• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Je to ďalší úspech, ktorý sa nezmazateľne zapíše do histórie levického basketbalu. Európske dobrodružstvo Patriotov prináša nové dosiahnuté méty, ďalším míľnikom je premiérový úspech v druhej fáze Európskeho pohára FIBA. Vďaka výhre nad Haifou žije šanca, že by sa Levičanom mohol podariť ďalší zázrak z pohľadu postupu do štvrťfinále.

Ako odznievalo často v predzápasových rozhovoroch, tak k úspechu je potrebný 40-minútový výkon na najvyššej možnej koncentrácii a limitoch nasadenia. A to sa práve v Izraeli „žlto-zeleným“ podarilo dosiahnuť. V zápase viedli takmer 28 minút a svoju misiu s víťaznou bodkou zvládli aj bez Davida Abrháma a Jamesa Padgetta.

„Utorok nám priniesol vytúžené a veľmi potrebné víťazstvo. Samozrejme, užili sme si to, emócie boli vynikajúce a myslím si, že za bojovnosť v celom zápase sme si to aj zaslúžili. Vedeli sme, že len víťazstvo nám dúfa šancu dúfať a veriť, aby sme mohli stále hrať o postup. Na druhej strane ale musím povedať, že už aj výkony v domácich stretnutiach proti Haife a Kyjevu boli výborné. Už vtedy sme boli blízko k úspechu. Teší ma, že sa na súperovej palubovke podaril takýto výkon a prišla vytúžená výhra. Verím, že nás to povzbudí do ďalšieho priebeh,“ odznelo bezprostredne po zápase z úst trénera Patriotov Michala Madzina.

DSC 1977

Všetko sa odrazilo od zvládnutého úvodu, po ktorom Levičania získali herné sebavedomie a to rezultovalo do zisku vedenia. Žiadna panika neprišla ani po očakávanom tlaku Haify, súperovi dovolili vyhrávať najviac o 4 body. Sami napokon udreli v najlepšej možnej chvíli, v závere. „Bol to veľmi dôležitý zápas pre našu morálku a históriu klubu. Prvýkrát sa podarilo dostať do druhej fázy Európskeho pohára FIBA a premiérovo v nej získať víťazstvo. Teraz potrebujeme, aby Karhu vyhralo zostávajúce zápasy a my sa pokúsili proti Kyjevu o ďalší zázrak. Už raz nám šťastie k postupu pomohlo, ale celkovo je to pre nás super, pretože sme si ukázali, že vieme hrať náš basketbal. Dokázali sme uspieť v Izraeli, čiže môžeme byť na seba hrdí. Po dvoch tesných domácich prehrách sme si zaslúžili vyhrať po kolektívnom výkone.Od prvej minúty bolo vidieť, že chceme vyhrať, boli sme hladní po úspechu. Vyhrali sa to obranou, bojovali sme o každú loptu a zvládli sme to aj napriek vyššiemu počtu faulov na našej strane. Boli sme na tento zápas mentálne pripravení,“ hodnotil výhru autor 14 bodov Ben Kovac.

Pred zápasom bola situácia v J-skupine celkom otvorená. Najbližšie k postupu malo Karhu, všetci ostatní mali pri rôznych scenároch šancu na pokračovanie. Do toho všetkého sa zamiešali teraz Patrioti, ktorí by sa opätovne mohli pokúsiť o ďalší zázrak. Už raz sa im z poslednej priečky podarilo predrať na druhé miesto.

DSC 2188

„Bolo to veľmi ťažkých 40 minút. Prišiel moment, kedy sme prišli o vybudovaný náskok a domáci tím sa dostal do vedenia o 3 body. Som veľmi rád, že sme v tom čase zostali pokojní, súdržní, zabrali a dostali sme zápas opäť pod našu kontrolu. Dôvody úspechu možno hľadať v každej maličkosti na palubovke a v každom hráčovi, ktorý vybehol na palubovku a urobil maximum pre tím. To bol podľa mňa kľúč k úspechu,“ myslí si kouč Levíc.

Nečakaným hrdinom pri víťazstve jeho tímu bol Kovac. Ako povestný 6. hráč ukázal svoju dôležitosť pre tím, korunoval ju pravdepodobne rozhodujúcou trojkou na 70:61: „Mal som dobrý deň, ale vďaka patrí spoluhráčom za to, že ma nachádzali v dobrých momentoch. Platilo to aj o ostatných, dobre sme si posúvali loptu. Pre moje sebavedomie je to dobré, ale je to jedno, teraz som bol ja, nabudúce to môže byť niekto iný, ale dôležitá je tímová výhra.“

DSC 2243

Víťazstvo 74:64 pomohlo nielen z pohľadu skóre pri rovnosti bodov, ale zároveň posunulo Karhu už medzi najlepšiu osmičku. Teraz budú Patrioti fínskemu šampiónovi fandiť, aby si to s Kyjevom mohli rozdať o postup. „Pred vstupom do druhej fázy sme nevedeli, čo nás čaká. To platilo aj na začiatku, keď sme mali 0-3 a minimálnu šancu postúpiť. Teraz je to rovnaká situácia, dlho sme boli na štvrtom mieste a stále môžeme zabojovať o druhú priečku. Stále je šanca na zázrak,“ uviedol Kovac.

Ak sa podarí Karhu v oboch prípadoch zvíťaziť, tak o všetkom sa rozhodne v stredu 8. februára o 19.30 h, kedy je na programe zápas Kyjeva s Levicami. „Samo o sebe je toto víťazstvo veľmi cenné. Ukázali sme, že aj s takým súperom, ako je Hapoel Haifa na jeho palubovke, sme dokázali vyhrať. Budeme teraz fandiť Karhu (úsmev), aby sme si týmto úspechom udržali šancu na postup. Dôležité je, že to, čo sme mohli ovplyvniť my, sme urobili najlepšie ako sme vedeli. Verím, že ostatné výsledky teraz prispejú k tomu, aby sme mohli aj naďalej dúfať a bojovať o postup,“ dodal na záver Madzin.

Foto: Lukáš Droppan