• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Liga má síce krátku prestávku, ale pre niektorých štartujú pohárové povinnosti. Najskôr sa pozrieme na Spišských Rytierov, ktorí si druhý rok po sebe zahrajú v Alpsko-jadranskom pohári. „Novovešťanov“ čaká v D-skupine chorvátsky Zabok, slovinská Rogaška a na úvod stretnutie v rumunskom Temešvári. Prinášame vám reakcie z tábora Spišiakov pred vstupom do súťaže.

Alpsko-jadranský pohár – D-skupina (streda 12. októbra o 17.30 h):

SCM OHMA Mozzart Bet Temešvár (Rum.) – Spišskí Rytieri

Rytieri si v predchádzajúcom ročníku premiérovo vyskúšali Alpsko-jadranský pohár, pri svojej prvej účasti sa dostali do Final Four, konkrétne do semifinále. Dobrá skúsenosť z pôsobenia sa pretavila do pokračovania v tejto súťaži, čo teší trénera Tea Hojča: „Všetci v klube sme radi, že môžeme hrať medzinárodnú súťaž, ktorá je dôležitá z pohľadu zlepšovania úrovne slovenskej ligy, nášho klubu a slovenských hráčov, ktorých máme pomerne dosť. Aj kvôli nim sme chceli hrať medzinárodnú súťaž, aby mohli rásť a rozvíjať sa. Toto sú najpodstatnejšie veci, pre ktoré sme sa rozhodli hrať Alpsko-jadranský pohár. Ako tím budeme cestovať, budeme spolu a verím tomu, že to pomôže k ešte lepšej tímovej chémii.“

Niektorí hráči už majú skúsenosti z medzinárodnej konfrontácie, pre mnohých to bude nová výzva. Alpsko-jadranský pohár sa svojou úrovňou každý rok zdvíha, čo dokazuje aj účasť viacerých popredných tímov z okolitých krajín. „Je to pre mňa nová súťaž, keďže som ju ešte nehral. Sám som zvedavý, akú bude mať úroveň. Chceme ísť k tomu ako v lige, od zápasu k zápasu. Spravíme všetko, aby sme v stredu zvíťazili,“ vyjadril sa krídelník Spišiakov Tomáš Mrviš.

IMG 0084

„Novovešťania“ síce na úvod nového ligového ročníka neuspeli, ale následne si zaknihovali dve víťazstvá – proti Komárnu a Svitu. Do Alpsko-jadranského pohára tak vstupujú v dobrej nálade. „Tri ligové zápasy nám určite pomohli, aby sme mohli vidieť nejaké veci. Hlavne som spokojný s tým, ako sme každé stretnutie hrali lepšie, ako to predošlé. Ešte sme však ďaleko od toho, kde by sme mohli byť. Je ešte mnoho vecí, na ktorých individuálne a kolektívne musíme pracovať. Sme ešte vo fáze, kedy sa spoznávame,“ myslí si Hojč.

Na úvod jeho zverencov čaká najdlhšia cesta a už rozbehnutý súper, Temešvár. Držiteľ divokej karty už vstúpil do Alpsko-jadranského pohára, v rámci tzv. Opening Eventu zvíťazil nad Zabokom (88:63) a Rogaškou (103:97). Celkovo vzbudzuje rumunský tím rešpekt. „Samozrejme, pozreli sme si dva zápasy Temešváru v Alpsko-jadranskom pohári. Sezónu začali super, celkovo majú na konte 6 výhier v rade. Toto hovorí dosť o tom, o aké silné mužstvo ide. Nosnými hráčmi Temešváru sú hlavne legionári, väčšina z nich má cez 30 rokov, ktorí odohrali mnoho sezón v silných súťažiach. Je to skúsené družstvo, ktoré hrá veľmi systémovo a veľmi inteligentne. V obrane a v útoku sú tímoví, body sú tak rozložené na 5-6 hráčov. Hrajú tiež dostatočne tvrdo a múdro,“ uviedol tréner Rytierov.

IMG 0385

Je jasné, že jeho tím nečaká nič jednoduché, ale slovenský zástupca sa rád opäť po roku predstavil v play off. „Našim cieľom v Alpsko-jadranskom pohári je postup zo skupiny, aj keď vieme, že to nebude vôbec jednoduché. Ideme sa pobiť o účasť v ďalšej fázy súťaže. Chceme tiež túto súťaž využiť k zlepšovaniu svojej hry a tímovej chémie,“ dodal na záver Hojč. Rumunský tím sa prípadným úspechom môže už teraz výrazne priblížiť k postupu do play off. "Považujem ich za najsilnejší tím v našej skupine. Každý tím v našej skupine má silu, nie nadarmo ide o skupinu smrtu. Z hľadiska družstva a skúseností majú Rytieri najsilnejšiu zostavu. Očakávam kvalitný basketbal, s čo najväčšou účasťou fanúšikov," uviedol tréner Temešvráru Dragan Petričevič pre oficiálnu klubovú webstránku. 

Program Spišských Rytierov v D-skupine Alpsko-jadranského pohára:

12. októbra o 17.30 h: SCM Ohma Temešvár (Rum.) – Spišskí Rytieri

25. októbra o 19.00 h: KK Zabok (Chor.) – Spišskí Rytieri

27. októbra o 17.00 h: KK Rogaška (Slov.) – Spišskí Rytieri

23. novembra o 18.00 h: Spišskí Rytieri – SCM Ohma Temešvár (Rum.)

14. decembra o 18.00 h: Spišskí Rytieri – KK Zabok (Chor.)

21. decembra o 18.00 h: Spišskí Rytieri – KK Rogaška (Slov.)

Foto: Vladimír Dorňák