Vytlačiť
Kategória: Správy

V pokri sa tomu hovorí „all in“, rímsky vojvodca Cézar použil okrídlené „Veni, vidi, vici“. Presne taká bola sezóna 2020/21, v ktorej Spišskí Rytieri spustošili celé basketbalové Slovensko ziskom cenného double, keď ovládli najprv Slovenský pohár a neskôr vystúpili na basketbalový ligový trón. A za všetkým stál ako architekt týchto úspechov slovinský trénersky mág - Teo Hojč. A práve on sa po roku vracia tam, kde si vydláždil dvojitú zlatú cestu. Hojč sa tak stáva najväčšou letnou posilou Spišiakov.

Populárny Teo si to po slovenskej sezóne snov namieril do Maďarska, čo sa neskôr ukázalo ako krok vedľa. Ale nechajme o ostatnej turbulentnej sezóne hovoriť samotného Hojča. „Po sezóne v Spišskej som mal ponuky z Poľska a Maďarska. Urobil som chybu a rozhodol som sa ísť do Maďarska. Neurobil som si prieskum o klube tak dobre, ako som mal, takže som nevedel, že klub mal najnižší rozpočet za posledných 20 rokov, nehrali sme v našom meste, pretože aréna bola v rekonštrukcii a najlepší dvaja maďarskí hráči v lete odišli inam. Tiež som urobil niekoľko zlých rozhodnutí pri nábore hráčov. Z prvých troch zápasov sezóny sme dva prehrali po predĺžení, potom sme síce dvakrát vyhrali, no v klube už bola cítiť nervozita. Po týchto dvoch víťazstvách nastali veľké problémy, dvaja kľúčoví legionári boli dva týždne mimo s ťažkou žalúdočnou chrípkou a jeden sa zranil. Prehrali sme niekoľko zápasov v rade, čo sa dalo očakávať, klub nebol spokojný s výsledkami a rozhodol sa, že potrebuje zmenu. Následne som mal ponuky z Čiech, Slovinska a Ukrajiny. V januári som sa rozhodol podpísať na Ukrajine. Zmluvu sme napokon rozviazali, pretože sa mi nepáčilo, ako sa prezident klubu správa, a nakoniec som tam ani nevycestoval. Potom som mal blízko k jednému tímu z Poľska, ale na poslednú chvíľu to nevyšlo,“ opísal trénerské peripetie 41-ročný odborník, ktorý len prednedávnom uskutočnil aj životný „prestup“ a oženil sa s dlhoročnou priateľkou Lenkou.

A aj ako mladoženáč nemal núdzu o angažovanie aj pred touto sezónou. „Dostal som ponuku od jedného slovinského klubu, ktorý hráva aj druhú ABA Ligu, a oslovil ma aj jeden tím zo severu Európy. Boli to dobré basketbalové destinácie a veľmi dlho som zvažoval ich akceptáciu. No potom sa ozvali Spišiaci a napokon som sa rozhodol pre nich. Niekedy je život viac ako len biznis, niekedy to, ako sa cítiš zvíťazí nad pár eurami navyše. Ľudia od Rytierov ukázali veľkú túžbu, aby som sa vrátil, niektorí za mnou vycestovali do Slovinska a aj takýmto spôsobom mi preukázali rešpekt, čo si nesmierne vážim a určite to zavážilo pri mojom rozhodovaní. V Spišskej som sa cítil super, klub má na slovenské pomery veľmi dobré podmienky na trénovanie. Navyše cítim, že im ešte niečo dlžím, pretože po úspešnej sezóne som ja zrušil zmluvu a odišiel,“ okomentoval svoj comeback Hojč.

C 0094

Teo je už mysľou plne pri Rytieroch, no očakávania fanúšikov krotí: „Bolo by nereálne čakať zasa nejakú rozprávkovú sezónu, tak ako tomu bolo v sezóne 20/21. To bolo niečo, čo sa nestáva často, veď za pár rokov sa klub dostal z nelichotivej série 52 prehier v rade, až ku zisku double. To je doslova námet na veľkofilm pre Hollywood. Myslím si, že klub potrebuje mať reálne ciele a spraviť všetko preto, aby sme na konci boli všetci spokojní. Vieme, že Levice budú s tímom a rozpočtom niekde inde, ostatní budeme bojovať s kádrami, na ktoré nás pustí rozpočet. Vždy pri tom potrebujete aj kusisko šťastia.“ 

