• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Jediný slovenský zástupca v pohárovej Európe zostal aj po utorku v hre o postup. Značne oslabení Levickí Patrioti predviedli opäť svoju silu, keď zdolali druhý celok maďarskej ligy Egis Körmend.

Tréner úradujúceho majstra Teo Hojč počítal pred zápasom straty, do dôležitého stretnutia Alpsko-jadranského pohára nemohli zasiahnuť pre zranenia Martin Bachan a Boris Bojanovský, z osobných dôvodov nebol k dispozícii ani Lawrence Alexander. Pre úzku rotáciu tak povolali do tímu Martina Danieliča. Možno aj preto začali Patrioti tak pozvoľna, prvá štvrtina sa totiž niesla v uvoľnenejšom duchu, na oboch stranách sa hralo prakticky bez obrán. To viac vyhovovalo maďarskému celku, ktorý si rýchlo získal vedenie. „Problémom bol možno v tom, že chlapci presne nevedeli, čo chceme v tomto zápase. Úvod bol z oboch strán taký hore-dole, bez nasadenia, ako keby to bol tretí deň Memoriálu bratov Kleinovcov. Potom však podľa mňa oba tímy začali hrať tvrdšie, moji hráči začali hrať naplno. Videl som a cítil som, že chcú vyhrať. Zomkli sa a začali hrať podľa mňa dosť dobrý basketbal,“ začal Hojč pozápasové hodnotenie.

Od druhej 10-minútovky začal duel naberať na vážnosti, pritvrdilo sa v defenzíve a tiež v útoku to už ani jeden tím nemal také jednoduché. „Bol to dobrý a vyrovnaný zápas. Súper hral veľmi rýchlo, museli sme si na to zvyknúť, aby sme hrali podobne ako oni. Začali sme hrať fyzickejšie. Uvedomili sme si, že hrajú veľmi dobre a že sa im v tomto musíme vyrovnať. Nemohli sme dovoliť, aby nám na domácej palubovke utiekli,“ zamyslel sa nad zápasom Steven Davis. Domácim basketbalistom výrazne pomohla lavička, ktorá bola síce paradoxne užšia ako obvykle, ale svojou energiou sa podieľala na obrate. „Musel som využiť mladých, pretože naša lavička bola dosť úzka. K tomu sa zranil Krajčovič, preto museli hrať. Som rád, že každý z tejto trojice priniesol nejakú pozitívnu vec na ihrisku. To sa od nich aj čaká,“ povedal tréner Levíc.

„Žlto-zelení“ postupne začali Körmendu odchádzať, ale v druhom polčase maďarský zástupca ukázal, prečo patrí vo svojej lige k špičke. Z 11-bodového manka sa rýchlo dostal a až do samotného záveru mal šancu ukončiť levické nádeje na postup zo skupiny. „Tréner nám prizvukoval, aby sme im nedovolili otvorené strely, pretože to je tím s výbornou úspešnosťou streľby za tri body. Urobili sme to, čo bolo potrebné, zastavili sme ich v správnych momentoch a nakoniec z toho bolo víťazstvo,“ prezentoval svoj názor Davis. V závere práve americký pivot premenil dôležité strely, ktoré sa napokon ukázali ako víťazné. „Mali sme dobrú formu, potom sme museli striedať. Na ihrisku boli mladí hráči, pre ktorých to nebolo ľahké. Vtedy sme išli trošku dole, ale potom sme to celkom dobre podľa mňa ukontrolovali. Körmend má dobré mužstvo a hráčov, túto sezónu veľa zápasov vyhrávajú, preto im to nebolo jedno a chceli tento zápas vyhrať,“ prezradil Hojč svoj pohľad na druhý polčas.

Levickí Patrioti tak po utorku zostali v hre o postup, navyše na domácej palubovke ešte súťažný zápas v aktuálnom ročníku neprehrali. Pred vianočnými sviatkami ich ešte čaká doma nebezpečná Žilina a následne potom rozhodujúci duel Alpsko-jadranského pohára proti Grazu. „Jeden z cieľov bol vyhrať zápas, čo sa nám podarilo a zostali sme tak v hre o postup z tejto ťažkej skupiny. Teraz je všetko v našich rukách, ale treba sa najskôr sústrediť na zápas so Žilinou. Bude to náročné. Dúfam, že sa načas vráti Lawrence Alexander, možno sa pridá aj Martin Bachan, to by nám pomohlo, pretože by sme mali väčšiu rotáciu. Po Žiline potom budeme rozmýšľať nad Grazom,“ zakončil Slovinec hodnotenie.

Foto: Lukáš Droppan