• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Levickí Patrioti odštartovali novú sezónu Alpsko-jadranského pohára prehrou, na palubovke českého Děčína podľahli svojmu súperovi po výsledku 70:77.

Úvodné minúty zápasu boli podľa očakávania také oťukávacie, vzhľadom na to, že to bol pre oba celky prvý súťažný zápas v sezóne, tak tam bolo mnoho chýb. Lepšie začal Děčín, ale Levice rýchlo odpovedali. V prvej štvrtine sa tak tesné vedenie striedalo zo strany na stranu, bol to tiež strelecký duel medzi domácim Autreym a hosťujúcim Žiakom. Lepšiu koncovku mali Patrioti, po desiatich minútach viedli 19:18. V druhej časti pokračovala vyrovnaná bitka, žiadnemu celku sa nepodarilo vybudovať výraznejší náskok. Domácich však tentoraz ťahal bodovo Carlson, svojich spoluhráčov doviedol do polčasového vedenia 39:34.

Po prestávke sa Děčín pokúšal odtrhnúť od svojho rivala, ale Levice dokazovali úspešne sťahovať manko. V deviatej minúte tretej štvrtiny dokonca viedli zverenci trénera Tea Hojča 54:53, ale záver patril opäť domácim. Pomikálek úspešnou trojkou s klaksónom upravoval na 60:54 z pohľadu českého tímu. Děčín sa po tejto sekvencii dostal do laufu, v jednom momente viedol aj o jedenásť bodov, ale Patrioti zápas nezabalili. V správnom momente totiž zabrali a stále živili nádej na víťazstvo. Ich súper však zvládal kľúčové okamihy, ktoré ich napokon dotiahli do úspešného konca.

BK ARMEX Děčín (ČR) – BK Levickí Patrioti 77:70 (18:19, 21:15, 21:20, 17:16)

Děčín: Autrey 19, Carlson 14, Kroutil 7, Šiška 6, Grunt 3 (Pomikálek 14, Feštr a Krakovič po 5, Ježek 4, Landa a Žikla 0)

Levice: Gačeša a Žiak po 17, Tomič 11, Katura 10, Bojanovský 5 (Davis 6, Krajčovič 4, Štefek 0)

TH: 18/10 – 19/13, Fauly: 20 – 23, Trojky: 11 – 5, Rozhodovali: Vondráček, Jeřáb, Vošahlík (všetci ČR)

Povedali po zápase:

Pavel Budinský, tréner Děčína: "Na úvod sezóny to bol pekný zápas, v ktorom sa stretli dva rôzne štýly hry. Súper sa ukázal ako veľmi vyspelý, basketbalový a skúsený, dokázal čerpať z našich chýb v hre päť na päť na obrannej polovici. My sme sa snažili o rýchlu hru, čo miesty prinášalo ovocie. Hralo sa 40 minút fyzicky, bol to pre nás skvelý ostrý štart a dúfam, že na to nadviažeme hneď v nedeľu, kedy hostíme Hradec Králové v prvom zápase českej najvyššej súťaže."

Lamb Autrey, hráč Děčína: "Stretli sme sa so silný agresívnym tímom. Prvý oficiálny zápas, na ktorý sme dlho čakali a tešili sa. Súper bol skúsený, vyhral prvú štvrtinu, od začiatku sme ukazovali, že sa im chceme rovnať. V druhom polčase sme pridali na intenzite a som nadšený z tímu, že vyhral. Je jedno, že body tentoraz vyšli na mňa, mal som dobrý pocit zo súhry. Teraz sa musíme dobre pripraviť na nedeľu."

Teo Hojč, tréner Levíc: „V prvom rade chcem zablahoželať domácemu tímu, zaslúžili si vyhrať. Hrali dobrý basketbal. Myslím si, že sme nehrali zle. Bol to pre nás prvý vážny test. Na konci zápasu sme zahodili štyri trestné hody, nedali sme niekoľko protiútokov. Ak by sme to premenili, tak by bol zápas oveľa dramatickejší. Za tým však treba hľadať užšiu lavičku, v podstate sme hrali totiž so sedmičkou hráčov. Takmer každú štvrtinu sme prehrali, s týmto musíme niečo urobiť. Domáci tím totiž lepšie rotoval, mal viac energie, premieňal otvorené strely a tiež trestné hody. Chcem sa poďakovať fanúšikom za skvelú atmosféru.“

Milan Žiak, hráč Levíc: „Myslím si, že sme nehrali zlý zápas. Držali sme sa s nimi aj napriek tomu, že sme hrali na ich palubovke. Neušli nám na nejaký výraznejší rozdiel. Až na konci si vytvorili šnúru, dali niekoľko protiútokov, ktoré sme neubránili. Tam sa to zlomilo. Treba pochváliť celý tím, hrali sme v trochu oklieštenej zostave, ale odohrali sme dobrý zápas. Bojovali sme až do konca. Ideme ďalej, musíme si zobrať z toho len tie pozitíva.“

Foto: Lukáš Droppan