• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už im to nik nezoberie, Patrioti Levice si pre seba vybojovali historicky prvý triumf v Európskom pohári FIBA. V Botevgrade dokázali skoliť nielen doterajšieho suveréna svojej skupiny, ale z Bulharska si najmä odnášajú pokračujúcu nádej na postup v súťaži. To všetko po výkone, ktorý sa približoval tomu z Malagy.

Výhra „žlto-zelených“ sa vo veľkej miere odvíjala od dobrého vstupu do stretnutia, čo bol problém v doterajších vystúpeniach v Európskom pohári FIBA. Domáci Balkan nepustili ani na jediný moment do vedenia, sami začali diktovať od prvej minúty dianie na ihrisku. „Vždy sa hrá lepšie a príjemnejšie, keď vyjde vstup do zápasu. Som rád, že sme tentokrát mali dobré nasadenie. Využili sme možnosti, strely nám padli a zápas sa tak otvoril štýlom, že sme si verili a mali počas celého času dobrú energiu. Mali sme dobré defenzívne nasadenie, zatvorili sme im asi základné opcie a poriešili doskok. Nedali sme im ako keby možnosť druhých šancí, tým sme si asi vytvorili také 'poloútoky' do nepripravenej obrany súpera,“ vravel bezprostredne po zápase spokojný tréner Levíc Michal Madzin.

Absenciu rozohrávača Draška Kneževiča sa podarilo zakryť veľkým individuálnym predstavením Mihu Lapornika. Reprezentant Slovinska zakončil duel s 33 bodmi na svojom konte, vrátane 7 úspešných pokusov za tri body: „Nemyslím si, že sa mi podarilo dať toľko bodov počas mojej profesionálnej kariéry. Je to asi moje kariérne maximum.“

Nebolo to však len o ňom, ale každý hráč priložil svoju ruku k dielu. To sa prejavilo aj v ďalších štvrtinách, v ktorých bolo vedenie Patriotov dvojciferné a bulharský tím nepúšťali výraznejšie do boja o úspech, prípadne potvrdenia postupu do ďalšej fázy súťaže. „Možno sme boli v prvom vzájomnom zápase trochu prekvapení, ale teraz sme sem prišli pripravení a nenechali sme si zobrať víťazstvo. Aj napriek užšej rotácii, každý do toho vložil 100 percent. Hrali sme ešte na viac percent a konečne máme tento úspech,“ myslí si krídelník Ben Kovac.

DSC 7803

V druhom polčase sa predsa len ukázala aj sila aktuálneho majstra Bulharska. Balkan drobnými krokmi sťahoval vedenie a v záverečnej štvrtine si vybojoval ešte nádej na zvrat negatívne vyvíjajúceho sa stretnutia. „Balkan ukázal v druhom polčase extrémnu agresivitu a nasadenie, to všetko podporené publikom. Z 'donútenia' bolo cítiť, že to chcú zvrátiť, ale som rád, že v kľúčových momentoch sme sa dokázali z toho vyhrabať a udržali zápas vo svojich rukách. Rozhodlo, že sme ubránili a premenili strely, ktoré nás dostali opäť do takého pokojnejšieho vedenia,“ uviedol Madzin.

Kritický okamih prišiel najmä 160 sekúnd pred koncom, keď domáci Ivanov trojkou stiahol na 60:65 a aj s podporou publika zacítil Botevgrad šancu na obrat. Z levickej strany prišla ideálna odpoveď, „and-one“ Kovaca s rovnakou bodovou hodnotou. „Všetci piati hráči Balkanu, čo boli na palubovke, tak začali dosť agresívne. Päť-šesť minút sme boli trochu stratení na ihrisku, ale potom sme vrátili k našej hre a Ben Kovac navyše premenil niektoré ťažké strely, čím sme sa opäť zdvihli. Toto víťazstvo sme si zaslúžili a vybojovali sme si ho ako tím,“ vyhlásil Lapornik.

DSC 7917

8 bodmi v rade si slovenský šampión opäť vytvoril komfortný bodový náskok, ktorý napokon vyústil vo vytúžený úspech. „Je normálne, že niekedy príde aj únava alebo súper urobí bodový úsek. To je basketbal, stáva sa to. Keď však bude hrať každý zápas takto, ako to bolo proti Balkanu, tak bude proti nám ťažké hrať. Hrali sme kolektívne, keď budeme hrať agresívne, posúvať si loptu, tak to nebudú mať naši súperi proti nám jednoduché,“ povedal ku koncovke Kovac.

Na konci mohla vypuknúť zaslúžená radosť, po úspechoch v kvalifikácii Ligy majstrov sa konečne dostal víťazný pocit aj v Európskom pohári FIBA. Botevgrad už tak bude navždy miestom, ktoré bude spojené s historicky prvou výhrou Patriotov v tejto súťaži. „V prvom rade, je to dôležité pre nás, že sme si ukázali cestu, ako by sme mohli byť úspešní aj na tejto úrovni. Potešme sa, ale verím, že to dokážeme preniesť aj do ďalších zápasov. Teším sa a ďakujem chlapcom, že ho takto vybojovali. Som rád, že sme sa takýmto štýlom k nemu dopracovali. Myslím si, že s dobrým pocitom môžeme cestovať do Levíc,“ neskrýval radosť kouč Levíc.

DSC 7589

Jeho zverenci si vďaka tomu zachovali stále reálnu nádej na pokračovanie v súťaži, najmä vzhľadom na to, že to pred dvoma domácimi zápasmi majú vo svojich rukách. „Z tohto dôvodu som sem prišiel, je to pekná vec pre tento klub, že mohol získať historicky prvé víťazstvo v Európskom pohári FIBA. Môžeme na tomto budovať,“ myslí si Lapornik. Spolu s výhrou Opavy v Keravnose je celé dianie v D-skupine otvorenou záležitosťou. „Pre každého je to veľmi dobrý pocit a len začiatok. Videli sme, že na tejto úrovni hrať vieme. Môžeme teraz v tom pokračovať v dvoch domácich stretnutiach. Dúfam, že príde čo najväčší počet fanúšikov, aby nás podporili,“ dodal na záver Kovac.

Foto: fiba.basketball