• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nie každý deň môžeme napísať, že by si slovenský tím mohol pomerať sily s družstvom zo Španielska. Patriotom Levice sa toto podarilo, vo finále kvalifikácie Ligy majstrov vyzvú Unicaju Malaga. Pre mnohých to bude basketbalových sviatok a vrchol doterajších kariér. Prinášame vám predstavenie súpera a vyjadrenia trénera Michala Madzina s pivotom Borisom Bojanovským.

Kvalifikácia Ligy majstrov – finále (nedeľa 25. septembra o 12.30 h):

Unicaja Malaga – Patrioti Levice

Zo šiestich tímov na kvalifikačnom turnaji v Malage zostali už len dvaja, domáci tím a šampión Niké SBL. Vo finále si zahrajú o miesto v skupinovej fáze, do ktorej sa družstvo zo Slovenska v histórii súťaže ešte nikdy nedostalo. Unicaja naproti tomu má bohaté skúsenosti z európskych súťaží, je víťazom Európskeho pohára (Eurocupu) z roku 2017, respektíve účastníkom Final Four Európskej ligy (Euroligy) z roku 2007. Španielsku ligu vyhrala v roku 2006, tamojší pohár ešte o rok skôr.

„Vo vysnenom finále nás čaká domáci tím Malagy, ktorý pôsobí v najlepšej lige Európy. Odkedy vyhrali Európsky pohár (Eurocup), tak za posledných päť rokov zložili najsilnejšie družstvo. Je to veľká individuálna sila, neskutočný tlak v obrane a domáce prostredie (úsmev). Bude to veľmi ťažký zápas, ale obrovská motivácia a výzva. Nie je každodennou záležitosťou, že si môžeme zahrať proti účastníkovi ACB ligy reálny súťažný zápas a ešte keď ide o finále kvalifikácie Ligy majstrov. Je to niečo špeciálne a ideme si to aj patrične užiť,“ prezradil z Malagy tréner Patriotov Michal Madzin.

Slovenský zástupca predvádza v Španielsku zatiaľ víťaznú jazdu, najskôr vo štvrťfinále poslal domov maďarského vicemajstra Egis Körmend a v semifinále suverénne triumfoval nad aktuálnym majstrom Fínska Karhu Kauhajoki. Teraz je pred nimi rozhodne najťažšia skúška a výzva, pre mnohých dokonca vrchol profesionálnej kariéry. „Myslím si, že zatiaľ sme podľa mňa prekvapili väčšinu ľudí. Našimi výkonmi sme si to zaslúžili. Tešíme na stretnutie proti tak kvalitnému tímu, akým Malaga je. Majú širokú rotáciu, 12 schopných a kvalitných hráčov. Bude tam ťažké hľadať slabšie stránky, preto sa musíme sústrediť na náš výkon,“ uviedol na ich adresu pivot Boris Bojanovský.

IMG 004

Malaga v piatok demonštrovala svoju silu, do finále kvalifikácie sa dostala po dominantnom víťazstve nad holandským Heroes Den Bosch (114:58). V kádri má viacero hviezd európskeho formátu, nad všetkými vyčnieva dvojica Dario Brizuela a Alberto Diaz, čerství majstri Európy v drese Španielska. „Myslím si, že najväčšia sila Malagy je v obrane. Ukázali to aj v semifinálovom zápase, v ktorom neskutočným tlakom a agresivitou donútili súpera k mnohým stratám, po ktorých mali ľahké zakončenia. Z toho pramenil aj ten bodový nástrel, ktorý mali,“ zamyslel sa kouč Levíc.

Jeho zverenci odohrajú tretí zápas v priebehu piatich dní, aj v tomto ohľade je výhoda na strane Unicajy. Ako však už Patrioti v Malage neraz ukázali, papierové predpoklady a predpovede často vedia zahodiť do koša. „Snažíme sa maximálne využiť voľné dni, aby hráči dokázali zregenerovať. Samozrejme, tak ťažké zápasy, ako sme odohrali v tak krátkom čase, už určite každý cíti. Verím, že ešte nájdeme dostatok síl na to, aby sme zabojovali aj vo finále. Kiežby bolo výhodou, že tlak bude na strane súpera (úsmev). Taký tím, ako má Malaga, je tak skúsenejším družstvom, s tak skúsenými hráčmi, že sú zvyknutí hrať práve takéto zápasy pod tlakom,“ vyhlásil Madzin.

IMG 011

Pre jeho hráčov sa mení aj nastavenie na začiatok duelu, finále kvalifikačného turnaja sa uskutoční netradične v nedeľu už o 12.30 h. V Španielsku je to však bežný čas na ligové zápasy. „Je to trochu skôr, ako sme zvyknutí. V pohode ráno vstaneme, dáme si dobré raňajky a budeme pripravení. Treba hrať hlavne s energiou, nenechať sa od začiatku zastrašiť. Musíme hrať tvrdo a dúfať, že budeme mať dobrý deň, padnú nám nejaké strely, odstavovať na doskoku a hrať poctivo,“ uzatvoril Bojanovský.

Foto: fiba.basketball