• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Prievidze priniesli slovenskému mužskému basketbalu najväčší úspech za poslednú dekádu. Nielenže dokázali v Európskom pohári FIBA konkurovať oveľa silnejším a rozpočtovo väčším klubom, troma víťazstvami si dokázali zabezpečiť postup do ďalšej fázy súťaže.

„Je to fantastický pocit. Našou prácou sme doma rozhodli o našom postupe do ďalšieho kola Európskeho pohára FIBA. Ako nováčik sme sa prihlásili do tejto súťaže. Myslím si, že sme zahrali slušnú skupinovú fázu. Som rád, že sme dokázali postúpiť do ďalšieho kola. Musím pripomenúť, že ešte ako hráč sme hrali s Lučencom európsky pohár. Málokto si to bude pamätať, ale tiež sme tuším v roku 2003 postúpili do ďalšej fázy. Vedenie nám veľmi pomohlo na ceste k postupu do druhého kola. Vytvorili nám na to podmienky a všetko okolo, čo sme potrebovali. Sme aj im vďační za túto pomoc. Chutí to fantasticky,“ povedal po zápase tréner Prievidze Miljan Čurovič.

Výkon slovenského šampióna postupne počas skupinovej fázy gradoval, najskôr prišlo domáce víťazstvo proti Bukurešti, po ktorom nasledovala trojzápasová šnúra prehier. Prievidžania však zabrali v správnych okamihoch, víťazstvom s Herzliyou si udržali postupovú nádej a po triumfe nad Sofiou idú ďalej ako najlepší „lucky looser“ vo svojej konferencii. „Myslím si, že sme postúpili tvrdou prácou. Máme vynikajúceho trénera, odvádza vynikajúcu robotu. Rozpočtovo sme absolútne niekde inde ako ostatné tímy, ale aj tak im dokážeme konkurovať. Možno nám niekedy chýba oproti týmto tímom basketbalová kvalita, ale vynahrádzame to bojovnosťou, silou a energiou. Sme strašne radi. Povedal by som, že je to určitý medzník – postúpiť do druhého kola v takejto veľkej európskej súťaži. Dúfam, že budeme aj naďalej predvádzať dobré výkony a Slováci budú na nás hrdí,“ odpovedal Richard Körner na otázku, čím si jeho tím zaslúžil postup do ďalšej fázy Európskeho pohára FIBA.

Veľkú bojovnosť a nasadenie predviedli „Čurovičovci“ hlavne v záverečných dvoch domácich stretnutiach, v ktorých sa rozhodovalo o pokračovaní v súťaži. Proti Sofii sa opäť chytili už v úvodnej štvrtine, väčšinu zápasu vyhrávali a nezlomili sa ani v momentoch, keď na nich súper vyvíjal veľký tlak. „Tímová hra, bojovnosť. Chceli sme viac, v obrane sme výborne rotovali. Dobre sme hrali, podávali sme si loptu. Rozhodla dobrá obrana. Padalo aj nám za tri body aj kvôli tomu, že sme hrali dobre. Hrali sme opatrne, trpezlivo a potom to padá aj v útoku. Ťažký zápas, ale veľké víťazstvo,“ zhodnotil víťazné stretnutie kapitán tímu Marko Batina.

Prievidza predviedla v záverečnej 10-minútovke dokonalú trojkovú kanonádu, päť úspešných pokusov zlomili odpor bulharského celku. „Trojky nám na konci padli. Trochu sme sa od nich odtiahli. Taký ťažký zápas. Som strašne rád, že sme ku koncu dali štyri trojky,“ uviedol Körner. Svojich zverencov komplexne pochválil za predvedený výkon aj postup tréner Čurovič: „Nikdy nehodnotím basketbal tak, že nám padli alebo nepadli strely. Bolo treba ubrániť súpera, čo sa nám podarilo. Robili nám obrovské problémy s útočným doskokom, som rád, že sme aj to skontrolovali v okamihoch, keď sa zápas lámal. Som šťastný, že trojky nás posunuli k víťazstvu. Každý hráč sa totiž snaží svojou energiou a dohodnutými vecami ovplyvniť našu hru. Nie vždy sa podarí každému hráčovi dokázať tie veci, ktoré chceme. Som však rád, že sme vyhrali ako tím. Veľa urobili náhradníci, ale každý jednotlivec, ktorý nastúpil, urobil veľa pozitívnych vecí.“

Slovenský majster už pozná aj mená svojich súperov v ďalšej fáze Európskeho pohára FIBA, v L-skupine narazia na belgické Antverpy Giants, francúzsky BCM Gravelines a turecký Demir Insaat. Úvodné stretnutie je na programe 14. decembra, Prievidza sa v ňom predstaví na palubovke francúzskeho celku.

Foto: Fiba.com