• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

S Prievidzou si výsledkovo úspešne počína v Európskom pohári FIBA a Eurovia Slovenskej basketbalovej lige. Čo je tajomstvom úspechu trénera Miljana Čuroviča?

Úradujúci šampión sa na jeseň nemohol sťažovať na počet zápasov, okrem ligových stretnutí účinkoval aj v kvalifikácii Ligy majstrov a skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA, v ktorom sa mu napokon podarilo postúpiť ako najlepší „lucky looser“ svojej konferencie do ďalšej fázy. „Je to obrovský úspech, ale teraz rozmýšľame len o ligových zápasoch. Teraz je pre nás podstatné, aby sme sa dostali do takého rytmu, v ktorom by sme išli do víťaznej šnúry a zlepšili svoju pozíciu v tabuľke,“ hodnotí tréner Prievidze Mijlan Čurovič. Dôležitou súčasťou úspechu bola aj príprava na súpera. Ako prebiehal skauting tímov v rôznych krajín a súťaží? „V dobe internetu sa vieme veľmi ľahko dostať k informáciám. Dostávame informácie od športových kamarátov, o každom súperovi máme mnoho informácií. Najhoršie však na tom je, že na prípravu máme deň alebo dva, maximálne dva tréningy,“ odpovedá kormidelník Prievidze.

Zverenci trénera Miljana Čuroviča si aktuálne môžu aspoň trochu vydýchnuť, ďalšia fáza Európskeho pohára FIBA štartuje 13. decembra súbojom na palubovke francúzskeho Gravelines. „Pre mňa je dôležité, že začíname spolu dýchať ako jeden tím. Vyčistili sme družstvo o niektorých hráčov, ktorí nám brali energiu. Teraz smerujeme nahor, no nemusí to nič znamenať. Naša výkonnosť stúpla, vyzeráme už ako tím. Stále je však skoro hodnotiť. Minuloročný tím dýchal spolu ako jeden a výsledok bol jasný. Tento tím sa stále buduje,“ hodnotí toto obdobie prievidzský kouč. Častou témou je aj posilnenie tímu do ďalšej dôležitej fázy sezóny. V tomto smere má Čurovič jasno: „Určite by sa nám zišiel ešte jeden hráč do rotácie. Máme deväť hráčov ochotných hrať, plus mladých, ktorí nám veľmi pomáhajú. V tomto období, ktoré prichádza, sa pokúsime nejakého hráča nájsť. Musí však spĺňať isté kritériá, ktoré nespĺňali hráči predtým.“

V súčasnosti sa Prievidza sústredí na ligu, kde majú zatiaľ na svojom konte deväť víťazstiev a tri prehry. „V lige máme zatiaľ tri prehry, šnúrou víťazstiev by sme radi nakopli k lepšiemu umiestneniu,“ myslí si Čurovič. Neoddeliteľnou súčasťou tohto úspechu je aj domáce prostredie, v ktorom ťahajú jeho zverenci šnúru 31 ligových výhier v rade. Posledná prehra sa datuje ešte k sezóne 2014/2015, keď práve súčasný tréner Prievidze uspel s Komárnom na palubovke Niké arény vo finále a získal majstrovský titul. „Aj minulú sezónu sa tento fakt ukázal, aj keď som bol v Komárne. Viem, ako ťažko sa v Niké aréne hrá. Fanúšikovia nám dávajú energiu, pomáhajú nám. Doma sa cítime veľmi istí a výsledkom je, že sme v tejto sezóne ešte neprehrali,“ srbský kormidelník.

Veľmi pozitívne hodnotí Čurovič aj zvýšenie ligovej konkurencie, o ktorú sa postarala Handlová s Lučencom: „Úroveň ligy sa určite zvýšila aj príchodom Lučenca a Handlovej. Družstvá sa posilnili, stále je všetko otvorené čo sa týka popredných miest, tak aj miest zabezpečujúcich účasť v play off. Bude veľmi zaujímavé sledovať slovenskú ligu a basketbaloví fanúšikovia sa majú na čo tešiť.“ Pre Prievidzu sa už čoskoro začína ďalšia náročná fáza, aké sú teda ciele tímu do tohto obdobia? „Zatiaľ sme veľmi nerozoberali kvalitu tímov v Európskom pohári FIBA, určite však ide o kvalitnejšie celky. My nemáme v druhej fáze čo stratiť, ideme sa pobiť o čo najlepší výsledok. Ďalej postupuje len jeden, bol by to veľký zázrak, ak by sa to podarilo. Úspech v Európe je pre nás všetkých veľmi cenný, ale pre mňa je liga najdôležitejšia,“ odpovedá na záver o ambíciách Čurovič.

Foto: fiba.com