• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Úradujúci majster Niké SBL síce nedokonal víťaznú jazdu do postupového konca, ale vo finále kvalifikácie Ligy majstrov Patrioti Levice boli viac ako zdatným súperom Unicaje Malaga. „Žlto-zelení“ si za celý priebeh zápasu vyslúžili uznanie domáceho publika a celé účinkovanie v španielskom letovisku im ukázalo samé pozitíva. Prinášame vám reakcie hráčov a trénera na pôsobenie v Malage.

Favorizovaná Unicaja nezostala nič dlžná svojej povesti a od prvej minúty si išla za postupovým cieľom. Levičania im však viackrát ukázali, že to také ľahké mať nebudú. Síce už v úvodnej štvrtine prehrávali dvojciferným rozdielom, ale vo viacerých momentoch svojou hrou donútili skúseného súpera k stratám, či dokonca k zobratiu oddychového času. „Trochu škoda, že sme si nechali ujsť začiatok. Proti takým tímom, ako je Malaga, sa určite ťažko vracia späť. Nezložili sme však zbrane, 40 minút sme hrali na 100 percent. Na konci sme to relatívne dokázali stiahnuť na prijateľnejší výsledok. Myslím si, že bolo super, že sme dokázali zahrať aj rýchle protiútoky proti takto dobre organizovanému tímu. Viackrát sa nám to podarilo po doskoku alebo ich vysunutom pressingu dokázať sa do jednoduchších zakončení, čo vždy uľahčí život,“ vravel po zápase rozohrávač Patriotov Eduard Kotásek.

Slovenský šampión sa účastníka ACB ligy a jeho zaplnenej arény nezľakol, práve naopak, aj za nepriaznivého stavu a nakopenej únavy nevzdával boj o vytúženú miestenku v skupinovej fáze. „Bolo trochu problém, že sme sa viac adaptovali na ich hru a našu hru sme sa tak nekoncentrovali. Veľmi nám pomohlo, keď sme si rotovali loptu a keď Kneževič s Lapornikom urobili menšie bodové úseky. Aj súper si potom musel zobrať oddychový čas, čiže keď sme inkasovali nejaké body, tak sme nedávali hlavu dole. Bojovali sme, škoda, že to nevyšlo. Bol to pre nás darček za tie dve víťazstvá. Nevedeli sme, čo od kvalifikácie Ligy majstrov očakávať, ale dostali sme sa do finále. Keď sa príde toľko ľudí na nás pozrieť, je to skvelý pocit. Po zápase si od nás fanúšikovia pýtali fotky a podpisy, čo stálo za tú robotu,“ prezradil krídelník Ben Kovac.

malaga navratka 3

Pri spätnom pohľade na semifinálové dominantné víťazstvo Malagy nad holandským Heroes Den Bosch (114:58), uhrali Patrioti rozhodne oveľa lepší výsledok. Najväčším pozitívom bola najmä vyhraná záverečná štvrtina. „Po troch odohraných zápasoch na tomto leveli, v štvrtej štvrtine naši chalani predviedli niečo neuveriteľné. Som rád, že to nedopadlo úplne inak. Treba si povedať, že tento level bol už trochu vyššie a bol to veľmi náročný zápas,“ povedal tréner Michal Madzin. Za viaceré akcie si dokonca vyslúžili od náročného španielskeho publika aj potlesk: „Vnútorne poviem, že ma to veľmi potešilo. V štvrtej štvrtine prišli momenty, ktoré domáce publikum ocenilo. To, akým srdcom toto družstvo hralo, vnímali pozitívne aj fanúšikovia súpera. To hovorí za všetko.“

Pre drvivú väčšinu družstva, vrátane realizačného tímu, to bol vrchol ich doterajšieho účinkovania pod basketbalovými košmi. Odmena za dve víťazstvá, ktorým vzrástol kredit slovenského basketbalu. „Dá nám to skúsenosť, na ktorú už určite nikdy nezabudneme. Takéto zápasy nás extrémne dobre pripravili na to, čo nás v sezóne bude čakať. Teraz je dôležité okrem prípravy aj to, že sme stratili veľa síl, ktoré potrebujeme veľmi rýchlo nazbierať, aby sme už o pár dní mohli byť mentálne a fyzicky pripravení na ligové boje,“ myslí si Madzin.

malaga navratka 2

Celkovo je aj prehra o 18 bodov (73:91) tak výraznou vzpruhou pred blížiacim sa ligovými zápasmi. „Malaga nám ukázala, ako sa hrá basketbal v skoro najvyšších európskych poschodiach. Asi sa nemusíme baviť o kvalite ACB ligy, keď sa pozrieme na ich súpisku, tak je tam niekoľko majstrov Európy, hráčov s niekoľkoročnými euroligovými skúsenosťami. Každý deň sa nepodarí popasovať sa proti takýmto hráčom. Toto nás môže posunúť len a len dopredu,“ vyhlásil Kotásek. Podobne to vnímal aj Kovac: „Lepších súperov, ako týchto, by sme nenašli v žiadnom prípravnom zápase. Bolo to skvelé pre nás individuálny a tímový rozvoj. Vieme, čo nás v európskych pohároch čaká.“

Dobrou správou pre slovenského šampióna je, že jeho púť európskymi pohármi sa finálovou prehrou neskončila. Už v polovici októbra odštartujú boje v Európskom pohári FIBA (FIBA Europe Cup). „Keď by som to mal zobrať z pohľadu FIBA Europe Cupu, tak skoro s každým sa dá hrať. Vždy proti nám stojí 5 ľudí. Malage sme ukázali, že musí hrať na vyššie obrátky. Donútili sme ich, aby sa do konca sústredili, to len vysiela správu, že sa s nami musí počítať. Ukázali sme, že aj s takýmto družstvom sa dá hrať, respektíve majstrom Fínska alebo vicemajstrom Maďarska,“ zamyslel sa Kotásek.

malaga navratka 4

Troma stretnutiami Patrioti už vedia, čo približne od Opavy, Keravnosu a Botegradu môžu očakávať. „Je to iný level, fyzickejší, aktívnejší. Rozhodcovia sú nekompromisní, pri akokoľvek náznaku ťa už varujú. Pre každého z nás, okrem Mihu Lapornika, to bolo niečo nové. Verím, že nám to prinesie skúsenosti, ako družstvo sa zlepšíme a tréneri už plus-mínus vedia, ako hráme. Teraz sme pripravení na FIBA Europe Cup a slovenskú ligu,“ dodal na záver Kovac.

Foto: fiba.basketball