich budem vnímať z opačnej strany palubovky,“ opísal svoje pocity po podpise zmluvy Jakub Kádaši.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Lukáš Droppan