• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Víťazný vstup do druhej fázy Európskeho pohára FIBA a prvé víťazstvo z palubovky hostí. Basketbalisti Prievidze dokonale zaskočili ďalšieho favorita, tentoraz si to prehrou „odskákal“ francúzsky BCM Gravelines-Dunkerque.

Slovenský zástupca začal dobre, favorita sa nezľakol a od úvodu bol minimálne po streleckej stránke lepším súperom. „Jeden z najťažších zápasov, aké som hral. Hralo sa vo vysokom tempe, bol to odlišný štýl basketbalu oproti tomu slovenskému. Vstúpili sme do zápasu veľmi agresívne, oni naproti tomu začali veľmi zaspato. Hrali doma, boli favoritmi. My sme však chceli ukázať, že vieme hrať. V druhej štvrtine sa ukázala ich lepšia príprava,“ začal s hodnotením rozohrávač Prievidze a ústredná postava duelu Andre Jones.

Ešte v závere prvej štvrtiny dovolili hráčom Gravelines zrovnať skóre zápasu, ale napokon po 10 minútach viedli najtesnejším možným rozdielom – 28:27. V druhej 10-minútovke však prišla strelecky hluchá chvíľka, ktorá stála tím víťazstvá aj v predchádzajúcich dueloch na palubovkách hostí. Francúzi sa od Prievidze odtrhli, po dvoch štvrtinách vyhrávali 53:42. „Tréner nám cez prestávku povedal, aby sme zlepšili obranu v podkošovom priestore. Súper nám v tomto priestore dával mnoho bodov a získaval tiež doskoky, na čo nie sme zvyknutí. Po prestávke sme premenili dôležité strely a na druhej strane, vtedy keď sme potrebovali, tak sme ich dokázali zastaviť,“ uviedol Jones.

Oproti zápasom v prvej fáze ukázali zverenci trénera Miljana Čuroviča väčšiu psychickú odolnosť. „V šatni sme si povedali o veciach, ktoré jednoducho v prvom polčase nefungovali. Povedali sme si, že ideme bojovať na sto percent, pretože je možnosť vyhrať tento zápas, keď podáme výkon, aký sme potom podali,“ povedal kormidelník Prievidze. Tieto slová sa napĺňali v ďalšom priebehu, po prestávke opäť vyšli na palubovku sebavedomo, premieňali strely a krok po kroku sťahovali z dvojciferného manka. „Bojovali sme v obrane a v útoku sme si dobre podávali loptu, hľadali sme vo voľnej pozícii spoluhráča. To podľa mňa rozhodlo, tímová hra, trpezlivosť a bojovnosť,“ myslí si Batina.

Obrat prišiel napokon v záverečnej štvrtine, Maričov úspešný pokus priniesol tímu štyri minúty pred koncom vedenie. „Naše pevné nervy, naša konzistentná hra počas celých 40 minút hlavne v útoku, kde sme si zaslúžili premeniť dôležité strely. Naša sebaistota nám dodala pevné nervy, keď sme premieňali strely a trestné hody,“ vymenováva Čurovič dôvody víťazstva svojho tímu. Práve návrat do zápasu sa ukázal ako rozhodujúci pre konečný výsledok. Prievidzi vychádzali kľúčové akcie a v streľbe za tri body mali takmer 47% úspešnosť. V tomto ukazovateli zaznamenali o 30 bodov viac ako ich súper. „Bolo to trochu šťastia, trochu prípravy. Chlapci, ktorí trénujú a veria si, to premenili. Je to určite skvelé pre tím ako celok. Pred zápasom sme vedeli, že u súperov nám to tak nešlo. Hovorili sme, že by sa to mohlo zlomiť. Je to pre nás veľký moment, že sme dokázali mimo našej palubovky uspieť,“ dodal Jones.

Prievidžania ustáli aj dramatický záver, súpera donútili k ťažkým a nepripraveným strelám a na druhej strane v útoku premieňali všetko, čo bolo potrebné. Výsledok bol jasný – víťazstvo 98:95 a prvý európsky triumf z hosťujúcej palubovky. „Každé víťazstvo je dôležité. Dobré je, keď vyhráš proti takémuto tímu. Nebude to znamenať nič, ak v tom nebudeme pokračovať. V každom zápase musíme bojovať. Ukázali sme, že sa dá vyhrávať aj vonku,“ prezradil Batina.

Foto: fiba.com