• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Inter, Levice, Lučenec a Spišská Nová Ves. Nový ročník Alpsko-jadranského pohára bude mať z historického pohľadu najväčšie zastúpenie účastníkov SBL, čím sa potvrdzuje zámer o skvalitnení celej súťaže.

Reči o novej ére nadnárodnej súťaže neboli len slovami do vetra, čo potvrdzujú aj aktuálne informácie priamo z vedenia ligy. Dôležitou a pozitívnou správou je, že v Alpsko-jadranskom pohári bude mať slovenský basketbal početné a kvalitné zastúpenie. Až kvarteto účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy čaká medzinárodná konfrontácia. Prihlášku do súťaže už podali družstva aj z ďalších šiestich krajín.

„V ťažkých časoch, ktoré šport na Slovensku prežíva, sme veľmi radi, že môžeme priniesť aj pozitívne správy o účasti štyroch slovenských klubov v novom ročníku Alpsko-jadranského pohára. V súťaži sa okrem Patriotov z Levíc, pre ktorých to bude už šiesta sezóna, predstavia aj tradičné slovenské kluby s viacerými reprezentantmi na svojich súpiskách. Naša súťaž poskytuje možnosť kvalitnej medzinárodnej konfrontácie medzi tímami zo 7 krajín a sme presvedčení, že cestou takejto konfrontácie môžeme priblížiť náš basketbal k úrovni susedných krajín. Na základe aktuálne prihlásených družstiev to vyzerá tak, že nasledujúci ročník bude veľmi atraktívny. Za všetkých spomeniem napríklad Legiu Varšava, ktorá dáva dokopy silný tím a pracuje na návrate na basketbalové výslnie, kde ako 7-násobný majster Poľska patrí,“ povedal jeden z členov vedenia súťaže Marek Imre.

Ako už bolo spomenuté vyššie, neoddeliteľnou súčasťou tejto súťaže sú Patrioti Levice. „Žlto-zelení“ sú služobne najstarším tímom v súťaži a ako jediný celok hrali vo všetkých doterajších ročníkoch. Vždy sa dostali do play off a ich najväčším úspechom je finále zo sezóny 2017/2018. „Sme jediný tím v Alpsko-jadranskom pohári, ktorý odohral doteraz všetkých päť ročníkov súťaže a nemáme dôvod, aby sme nepokračovali aj ďalej. Máme v družstve najviac slovenských reprezentantov, preto to berieme aj ako určitý záväzok, poskytnúť im medzinárodnú konfrontáciu. Keďže FIBA poháre sú len pre bohaté kluby a pre náš región je to priveľké sústo, tak Alpsko-jadranský pohár je ideálnou súťažou. Momentálny reštart súťaže a jej posunutie o krok ďalej, čoho sme boli aj my iniciátorom, ho môže posunúť ešte ďalej a spraviť z neho postupne silnú stredoeurópsku ligu. Sme nesmierne radi, že sme za tých 5 rokov dokázali aj ďalším našim klubom, že takáto konfrontácia im môže oveľa viac pomôcť, ako uškodiť. Tešíme sa na nový ročník, v ktorom budeme reprezentovať klub, mesto, región a Slovensko, a budeme sa snažiť zlepšovať meno mužského basketbalu na Slovensku,“ vyjadril sa generálny manažér Levíc Ladislav Garaj.

reporthelios2 main

Tešiť sa môžu v Lučenci, kde tak vďaka medzinárodnej konfrontácii môžu zaspomínať na slávne časy E.S.O. Vedenie BKM skladá veľmi zaujímavý tím, ktorý určite bude mať vysoké ambície v lige a tiež v tejto súťaži. „Tento pohár vnímame ako prestížnu záležitosť pre medzinárodnú reprezentáciu nášho klubu, mesta, partnerov a fanúšikov. Podľa našich informácií bude mať budúci ročník najkvalitnejšie zloženie v histórii. Myslíme si, že takáto medzinárodná konfrontácia bude pre slovenské kluby aj pozitívnym prínosom pre rozvoj slovenských hráčov. Taktiež je to odmena pre našich verných fanúšikov za ich dlhoročnú podporu. Verím, že s ich podporou dosiahneme v tejto konfrontácii dobré výsledky. Veľkým úspechom by bol postup zo skupinovej fázy,“ uviedol prezident klubu Michal Matala.

Úplným nováčikom na nadnárodnej scéne budú Spišiaci. „Novovešťania“ štartujú novú éru, okrem kvalitného družstva sa dočkajú fanúšikovia aj atraktívnych zápasov so zahraničnými súpermi. „O Alpsko-jadranskom pohári sme uvažovali až od ďalšej sezóny, ale v čase, keď Žilina ohlásila koniec v SBL a všetci vieme o problémoch v Komárne, sme sa nakoniec rozhodli prihlásiť už v tomto ročníku, aby sme vynahradili divákom, ale aj hráčom, menší počet zápasov. Pred podaním prihlášky sme boli aj s trénerom priamo v Leviciach na stretnutí s Lacom Garajom a Marekom Imrem, ktorí nám ako najkompetentnejší dali všetky potrebné informácie o účinkovaní v Alpskom-jadranskom pohári. Som presvedčený, že táto medzinárodná konfrontácia nám všetkým pomôže napredovať. Očakávam hlavne dobrý a kvalitný basketbal, ktorý pritiahne ku nám do haly každého jedného fanúšika. Verím, že aj pre hráčov to bude väčšia motivácia hrať proti mimoslovenským družstvám. Určite prvý rok pôjdeme zbierať hlavne skúsenosti, a to nielen hráčske, ale aj manažérske a každé víťazstvo bude čerešničkou na torte. Chceme dôstojne reprezentovať klub, mesto Spišská Nová Ves a priniesť spišskonovoveskému fanúšikovi kvalitný šport,“ odznelo z úst generálneho manažéra Spišskej Novej Vsi Michala Búzu.

Štvrtým do partie bude Inter Bratislava, ktorý tak nadviaže na predchádzajúci ročník. V ňom hral súťaže pod hlavičkou FIBA, konkrétne kvalifikáciu Ligy majstrov a skupinovú fázu Európskeho pohára FIBA. „Žlto-čierni“ v dobrom svetle reprezentovali slovenský basketbal, pokračovať chcú v tom aj v Alpsko-jadranskom pohári. "Alpsko-jadranský pohár považujem v tejto dobe za veľmi vhodné spestrenie a doplnenie naviac, keďže nová sezóna sľubuje serióznejšie vnímanie a zastúpenie tejto nadnárodnej súťaže. Verím, že účasť v nej dokáže fanúšikom vykompenzovať očakávanú menšiu početnosť klubov v domácej súťaži," vyjadril sa generálny manažér Interu Michal Ondruš.  

Foto: Lukáš Droppan, Facebook