• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Postupová eufória po triumfe nad Opavou je stále čerstvá, ale už čoskoro začína druhá Európskeho pohára FIBA. Vopred stanovený kľúč poslal Patriotov do J-skupiny, kde ich čaká BC Budiveľnik Kyjev, Hapoel B-Cure Laser Haifa a Karhu Kauhajoki. Prinášame vám informácie o súperoch a tiež predbežný program Levíc na najbližšie týždne.

Levičania sa nachádzajú medzi 16 najlepších tímov tejto súťaže, tento počin sa podaril historicky len druhému tímu zo Slovenska. „Žlto-zelení“ to zvládli po skvelej odvetnej fáze, v ktorej vyhrali tri stretnutia po sebe a to záverečné s Opavou potrebným bodovým rozdielom (94:80). Pri stále čerstvom úspechu však už pomaly myslia na ďalších minimálne 6 stretnutí v tejto súťaži. „Výborný, takmer neuveriteľný pocit. Veľmi sa tešíme, že sa nám tento postup podaril. Sme naozaj v spoločnosti výborných tímov Európy. Bude to pre nás obrovská česť, mať takéto konfrontácie v druhej fáze Európskeho pohára FIBA. Tešíme sa na to a veríme, že budeme dôstojne reprezentovať,“ prezradil na úvod kouč Michal Madzin.

Hneď na úvod to bude stret „starých známych“, s Karhu sa už „žlto-zelení“ stretli, konkrétne v septembri na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov v Malage. Vo vtedajšom súboji šampiónov vyhral ten slovenský suverénne 81:57, takže Fíni budú chcieť rozhodne odplatu. Karhu sa podarilo vyhrať G-skupinu s bilanciou 5 výhier a 1 prehier. Zaujímavosťou je, v prvej fáze sa stretli s ďalším tímom z Malagy, Egisom Körmend.

„Máme s nimi skúsenosť z kvalifikácie Ligy majstrov, čiže je tam malá predstava toho, kto nás čaká. Je asi veľmi naivné očakávať podobný zápas, ako bol v Malage. Videli sme, že svoju skupinu vyhrali a vo fínskej lige dominujú. Ideme hneď zostra,“ vyjadril sa tréner Levíc na margo prvého súpera.

DSC 1416

Pred vianočnými sviatkami čaká Patriotov ešte zástupca izraelského basketbalu - Hapoel B-Cure Laser Haifa. Ten sa tiež stal víťazom svojej skupiny, konkrétne „béčka“ a zhodne mal na konte 5 výhier a 1 prehru. V tomto prípade ide v podstate o nováčika na európskej scéne, túto súťaž si prvýkrát okúsil pred rokom, keď skončil už v kvalifikácii. V aktuálnom ročníku sa mi podarilo zvládnuť dve kvalifikačné prekážky a podobne ako Levice, aj oni si užívajú úspešné účinkovanie v súťaži. Káder je vo veľkej miere zložený z Američanov s bohatými skúsenosťami z európskych súťaží, napríklad rozohrávač Anthony Hickey bol v minulej sezóne najlepším strelcom VTB ligy. Kadeem Allen má za sebou 47 zápasov v NBA, Jalen Jones 16.

„Momentálne máme minimum informácií o tom, o aký tím sa jedná. Čo môžeme urobiť povedať je to, že je to družstvo z veľmi silnej izraelskej ligy. S blížiacim sa vzájomným zápasom si budeme musieť zohnať čo najviac informácií, aby sme sa dokázali čo najlepšie pripraviť. Je to víťaz svojej skupiny, čo samo o sebe hovorí o sile tohto tímu,“ ozrejmil Madzin.

Tretím do partie je ukrajinský Budiveľnik Kyjev. Kvôli aktuálnej situácii v krajine má tento klub svoj dočasný domov v talianskom Veroli, neďaleko Ríma. Postup si zabezpečil z F-skupiny v poslednom kole, keď zvíťazil nad Donarom Groningen (86:81). Tím z hlavného mesta hrá Balkánsku ligu a Severoeurópsku ligu, keďže ukrajinská liga je pozastavená. Zaujímavosťou je, že v roku 2018 ho domáca federácia vylúčila zo súťaže pre dlžoby voči hráčom. Reštart sa podaril pred sezónou 2020/2021. V minulosti si Budiveľnik zahral v Eurolige a Eurocupe. Ústrednou postavou tímu je Archie Goodwin, 29. hráč z draftu NBA v roku 2013, ktorý v najlepšej súťaži sveta odohral takmer 200 zápasov. Okrem toho je súčasťou družstva viacero reprezentantov Ukrajiny.

DSC 1798

„Silný ekonomický a športový klub. Opäť budeme zbierať informácie pred vzájomným stretnutím. Veľmi silné družstvo, stavané len na európske súťaže v tomto roku. Už len to hovorí o ich ambíciách v tohtoročnej edícii Európskeho pohára FIBA,“ vyjadril sa kouč Patriotov k poslednému súperovi v skupine.

Systém súťaže zostáva aj v druhej fáze Európskeho pohára FIBA totožný, hrá sa systémom doma-vonku a do štvrťfinále postupujú tímy na prvých dvoch miestach. Prvé zápasy sú na programe 14. decembra, záverečné 8. februára 2023.

„Čo sa týka ambícií, je asi veľmi predčasné hovoriť o nejakých konkrétnych cieľoch. Musíme si zohnať o všetkých čo najviac informácií a samozrejme, čo najlepšie sa pripraviť a namotivovať sa na každý zápas. Verím tomu, že ako to bolo v posledných dvoch domácich stretnutiach, tak aj teraz bude za nami stáť plná hala a užijeme si každý duel na maximum. Budeme bojovať zo všetkých síl o dobrú reprezentáciu klubu na tejto výbornej úrovni,“ dodal Madzin.

DSC 2022

Predbežný program Patriotov Levice v J-skupine Európskeho pohára FIBA:

14. decembra o 17.30 h: Karhu Kauhajoki – Patrioti Levice

21. decembra o 18.00 h: Patrioti Levice - Hapoel B-Cure Laser Haifa

11. januára 2023: Patrioti Levice – BC Budiveľnik Kyjev

25. januára 2023: Patrioti Levice – Karhu Kauhajoki

1. februára 2023: Hapoel B-Cure Laser Haifa – Patrioti Levice

8. februára 2023: BC Budiveľnik Kyjev – Patrioti Levice

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Lukáš Droppan