• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Situácia v J-skupine Európskeho pohára FIBA sa pre Patriotov Levice vyvinula tak, že pred predposledným zápasom ešte stále môžu pomýšľať na prienik medzi najlepšiu osmičku. Pravda, nie všetko majú výhradne vo svojich rukách, ale výhra nad Haifou o 3 a viac bodov nie je nereálnou výzvou pre slovenského zástupcu.

Európsky pohár FIBA – J-skupina (utorok 31. januára, 19.30 h):

Hapoel B-Cure Laser Haifa – Patrioti Levice

Boj o druhé miesto je pre Levičanov otvorený, to všetko samozrejme za predpokladu že Karhu v zostávajúcich dvoch stretnutiach nezakopne. Fínsky tím ešte v skupine neprehral, čím ponechal šance Patriotov v celkom živej rovine. Stačí totiž vyhrať na Haifou o 3 a viac bodov, proti Kyjevu dokonca len o 2 body a postup do štvrťfinále môže byť realitou. „Situácia v skupine a ostatné výsledky sa vyvinuli tak, že máme stále šancu na postup. Myslím si, že je to motivácia naviac, aby sme zabojovali na maximum a do posledného zápasu živili šancu na pokračovanie v súťaži. Uvedomujeme si, že tento zápas je vlastne duelom o všetko z pohľadu postupu. Musím však povedať, že do každého stretnutia sme šli s tým, že sa nepozeráme na nič iné, len aby sme urobili maximum pre víťazstvo. Tak tomu bude aj proti Haife,“ zhodnotil aktuálnu situáciu tréner „žlto-zelených“ Michal Madzin.

DSC 6680

Všetko mohlo byť pokojne inak, nebyť tesných domácich prehier práve s najbližšími dvoma tímami, s ktorými Levice zohrajú zápasy. „Myslím si, že v posledných dvoch zápasoch bol na nás tlak, takže do tohto stretnutia si ho nemôžeme na seba pripustiť. Nebudeme tlačiť na to, že nám treba vyhrať o toľko bodov, ale chceme hrať náš basketbal. V hlave máme to, že sa nechceme do Levíc vrátiť s tým, že sme v druhej fáze Európskeho pohára FIBA ani raz nevyhrali. To je náš jediný cieľ, vieme, že to bude ťažké, ale verím tomu, že na to máme. Dvakrát sme boli veľmi blízko k víťazstvu a mohlo to byť úplne iné. Karhu bol iný level. Zápasy vyhrávajú obranou. Musíme limitovať stratené lopty, mať lepšiu úspešnosť streľby z diaľky a limitovať útočné doskoky súpera. Keď sa nám toto podarí, tak máme dobrú šancu uspieť,“ myslí si krídelník Patriotov Ben Kovac.

Január priniesol úradujúcemu šampiónovi Niké SBL mimoriadne nahustený program zápasov, z ktorého vzišlo aj zúženie rotácie pre zranenia. Aktuálne nie je k dispozícii David Abrhám a dlhodobejšie z hry je mimo Draško Kneževič. U oboch platí, že každým dňom sa blíži ich návrat do zostavy. „Je pravda, že v poslednom období máme neskutočne nahustený program. Nepridáva k tomu cestovanie, ale verím tomu, že budeme pripravení. Takéto zápasy sú motiváciou samo o sebe, preto dúfam, že každý z nás nájde dostatok síl, aby sme vydali zo seba to najlepšie. Uvidíme, ako to bude s našou úzkou rotáciou v zápase s Haifou. Urobíme maximum, aby sme mali čo najviac pripravených hráčov, ale všetko sa napokon ukáže až v deň duelu,“ vyjadril sa tréner Patriotov k momentálnej zdravotnej situácii v družstve.

DSC 6801

Súper z Izraela naposledy neuspel s Kyjevom (79:81), ale lepším skóre zo vzájomných zápasov si uchoval druhú priečku. Doma už v druhej fáze Európskeho pohára FIBA prehral, podľa Kovaca to nie je nereálna méta: „Haifa má silné a všestranné družstvo, každý tam pozná svoju úlohu a vie, čo má robiť. Videli sme, že hrať s nimi vieme. Zápas na ich palubovke bude náročný, ale dúfam, že na nich budeme čo najlepšie pripravení a ničím nás neprekvapia.“

Matematika hovorí jasne, výhra o 3 a viac bodov znamená čakanie a uchovanie šance, všetko ostatné prinesie budúci týždeň rozlúčku s pohárovou Európou. „V každom momente, v ktorom im to súper dovolí, tak sa Haifa prezentuje veľmi rýchlym basketbalom a agresívnou obranou. Majú atletických hráčov, veľmi silné individuality s výbornými skúsenosťami. Bude na nás, aby sme všetky tieto veci dokázali zastaviť. Zo všetkých doterajších zápasov sme sa verím tomu poučili z toho, že je potrebné odohrať 40 minút takmer ideálneho výkonu, aby sme mohli byť v hre o víťazstvo. Práve to je kľúč k tomu, aby sme sa priblížili. Treba podať kolektívny výkon s veľkou energiou. To sú hlavné aspekty, ktoré budú dôležité,“ uzatvoril Madzin.

DSC 6162

5. kolo druhej fázy Európskeho pohára FIBA – J-skupina:

utorok 31. januára o 19.30 h: Hapoel B-Cure Lase Haifa – Patrioti Levice

streda 1. februára o 17.30 h: Karhu Kauhajoki – BC Budiveľnik Kyjev

 

Tabuľka J-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. FI KAR Karhu 4 4-0 329:250 8
2. IL HAI Haifa 4 2-2 312:309 6
3. UA KYJ Kyjev 4 2-2 294:308 6
4. LEV Patrioti 4 0-4 293:361 4

Foto: Lukáš Droppan