Funkcionári Rytierov na prestupovom trhu nezaháľali a ešte pred podpisom hlavného trénera pripravili Hojčovi slovenskú kostru tímu. Ako je s ňou slovinský kouč spokojný? „To je prvý a dosť zásadný rozdiel medzi mojou premiérovou sezónou v Spišskej a teraz. Vtedy som si mohol vybrať celý tím, teraz už prichádzam do družstva, ktoré má podpísaných Slovákov. Či by som to spravil inak, už neriešim, lebo na to nemám vplyv. Podstatné je, že zasa budeme mať v tíme slovenských hráčov, tak ako tomu bolo aj v majstrovskej sezóne, z čoho mám samozrejme radosť. Aj vtedy som chcel ukázať, že titul sa dá vyhrať aj so Slovákmi, veď v tíme sme mali len troch legionárov. Teraz som chcel ešte jedného Slováka, no ten sa rozhodol skúsiť zahraničie, čo plne rešpektujeme. Je to ale škoda, lebo keď proste hráš ligu, pohár aj Alpe Adria Cup, je to veľa zápasov a ty jednoducho potrebuješ aj počet hráčov, ktorý by to vydržali a mali aj normálny tréningový proces. Preto asi zvýšime počet legionárov, uvidíme ako sa v tomto dohodneme s vedením. Inak je to nemožné odohrať. Čo sa týka 'importu' na túto sezónu je to komplikované, hoci som v tomto dostal voľnú ruku samozrejme s vymedzeným budgetom. Ťažko sa podpisuje kvalitný legionár do slovenskej ligy, takže je to veľakrát o stovkách hodín strávených pri videu, ako aj o šťastí, aby si našiel kvalitu, ktorú potrebujeme. Je mi v podstate jedno akej národnosti legionári budú. Osobne by som želal, a budem sa tým pri výbere aj riadiť, aby som mal tíme normálnych ľudí, žiadne komplikované povahy, inak to môže byť strašne dlhá a ťažká sezóna,“ dodal Hojč.

C 0110

Teo na svoj bývalý klub nezanevrel a aj vďaka nadštandardným vzťahom a väzbám, ktoré po jeho odchode ostali na oboch stranách, pozorne sledoval klub aj v ostatnej sezóne: „Podľa mňa to vôbec nebola zlá sezóna. Chýbalo možno trošku šťastia, viem, že bolo veľa zranení, viem, že častokrát bol problém trénovať 5 na 5 a to sa potom hrá veľmi ťažko. Tomu sa musíme v tejto sezóne vyhnúť. Ideme, čo ma veľmi teší, opäť aj na európsku scénu. Alpe Adria Cup je super súťaž pre kluby, ktoré nemajú financie na 'väčšiu' Európu. Každá medzinárodná konfrontácia je však dobrá a znamená veľa pre rozvoj klubu i hráčov. Chcem, aby sme značku Rytierov dôstojne odprezentovali aj v zahraničí, čo bude určite veľká výzva.“

Hojča i Rytierov tak čaká ďalšia sezóna. S čím bude na jej konci nový kouč Spišiakov spokojný? „Chcem urobiť svoju prácu najlepšie ako viem a dať do toho všetko. Keď to spravím a to isté urobia aj všetci zainteresovaní v klube, budem spokojný s akýmkoľvek výsledkom. Samozrejme, že sa pokúsime hrať o špicu ligy, no je to dlhá a náročná cesta. A veľmi dôležité bude aj to, aby sme po sezóne boli na tom všetci lepšie, ako na začiatku prípravy. Teším sa na atmosféru v hale, teším sa na nové zážitky a na nové spomienky, ktoré určite prídu. Spravím všetko pre to, aby mohli byť spišskí fanúšikovia na nás hrdí a aby mali pocit šťastia z našej hry. Ešte raz, na Spiš sa teším, mám rád Slovenský Raj, Tatry, mesto, ľudí v ňom. Prišiel som však sem robiť basket a pevne verím, že to bude dobrá sezóna,“ ukončila rozhovor najväčšia prestupová ryba Rytierov.

C 0238

A čo na jej angažovanie hovorí ten, čo mal asi najviac práce i zásluh na tom, aby sa Slovinec na Spiš vrátil? „Po skončení sezóny sme sa po obojstrannej dohode rozlúčili s trénerom Svitekom a museli sme začať hľadať nového kouča. Ako prvý nás napadol Teo Hojč. Vedeli sme, že nie je pod zmluvou, vedeli sme o jeho kvalitách a tak sme skúsili 'nahodiť háčik'. Po týždňoch náročných rokovaní sa nám to nakoniec podarilo a v klube sme všetci šťastní a plní očakávania, ako jeho comeback dopadne. Veľkou výhodou je, že už vieme, čo môžeme vzájomne od seba očakávať a ja pevne verím, že Teove kvality posunú náš klub opäť o level vyššie. Teo vítaj na Spiši!,“ ozrejmil príchod nového trénera Spišiakov GM Michal Búza.

Zdroj: basketsnv.sk

Foto: Lukáš Droppan