• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti BC Prievidza si užili krátku prestávku od nahusteného zápasového programu, ale už v utorok sa pre nich opäť začína účinkovanie na dvoch frontoch. Proti francúzskemu BCM Gravelines Dunkerque odštartujú druhú fázu Európskeho pohára FIBA.

BCM Gravelines-Dunkerque – BC Prievidza

Sportica aréna, utorok 13. decembra o 20.00 – štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Na úvod čaká úradujúceho majstra víťaz B-skupiny francúzsky Gravelines. Tomu sa zatiaľ v domácej Pro A lige zatiaľ nedarí podľa predstáv, s bilanciou šiestich výhier a rovnakého počtu prehier je v strede tabuľky na deviatej pozícii. „Dúfam, že sme po víťaznom zápase s Handlovou nabrali trochu viac sebaistoty. Povedal som, že sa potrebujeme viac presadiť na palubovkách súperov. V utorok nás vo Francúzsku čaká ďalší veľmi ťažký súper, ktorý je tiež veľmi silný na svojej palubovke. Ideme s ambíciou zahrať kvalitne a pokračovať v našej jazde, v ktorej sme boli zatiaľ celkom úspešní,“ vyjadril sa pred zápasom tréner Prievidze Miljan Čurovič.

Na medzinárodnej scéne sú opäť po troch sezónach a ich jasnou ambíciou je miešať kartami v silnej konkurencii. V Európskom pohári FIBA si zabezpečili postup už pred záverečným zápasom, skupinu vyhrali so štyrmi víťazstvami a dvoma prehrami. Francúzsky tím je pestrou zmesou národností, tréner Christian Monschau má štyroch Američanov, po jednom Britovi, Belgičanovi a dokonca majú aj basketbalistu zo Stredoafrickej republiky. „Majú dvoch hráčov z NBA, legendu európskeho a svetového basketbalu Pietrusa a celkovo majú veľmi dobre poskladané družstvo. Hrajú disciplinovane a tvrdo. Myslím si, že keď podáme normálny výkon, tak by sme po zápase mohli byť spokojní. Neznamená to, že sa nedá s nimi hrať,“ myslí si Čurovič. Reč je o americkom krídelníkovi Richardovi Solomonovi a rozohrávačovi Justinovi Cobbsovi. V tíme je aj jedna z legiend francúzskeho basketbalu Florient Pietrus. Medzi dôležitých hráčov patrí aj Kyle Gibson a Myles Hesson.  

Okrem Gravelines sú súpermi Prievidze v L-skupine turecký Demir Insaat a belgické Antverpy Giants. „Nemáme čo stratiť. Úspechom je už len to, že sme postúpili z prvého kola. Do zápasu ideme na sto percent, budeme bojovať. Ideme za každú cenu zabojovať. Celkovo na nás čakajú lepší hráči, lepšie tímy. Nie sme v pozícii outsidera, ale nemyslím si, že by sme nemohli prekvapiť,“ povedal rozohrávač Mário Ihring. Hlavne istanbulský tím prešiel do ďalšieho kola bez väčších problémov, tréner nemusel žiadneho z hráčov nechať v priemere v zápase viac ako 28 minút. V domácej lige má na konte štyri víťazstvá a šesť prehier, čo ich radí na deviate miesto zo 16-členného pelotónu. Belgičania ako jediní z konkurencie nevyhrali svoju skupinu, sú však druhým najlepšie doskakujúcim tímom súťaže (priemer 41,4 lôpt). „Spomíname rozpočty, sú to tímy, ktoré sú niekde inde ako my. My ideme do toho s bojovnosťou, srdcom a vecami, ktoré chceme predviesť. Verím, že to tímy nebudú mať ľahké, keď prídu k nám do Niké arény,“ prezradil Čurovič.

S účasťou v druhej fáze sa Európskeho pohára FIBA sa natíska otázka nových tvári v prievidzskom tíme. „Niečo sa dojednáva. Dúfam, že už čoskoro budeme mať posily,“ odpovedá prievidzský kormidelník.

Foto: fiba.com