• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Opísať emócie, ktoré prevládali po záverečnom klaksóne v levickej športovej hale je ťažké. Medzi Patriotmi vypukla podobná eufória, ako tomu bolo pri zisku majstrovského titulu, respektíve víťazstva v Alpsko-jadranskom pohári. Po rozprávkovej jazde v kvalifikácii Ligy majstrov sa niečo podobné podarilo v Európskom pohári FIBA a výsledkom je postup po výnimočnom obrate v zápase s Opavou.

Postupové matematiky a kalkulačky boli dlhú dobu odložené, česko-slovenská konfrontácia sa totiž veľmi dlhú dobu vyvíjala lepšie pre hostí. Ešte aj v poslednej štvrtine viedla vicemajstrovská Opava dvojciferným rozdielom a v podstate mala na dosah pokračovanie v súťaži. „Nikdy sme neprestali veriť. Od prvej minúty sme verili, že to môže vyjsť a na konci sa udialo niečo takéto. Som neuveriteľne šťastný a hrdý na toto družstvo. Myslím si, že kľúčová bola naša energia v obrane, odstavovanie a v útoku sme hrali veľmi múdro. Podarilo sa nám premeniť niektoré otvorené strely, využiť protiútoky. Keď sa toto podarí, tak sa hrá vždy ľahšie,“ povedal jeden z hrdina zápasov, autor 37 bodov Miha Lapornik.

Všetko odštartovalo od reprezentanta Slovinska 8 a pol minúty pred koncom, keď aj za pomoci zaplneného hľadiska vycítili Levičania šancu na to, že by túto postupovú bitku mohli nielen zdramatizovať, ale aj v nej uspieť. „Nikdy sa netreba vzdať. Prišli sme a predviedli sme poriadnu bitku o postup. Ťažko sa dá opísať, čo viedlo k obratu. Ako družstvo sme sa stmelili, zabojovali a napokon vyhrali. Rozhodlo podľa mňa to, že jeden druhého potreboval a navzájom sme si verili. Na takýto zápas si vo svojej profesionálnej kariére nepamätám, ale po tomto stretnutí sa mi rozhodne vryje do pamäti. Je to svojim spôsobom pokračovanie rozprávky, ktorá začala v Malage. Išli sme krok za kroku, stále sme verili, že by to mohlo vyjsť. A pozrite sa, kde sme teraz (úsmev),“ prezradil svoje dojmy pivot Deshawn Freeman.

DSC 2269

Prvý kľúčový okamih prišiel o 4 minúty neskôr, keď sa práve americkému pivotovi podarilo z čiary trestných hodov dostať svoj tím po dlhom čase do vedenia. V tej chvíli začala stíhacia jazda za potrebným bodovým rozdielom, ktorý by priniesol postupovú istotu. V súbežne hrajúcom sa stretnutí to mal Keravnos proti Balkanu jasne vo svojich rukách. „Začali sme viac veriť tomu, že to otočíme a dotiahneme to do výsledku, ktorý sme potrebovali k postupu. Chcel by som sa hlavne poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí prišli. Keď sme začali doťahovať Opavu, tak som mal husiu kožu a bolo to niečo fantastické. Myslím si, že za druhý polčas sme si asi zaslúžili postup. Vo svojej profesionálnej kariére si podobný obrat nepamätám. Nikdy som nehral skupinovú fázu Európskeho pohára FIBA, len raz kvalifikáciu. Prvýkrát mám takýto zážitok a pocity. Dojmy sú skvelé, postúpili sme ďalej a máme pred sebou ďalšiu várku zápasov v Európskom pohári FIBA. To bol cieľ a je to v podstate také zadosťučinenie za to, ako sme sa nevzdali. Prehrali sme s Balkanom, potom na Cypre a už mnoho ľudí pochybovalo o tom, či na to máme, aby sme vôbec mohli byť v tejto súťaži. Ja som veľmi rád, že sme to nezabalili a ďalej sme bojovali. K tomu všetkému to vyvrcholilo v poslednom zápase,“ uviedol domáci rozohrávač Eduard Kotásek.

