• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pre hŕstku levických fanúšikov priamo v Malage to bol jedinečný zážitok. Jedno stretnutie rozhodovalo o tom, kto sa poberie domov a kto môže naďalej žiť sen o Lige majstrov. Patrioti vyladili v správnom čase svoju formu, čo ich doviedlo k cennému triumfu nad Egisom Körmend. Priamo z dejiska kvalifikačného turnaja vám prinášame bezprostredné reakcie po postupe do semifinále.

Konfrontácia slovenského šampióna a maďarského vicemajstra nemala vysloveného favorita, čo ukázali už aj úvodné minúty zápasu. Tímy sa oťukávali, nik si nevedel vytvoriť trhák. Postupne mali viac z hry Patrioti, ale Körmend si 11-bodovým úsekom zobral vedenie na svoju stranu po prvom polčase. „Hrali sme proti výbornému tímu. Nemôžeme byť my celý zápas tí, ktorí nepustia súpera k ničomu. Teší ma, že sme ukázali aj psychickú odolnosť, že sme aj napriek takejto šnúre zostali pokope a neskôr opäť preklopili v prospech nás. Či už v útoku, alebo v obrane, kolektívne sme to zvládli. Som rád za energiu v tomto zápase, bojovali sme a lietali po palubovke. To bol kľúč k úspechu,“ myslí si tréner Levíc Michal Madzin.

Dobrou správou pre jeho zverencov bolo, že aj napriek viac ako päťminútovému streleckému mlčaniu a bodovému úseku 0:11, boli stále v hre. Súper im nedokázal v stretnutí odskočiť na viac ako 5 bodov. „Trochu sme možno stratili koncentráciu, dostali sme nejaké ľahké body z protiútokov a neorganizovali sme útok. To viedlo k tomuto úseku, ale našťastie sme nedali hlavy dole, skoncentrovali sme sa a pokračovali sme ďalej v našom výkone,“ uviedol autor 7 bodov Martin Bachan.

Spolu so spoluhráčmi sa zamerali na legionársku zostavu Körmendu, ktorá sa stará vo veľkej miere o produkciu maďarského tímu. Po neúspechu vo finále Federálneho pohára dokázali vyladiť chyby a zabezpečiť si zotrvanie v Malage minimálne do semifinále kvalifikačného turnaja. „Mali sme ich naskautovaných, myslím, že nás ničím neprekvapili. Vedeli sme, že budú hrať tvrdú obranu, to aj hrali. Išlo to podľa plánu (úsmev). Celá príprava je na to, aby sme sa zohrávali a hrali sme lepšie. Sme radi, že to zatiaľ ide týmto smerom. Jasné, nemôžeme čakať, že neprehráme jeden zápas za celý rok. Pokiaľ to však bude takto, že budeme hrať dobrý basketbal, tak to berieme,“ vyjadril sa pivot Patriotov Boris Bojanovský.

IMG 012

Kľúčový pre historický úspech „žlto-zelených“ bol nástup po polčasovej prestávke. Aktívnou hrou si veľmi rýchlo zobrali vedenie na svoju stranu a do poslednej sekundy ho už nespustili z rúk. Zo strany súpera prišlo doťahovanie, ale skúsenosti na levickej strane nepripustili žiadnu veľkú drámu. „Mali sme výborný vstup do druhého polčasu. Vybudovali sme si náskok, ktorý sme postupne ako-tak kontrolovali. Je to neskutočný pocit. Vyhrali sme zápas kvalifikácie Ligy majstrov, sme neskutočne šťastní. Teraz si treba uvedomiť, že potrebujeme fyzicky a psychicky dať dokopy, aby sme boli v piatok nastavení pobiť sa o ďalšie prípadné víťazstvo,“ vyhlásil Madzin.

Pre mnohých to bola nová situácia, jeden zápas na neutrálnej pôde rozhodoval o tom, či sa po jeho konci budú kupovať letenky domov alebo bude pokračovať sen o účasti v skupinovej fáze Ligy majstrov. Našťastie pre Patriotov, v stredu večer z toho bola možnosť č. 2. „Je to veľký úspech, prvá výhra v takejto súťaži. Dúfajme, že je to odrazový mostík a začne to byť trochu viac normálne, že slovenské tímy hrajú tieto súťaže a dávajú o sebe v európskom basketbale vedieť,“ povedal Bojanovský. V podobnom duchu to vnímal aj Bachan: „Bolo to pre nás niečo nové, ešte sme to nezažili. Možno sme mali taký pozitívny stres, ale myslím si, že nám to pomohlo nahecovať sa k dobrému výkonu.“

O finále si to slovenský šampión rozdá s fínskym Karhu Kauhajoki. Viac informácií vám prinesieme v priebehu dňa.

Foto: fiba.basketball