• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Interu Bratislava spoznali svojich súperov v nadchádzajúcom ročníku Ligy majstrov. V prvom predkole narazia ako nenasadené družstvo na švajčiarsky celok Fribourg Olympic, v prípade postupu si zmerajú sily s nemeckým družstvom Telekom Baskets Bonn. Rozhodol o tom štvrtkový žreb vo švajčiarskom Miesi.

"V prvom rade, je to fajn ocitnúť sa v takejto spoločnosti na jednom mieste s účastníkmi žrebovania Ligy majstrov. My sme určite neboli v pozícii, že by sme si niekoho mohli vyberať, ale na druhej strane, ideme sa pobiť v prvom kvalifikačnom kole o šancu zahrať si v druhom kole. Cieľ je jasný. Tešíme na to," prezradil dojmy z dejiska žrebu generálny manažér Interu Michal Ondruš. 

Úradujúci slovenský šampión si zmeria sily s aktuálnym majstrom Švajčiarska. Fribourg dominuje švajčiarskemu basketbalu v posledných dvoch rokoch, počas tohto času získal dvakrát ligovú trofej a Švajčiarsky pohár, v jednom prípade získal tamojší ligový pohár. Súper „žlto-čiernych“ bol súčasťou Ligy majstrov aj v sezóne 2018/2019, z prvého predkola sa prepracoval až do skupinovej fázy, v B-skupine sa umiestnil na nepostupovej 7. pozícii. "Stretnú sa majstri dvoch krajín, kde máme rovnaké problémy v rámci sledovanosti basketbalu. Môže to na prvý pohľad vyzerať, že ide o priaznivý žreb, ale keď sa pozrieme na predchádzajúcu sezónu v Lige majstrov, tak musíme mať viac ako rešpekt pred našim súperom. Dokázali dosiahnuť v troch kvalifikačných kolách úžasné výsledky. Máme dočinenia s mimoriadne kvalitným súperom," vyjadril sa Ondruš k súperovi v prvom predkole. 

Ak sa podarí Interu prejsť cez úvodnú prekážku, tak v druhom predkole sa im postaví do cesty účastník najvyššej nemeckej súťaže Telekom Baskets Bonn. Bonn je stálicou na európskej scéne, dlhé roky je súčasťou rôznych nadnárodných súťaží. V sezóne 2016/2017 sa dostal medzi najlepšiu štvorku Európskeho pohára FIBA (FIBA Europe Cup). Predchádzajúci ročník sa umiestnil klub v skupinovej fáze Ligy majstrov na nepostupovom 6. mieste v rámci B-skupiny, v domácej súťaži skončil vo štvrťfinále. "Myslím si, Telekom Bonn nie je potrebné nejako zvlášť predstavovať. Je to zástupca nemeckej najvyššej súťaže, ktorá patrí k top súťažiam v Európe. Kiežby sme mali možnosť proti ním nastúpiť," povedal generálny manažér Interu k prípadnému ďalšiemu družstvu, ktorému by čelili. 

V prípade, že sa Interu Bratislava nepodarí prejsť cez niektoré z dvoch predkôl Ligy majstrov, tak sa ich púť v pohárovej Európe nekončí. "Neúspešní účastníci kvalifikácie Ligy majstrov majú v prípade záujmu garantovanú účasť v Európskom pohári FIBA (FIBA Europe Cup). My sme už tento záujem vopred deklarovali, takže aj v prípade prípadného neúspechu v kvalifikácii Ligy majstrov, by sme mali mať garantovanú účasť v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA," vysvetlil Ondruš.

Predpisy Ligy majstrov rozhodli o tom, že slovenský zástupca začne prvé aj druhé predkolo pred domácim publikom. Dvojzápas s Fribourgom je na programe 17. a 20. septembra 2019, prípadné druhé predkolo s Bonnom sa odohrá 26. a 29. septembra. Ak sa podarí postúpiť víťazovi Slovenskej basketbalovej ligy do skupinovej fázy, tak jej začiatok je na pláne 15. októbra.

 

Žreb Ligy majstrov 2019/2020:

1. predkolo – 17. a 20. septembra 2019:

INTER BRATISLAVA (SR) – Fribourg Olympic (Švaj.)

 

2. predkolo – 26. a 29. septembra 2019:

víťaz INTER BRATISLAVA/Fribourg Olympic – Telekom Baskets Bonn (Nem.)

 

Skupinová fáza – D-skupina:

víťaz INTER BRATISLAVA/Fribourg Olympic/Telekom Baskets Bonn, víťaz Falco Szombathely (Maď.)/CSM Oradea (Rum.)/Ventpils (Lot.), PAOK Solún (Gréc.), Neptunas Klaipeda (Lit.), Besiktas Sombo Japan (Tur.), Happy Casa Brindisi (Tal.), JDA Dijon (Fr.), Basket Zaragoza (Šp.)

Foto: Lukáš Droppan