• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Šesť mladých basketbalistov, odchovancov vlastnej pyramídy, zakomponoval Inter Bratislava do seniorského A-tímu už pred začiatkom sezóny 2020/2021. Nik z nich nebol plnoletý, traja mali len šestnásť a traja sedemnásť rokov. Bolo to odvážne, možno trúfalé a na slovenské pomery absolútne nevídané, pretože na súpiske nefigurovali len pro forma, ale počítalo sa s ich herným príspevkom.

Odvtedy prešli dva roky, mnohé sa zmenilo: Timotej Malovec už vyhral juniorskú obdobu Euroligy vo farbách srbského Mega Leksu, jeho brat Matúš mieri na univerzitu do USA a trio Tomáš Borodovčák, Zsolt Boros a Daniel Randuška dalo basketu zbohom. Inter ale opäť dáva príležitosť inej skupine odchovancov – tento raz až sedmičke, aby zabojovali o miesto v mužskom tíme štartujúcom v Niké SBL.

Traja z tejto šestice, Daniel Koller, Juraj Minarovjech a Róbert Hudec, už majú za sebou prvé minúty i body v najvyššej súťaži. Ďalší štyria, Viliam Ďurečko, Martin Pospíšil, Mark Weber a Richard Ondruš, na svoj debut ešte len čakajú. Či sa ho dočkajú už v nadchádzajúcom ročníku 2022/23 sa bude odvíjať od toho, ako sa zhostia svojich príležitostí v prípravnom období. V každom prípade, Inter Bratislava znova počíta s herným príspevkom svojich mladých hráčov, chce im dopriať minúty i dôveru a práci s nimi sa chce špeciálne venovať aj nový tréner Danilo Rakočevič. „Do seniorského tímu sa dostávajú ďalší hráči z nášho juniorského programu. Traja z nich už zasiahli do zápasov Niké SBL. Teší ma, že teraz sa do prípravy mužského tímu zapájajú ďalší. Uvidíme, ako bude vyzerať finálna zostava, avšak skladanie kádra sa postupne blíži ku koncu,“ skonštatoval Michal Ondruš, pričom pripúšťa, že klub možno po dvoch Litovčanoch, Čiernohorcovi a Slovákovi Matúšovi Magdolenovi čoskoro oznámi ešte jednu zahraničnú posilu.

Keď spomíname sedmičku talentovaných mladíkov, ôsmy do partie, ktorý by však mal azda isté miesto v A-tíme, by mohol byť Martin Koller. Ten zažiaril v druhej polovici uplynulého ročníka po tom, čo sa zranil portorický reprezentant Ivan Gandia-Rosa. Martinova situácia je však v tomto momente nejasná a na jeho konečné rozhodnutie čaká aj generálny manažér Michal Ondruš: „Keďže trojica hráčov Borodovčák, Boros a Randuška skončila a bratia Malovcovci budú pokračovať v zahraničí, z pôvodnej šestice vychádzajúcej z našej liahne, ktorú sme pred dvomi rokmi zaradili do programu, zostáva už len Martin Koller. Netají sa tým, že má ambície pokračovať v kariére na strednej škole v USA a preto je v tomto momente ťažké odhadovať pravdepodobnosť jeho ďalšieho pôsobenia v Interi. Boli by sme radi, keby u nás pokračoval, ale čas beží neúprosne rýchlo, priebežne sa pozeráme aj po nejakej možnej náhrade. Uvidíme...“

Keďže letná príprava seniorského A-tímu naplno odštartuje až v pondelok 22. augusta, budeme mať dosť času, aby sme si naše mladé pušky predstavili v letnom seriáli.

Zdroj: bkinter.sk

Foto: Vladimír Dorňák