• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kto si zapol televízny duel Levíc so Svitom, tak ľutovať rozhodne nemohol. Videl prvé predĺženie sezóny, dokonca dvojnásobné, k tomu skvelé individuálne výkony a ofenzívne ladený basketbal. Úradujúci majster dokázal po dvoch prehrách v rade uspieť, ale „medvede“ im úspech rozhodne zadarmo nedarovali.

Mnohé už naznačil prvý polčas. Patrioti síce vybehli na súpera, keď sa napríklad 12-bodovou šnúrou dostali do dvojciferného náskoku, ale Iskra to ešte do polčasu dokázala úplne zmazať. „Musím povedať, že sme mali veľmi zlý prvý polčas. Nedôsledné dostupovanie a hra v obrane a v útoku, čo nás stálo aj ten náskok, ktorý sme mali. Dostali sme veľmi veľa bodov a naša hra nevyzerala dobre. Som rád, že sme to ešte v rámci zápasu dokázali zmeniť. V druhom polčase sme už hrali lepšie, ale rozbehnutý Svit už potom aj ťažkými strelami, s veľmi dobrou hrou, bolo veľmi ťažké ustrážiť a ubrániť,“ vrátil sa k zápasu domáci tréner Michal Madzin.

Tlak bol na strane Levíc, Svit nemal čo stratiť a podľa toho vyzerala aj jeho hra. V porovnaní s podtatranským derby hral oveľa lepšie a viac ako úspešne zatápal aktuálnemu šampiónovi Niké SBL. K výborne hrajúcemu Kayovi Goncalvesovi sa už tradične pridal rozohrávač Tavon King a zabudnúť netreba ani Haydena Kovala, či skúseného Sašu Avramoviča.

„Myslím si, že tlak nerobí žiaden rozdiel. Prišli sme sem s jasným cieľom – vyhrať, to je jedno, či proti nám stoja Levice alebo Miami Heat. Škoda, že z toho nebol želaný výsledok. Ako tím sme sa rozhodli, že je potrebné hrať tvrdšie v obrane a v útoku, ak chceme vyhrávať. Doteraz to z našej strany bolo mäkké, čiže asi toto sa hlavne zmenilo na našej hre v uplynulých dňoch,“ vravel s 33 bodmi najlepší strelec zápasu Goncalves.

DSC 8765 

Strhujúci už bol záver riadneho hracieho času, vždy, keď Levice skúšali bodovo odskočiť, tak Svit odpovedal. Hosťom vyšla aj akcia 7 sekúnd pred koncom, Koval ňou vyrovnával na 83:83. „Teší nás, že sme vyhrali. Bol to dlhý, náročný, psychický a fyzický zápas. Súper ťažil z našich chýb, išli do rýchlych protiútokov alebo mali rýchle, voľné strely. Bol na nás tlak, mali sme dve prehry po sebe. Chceli sme veľmi vyhrať, boli sme favoritom v tomto zápase. Svit ťažil z toho, čo sme im dovolili. Rozhodla obrana, ktorú sme v druhom polčase a v predĺženiach zlepšili,“ myslí si kapitán Patriotov Martin Bachan.

Diváci sa nenudili ani v prvom predĺžení, Iskra sa v ňom dostala do vedenia a dokonca mala aj posledný útok. Strela Sašu Avramoviča ale úspešná nebola. Do druhého predĺženia už Levice nastúpili dominantne, čo sa ukázalo ako rozhodujúce pre osud stretnutia. „Proste nám to nepadlo v správnych momentoch, všetko to vychádza z maličkostí. Jedna chyba v obrane už mohla priniesť odlišného víťaza zápasu. V útoku sme si mohli dať extra prihrávku a tiež by možno to bolo rozhodujúce. V predĺžení je to presne o tomto, každý detail rozhoduje. V druhom predĺžení sa na nás už podpísala aj únava, Levice na nás vybehli a my sme už nevedeli zareagovať,“ zamyslel sa Goncalves.

DSC 9781

Trojka Bachana a päť bodov Tre McCalluma na začiatku druhého predĺženia boli rozdielové, uťahaný rival už nedokázal adekvátne zareagovať. „Tam sme si vytvorili náskok, ale kľúčové bolo, že sme sa v správnom momente dostali do bodu, aby sme to dokázali zvládnuť. Zobral (pozn. Bachan) strely, ktoré boli voľné. Klobúk dole, že tím to posunul správnemu hráčovi a on ich premenil. Vieme, že Bachan to dať vie a buďme radi, že to padlo v správnu chvíľu. Bolo aj mnoho iných dôležitých momentov v obrane a v útoku,“ vyhlásil Madzin.

Konečný výsledok 106:100 potešil najmä domácich, ale hosťom ukázal, že sa pokojne môžu vyrovnať aj najlepším v lige. „Aj napriek prehre si myslím, že toto stretnutie nám môže pomôcť. Ukázalo sa, že body dávať vieme, hráme kolektívne a tvrdo, takže máme šancu vyhrávať aj proti najlepším tímom. Keď sa budeme aj naďalej zlepšovať, tak to môže Svitu priniesť skvelé veci,“ prezradil Goncalves.

 DSC 9894

Pre Patriotov je triumf po dvojnásobnom predĺžení mimoriadne dôležitý, pretože v najbližšom období ich čakajú prevažne zápasy u súperov, najmä v Európskom pohári FIBA. „Mentálne nás tento úspech nakopne, po dvoch prehrách nie je jednoduché hrať. Trochu si oddýchneme, čaká nás k tomu cesta na Cyprus, ale už sa tešíme na ďalší zápas,“ naznačil Bachan. V podobnom duchu to vidí aj tréner Levíc: „Tento zápas bol pre nás dôležitý aj z pohľadu mentálneho nastavenia na to, čo nás v najbližších dňoch čaká. Máme veľmi náročný program, takže oveľa príjemnejšie sa bude cestovať a prekonávať únava po víťaznom zápase. Som rád, že sme to zvládli a vyhrali po dvojnásobnom predĺžení.“

Highlighty zo zápasu Patrioti – Svit:

Foto: Lukáš Droppan