• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Cesta do skupinovej fázy Ligy majstrov je pre Patriotov Levice už jasná. Vo štvrťfinále kvalifikácie si zmerajú sily s maďarským Egisom Körmend. Prípadným ďalším súperom je fínske Karhu Kauhajoki.

Po triumfe v Alpsko-jadranskom pohári a zisku tretieho ligového titulu v klubovej histórii, sa účastník Niké SBL rozhodol ako tretí tím (po Prievidzi a Interi Bratislava) vyskúšať kvalifikáciu Ligy majstrov. Levice zaradili pred žrebom do šiesteho koša. Hlavným kritériom pri rozdeľovaní klubov bolo umiestnenie krajiny v renkingu Ligy majstrov. Ak sa tím ešte nezúčastnil tejto súťaže, tak sa bral do úvahy koeficient krajiny v tejto súťaži. Pre Patriotov to bude premiéra v súťažiach pod hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA).

Na výber boli vo štvrťfinále 6-členného kvalifikačného turnaja z koša č. 3 štyri kluby, konkrétne maďarský Egis Körmend, portugalská Benfica Lisabon, nemecký NINERS Chemnitz alebo španielsky Rio Breogan. Napokon príde na úvod na regionálne derby.

Egis Körmend je čerstvým vicemajstrom Maďarska, v päťzápasovej finálovej bitke prehral v boji o titul s Falco Szombathely. Pre Levičanov ide o dôverne známeho súpera nielen z prípravy, ale aj z účinkovania v Alpsko-jadranskom pohári. V súťažných stretnutiach sa stretli naposledy v sezóne 2018/2019, „žlto-zelení“ uhrali vtedy s maďarským tímom víťazstvo (82:79) a prehru (81:106). Körmend napokon v tomto ročníku Alpsko-jadranský pohár vyhral. V uplynulej sezóne si klub dal pauzu od európskych súťaží, inak má s FIBA súťažami bohaté skúsenosti. „Žreb nám prisúdil maďarský Körmend. Ide o silného súpera, ale hovoríme o kvalifikácii do Ligy majstrov, tam sme asi nemohli čakať niekoho, o kom by sme toto nemohli povedať. Mohli sme sledovať finálovú sériu maďarskej ligy, ktorá bola veľmi vyrovnaná a na výbornom leveli. Z toho, čo som mohol vidieť, tak sa opierali o legionárov. Bude záležať od toho, ako sa im podarí poskladať tím na novú sezónu. Je preto veľmi ťažké momentálne odhadnúť ich silu. Uvidíme, aké informácie budú v lete. Verím, že sa budeme vedieť pripraviť čo najlepšie,“ zhodnotil štvrťfinálového súpera trénera Michal Madzin.

V prípade postupu do semifinále kvalifikačného turnaja na Patriotov čaká fínsky Karhu Kauhajoki. Hráčom úradujúceho šampióna fínskej Korisliigy bol v predchádzajúcom ročníku ex-hráč Interu Bratislava Lee Skinner. Do európskych súťaží sa tiež prihlásil premiérovo, v uplynulých rokoch patrí vo Fínsku k špičke. „Čo sa týka prípadného možného súpera v ďalšom kole kvalifikácie, tak veľmi nerád o tom rozprávam. Vo fínskom tíme hral Lee Skinner, ktorý je u nás veľmi dobre známy z pôsobenia v Interi Bratislava. Opäť ide o družstvo výrazne závislé a postavené na podpore legionárov. Zase raz bude záležať na tom, koľko hráčov im zostane a ako sa im podarí vyskladať káder,“ vyjadril sa na adresu prípadného semifinálového súpera kouč Patriotov.

V prípade postupu do finále kvalifikačného turnaja narazia Levičania na jedného z trojice Heroes Den Bosch, Šiauliai alebo Unicaja Malaga. Ak by sa podarilo preskočiť tri kvalifikačné prekážky, tak v skupinovej fáze Ligy majstrov by si Patrioti zahrali v G-skupine proti talianskemu Dinamo Banco di Sardegna Sassari, francúzskemu JDA Dijon a gréckemu PAOK mateco Solún. „V prvom rade berieme našu účasť v Lige majstrov ako veľké zadosťučinenie a odmenu za posledné roky tvrdej práce klubu. Chceme si túto účasť užiť a samozrejme chceme aj reprezentovať slovenský basketbal. Pokúsime sa urobiť dobrý výsledok. Čo sa týka nášho súpera z Maďarska, je nám to dôverne známy súper, pravidelne sa s ním stretávame v prípravnom období, respektíve v Alpsko-jadranskom pohári. Körmend má za sebou vynikajúcu sezónu v maďarskej lige, vo finále prehrali 2:3 na zápasy s veľkým favoritom Szombathelym. Teraz je čas na postupné sledovanie ich súpisky a pripravovať sa na nich. Máme na to viac ako dve mesiace, aby sme sa pripravili a zúročili naše skúsenosti. Z našej strany si myslím, že je zápas hrateľný, aj keď maďarský tím je favorit. Pôjdeme do toho s tým, že chceme postúpiť do druhého kola,“ okomentoval žreb generálny manažér Ladislav Garaj. 

Miesto v skupinovej fáze Ligy majstrov má vopred isté 28 tímov, o 4 zostávajúce miesta sa pobije 24 družstiev, vrátane Patriotov Levice. Štyri kvalifikačné turnaje odštartujú 21. septembra, skupinová fáza začne úvodnými stretnutiami 4. októbra. Dejisko kvalifikačného turnaja sa dozvie slovenský zástupca 20. júla.

Úradujúci majster zároveň podal prihlášku aj do Európskeho pohára FIBA (FIBA Europe Cup), v prípade neúspechu v kvalifikácii Ligy majstrov by sa mu nemala ujsť miestenka v skupinovej fáze tejto súťaže. Žreb Európskeho pohára FIBA sa uskutoční v priebehu budúceho týždňa.

lm levice postup 

Súhrn súperov Patriotov Levice v kvalifikácii Ligy majstrov:

štvrťfinále: Patrioti LeviceEgis Körmend (Maď.)

semifinále: víťaz Patrioti Levice/Egis Körmend - Karhu Kauhajoki (Fín.)

finále: víťaz Patrioti Levice/Egis Körmend/Karhu Kauhajoki - víťaz Heroes Den Bosch (Hol.)/Šiauliai (Lit.)/Unicaja Malaga (Šp.)

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Lukáš Droppan