Nielen jemu, ale aj ostatným sa podarilo úplne odstaviť útočný potenciál Opavy a dokonca ho v správnej chvíli aj zastaviť. Súperovi sa totálne rozpadol herný koncept a v koncovke bolo na palubovke len jedno družstvo, ktoré si išlo za postupom. „Rozhodne najväčšie víťazstvo a zápas v mojej trénerskej kariére. Hlavne aj to, akým štýlom sme k nemu prišli je niečo, na čo pravdepodobne nikdy nezabudneme. V tom je ten šport taký úžasný a krásny, že možno niečo, čo už reálne ani nebolo možné, sa stalo skutočnosťou. Iba sme skúšali hrať ďalej a nakoniec to donieslo niečo neuveriteľné. Poviem pravdu, keď som videl, ako sme to začali preklápať na našu stranu, tak keď sme sa prvýkrát dostali do vedenia a bolo to o jednom koši, ktorý by znamenal postup, tak vošla do nás všetkých viera a zvalcovali sme to. Bola neskutočná eufória. Ešte sme si chceli overiť, ako končil druhý zápas v našej skupine. Pri našom 14-bodovom víťazstve nám to dávalo už takmer 100-percentnú istotu postupu, ale mať to potvrdené, tak sme si to užili. Bolo tam veľké vyčerpanie a únava, ale momentálne to je všetko prebité,“ nešetril pozitívnymi dojmami tréner tímu Michal Madzin.

DSC 2267

Zápas mal možno aj svojho nečakaného hrdinu – Eduarda Kotáska. Ešte stále mladý rozohrávač totiž aj s pomocou spoluhráčov v záverečnej časti zmazal opavské opory a bol povestným x-faktorom pri tomto tímovom úspechu. „Som veľmi rád, ako som zahral. Tie výkony nie sú optimálne, je to tímový šport a výkon, sám by som nič neuhral. Teší ma, že to prišlo zrovna teraz a dúfam, že je to určitý odrazový mostík k tomu, aby moje výkony boli na takejto úrovni a mohol som družstvu pomôcť v každom zápase. Znamená to pre mňa veľa, pretože sezóna sa zatiaľ nevyvíjala z môjho pohľadu nejako ideálne. Aj keď vás tam cez to všetko tréner nechá a dôveruje vám, tak je to rozhodne hnací motor. Je to o trochu ľahšie si potom veriť, že sa to zlomí a otočí k lepšiemu,“ myslí si Kotásek.

Víťazstvo o 14 bodov poslalo jeho hráčov ďalej a českému tímu nachystali predčasnú stopku v súťaži. Takýto scenár asi len málokto čakal pred odvetnou fázou prvej fázy Európskeho pohára FIBA, keď mali Levičania na konte 3 prehry a boli na poslednom mieste tabuľky. S tým súhlasí aj kouč Patriotov: „Keď by niekto povedal po treťom zápase v skupine, ktorý bol v Opave, že to dáme, tak by som mu neveril. To isté platilo v momente, keď sme v tomto stretnutí prehrávali o 15 bodov a bolo ťažko uveriteľné, že by sa to mohlo podariť. Je to proste niečo neskutočné a neuveriteľné. Príde množstvo ťažkých zápasov, ale išli sme si za tým a bojovali sme, aby sa to udialo. Stalo sa to a je to fakt.“

DSC 2315

Pre Levičanov je basketbalové leto a jeseň v podstate písaním novej kapitoly vo svojej histórii. Najskôr úspechy na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov v Malage, kde sa ich jazda skončila až vo finále proti domácej Malage a teraz ďalšia jazda s úspešným koncom v Európskom pohári FIBA. Odmenou je 6-zápasová porcia proti Budivelniku Kyjev, Hapoelu Haifa a Karhu Basket. „Mali sme horšie zápasy, ale nikdy sme neprestali veriť a teraz sme tu, s postupovou miestenkou v ďalšej fáze. Neprestaneme bojovať, chceme pokračovať v tom, čo sme robili aj doteraz. Je to historická vec pre tento klub a ukazuje to celej Európe, že aj na Slovensku sa hrá dobrý basketbal. Máme ďalších 6 zápasov, aby to mohli vidieť a plánujeme v nich vydať zo seba maximum,“ zhodnotil Lapornik úspech.

Len druhému tímu zo Slovenska sa podarilo niečo takéto – dostať sa do druhej fázy Európskeho pohára FIBA. Levice tak idú v šľapajach Prievidze a najbližšie týždne ukážu, kde sa v rámci Európy kvalitatívne nachádzajú. „Je to pre nás všetkých obrovská reklama. Sleduje sa to, ale postup do ďalšej fázy znamená, že o tých tímoch sa už vie. Je to veľká vec v našich kariérach. Poďme urobiť maximum, aby sme boli konkurencieschopní a dôstojní,“ uviedol Madzin.

DSC 2302

K čo najlepšiemu výsledku dopomôže určite aj Lapornik, jeden z ašpirantov na ocenenie pre najlepšieho hráča mesiaca v tejto súťaži. Po svojom 33-bodovom výkone v Bulharsku, to na domácej palubovke vytiahol na nové maximum: „V mojom ponímaní je toto výkon vyššie, ale na konci dňa je rozhodujúce to, že sme vyhrali o 14 bodov a postúpili do ďalšej fázy.“

Foto: Lukáš Droppan